Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Muffinki bananowo – owsiane.

Wilgotne ale bez zakalca. Przyjemnie słodkie ale nie za słodkie, a nutka imbiru rozgrzewa zmysły. To mój opis. Filip orzekł “doble”, a to najwyższa ocena!

Dla kogo? Po roku.

12200849_1236451516380511_572893355_n

12202003_1236451479713848_1846497117_n

Wiórki i mleko kokosowe spokojnie można pominąć. Myślę, że ilość mąki się nie zmieni ale może lepiej wsypać wtedy tylko 4 łyżki i sprawdzić konsystencję i dopiero wtedy dodać 1-2 łyżki.

12200754_1236451519713844_2055630044_n

12200510_1236451496380513_164880787_n

12200849_1236451503047179_1288243242_n

Najlepiej smakują na babcinych kolanach 🙂

12207879_1238576686167994_1689518892_n

Muffinki bananowo - owsiane
Porcje 8
Wilgotne ale bez zakalca. Przyjemnie słodkie z imbirową nutką. Idealne na jesienne drugie śniadanko.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Mokre
  1. • jajka, 3
  2. • banany, 2 dojrzałe
  3. • olej, 2 łyżki
  4. • mleko kokosowe, 1/4 szkl (można pominąć i użyć mniej mąki)
  5. • rodzynki, 2 garście
Suche
  1. • mąka owsiana*, 5 łyżek
  2. • wiórki koko, 3 łyżki
  3. • imbir, 1 łyżeczka
  4. • gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C, grzałka góra - dół.
  2. 2. Jajka i banany wrzuć do blendera i miksuj ok 1min. Dodaj olej, koko mleko i rodzynki i znowu zmiksuj - 1-2min.
  3. 3. Wsyp mąkę, wiórki i przyprawy i wymieszaj łyżką.
  4. 4. Wlej do foremek i piecz przez ok 25min w 180C, bez termoobiegu. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć, mimo że w składzie nie ma ani sody ani proszku.
Notatki
  1. *Użyłam bezglutenowej mąki Provena, która jest bardzo delikatna. Muffinki świetnie wyrastają też z mąką gryczaną firmy Melvit. Jeśli chcesz użyć innej mąki (pamietaj, że kokosowa jest bardzo chłonna więc użyj max 2-3 łyżki) to dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

20
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Monia*
Gość
Monia*

Przepraszam, ale ile mam dać mąki przy robieniu tych suchych? Nie ma w przepisie, albo ślepa jestem 😉 Chyba, że tyle samo co w mokrych?
Pozdrawiam

Monia*
Gość
Monia*

Tfu, chodzi mi o mokre 😛

Monia*
Gość
Monia*

Już wiem, blondynka, ehh ;/

Magda
Gość
Magda

Czy rodzaj mąki determinuje dodanie bądź nie proszku do pieczenia? Jestem “zielona” w kuchni, to moje pierwsze kroki w pieczeniu, a niestety po proszku do pieczenia źle się czuję, więc Twoja rada będzie bezcenna, może uda mi się to odnieść też do innych przepisów:) Jakiej mąki należy używać by nie trzeba było proszku dodawać?

Magda
Gość
Magda

A czy mogę dodać mąki NIE bezglutenowej, czy wówczas też może być bez proszku do pieczenia? Bo u nas w rodzinie wszyscy dobrze tolerują gluten, a nigdzie tej proveny znaleźć nie mogę, a zamawiać przez internet jedną mąkę to bez sensu…:)

Edyta
Gość
Edyta

Witam,
W przepisie jest napisane, że dla dzieci po roku. Ze względu na co jest ta ‘bariera’ wieku? Chciałam zrobić muffinki na roczek synka, mogę? Pewnie nawet 1 całej nie zje, bo jak na razie liczy się dla niego tylko cyc 😀
Pozdrawiam

Edyta
Gość
Edyta

PS. Czy mogę zmielić płatki owsiane, żeby uzyskać mąkę czy kupna się czymś różni?

Gosia
Gość
Gosia

Super przepis na 6+! 🙂 Ja jednak nie jestem fanem rodzynek wiec dodalam garsc suszonych wisni i zurawiny 🙂

Luiza
Gość
Luiza

Super wyrosły w piekarniku, ale po wyciągnięciu – opadły:( Robiłam ze zmielonych płatków owsianych plus łyżeczka proszku do pieczenia. Nie wiem, co poszło nie tak…:(
Pani blog jest dla mnie wielką inspiracją, ale mi te Pani cuda jakoś do końca nie wychodzą. Chęci są, ale chyba ręka nie ta..