Pomysł przyszedł z “Przyjaciółki”, którą prenumeruje moja Babcia 😉 A gadżet potrzebny do ich wykonania ta sama Babcia trzymała zapomniany na dnie szuflady… Jeśli nie słyszeliście o “łyżeczce do melona” bo tak nazwano ją w Kauflandzie to koniecznie się jej przyjrzyjcie i biegnijcie na zakupy bo te szaszłyki są nieocenione w upalny dzień. Arbuz i melon można przecież zwyczajnie pociąć w plastry. Można ale arbuzowo-melonowe kulki schłodzone w lodówce nabierają właściwości lodów sorbetowych. Przełożone listkami mięty skutecznie chłodzą i doskonale gaszą pragnienie. Filipek nie lubi świeżych owoców (lubił do ukończenia roku ale wiem, że znowu kiedyś polubi) ale jego 20 miesięczna kuzynka baaaardzo lubi te słodkie kuleczki.
To TA cudowna łyżeczka! Wygląda jak miniaturka łyżki do lodów ale z dziurką.
Dla kogo? Dla dziecka, które już ma wprowadzony arbuz i melon. Jeśli chcemy podać dziecku szaszłyk najlepiej usadzić je sobie na kolanach i trzymać patyczek bo patyczek do szaszłyka może być bardzo niebezpieczny. Lepiej zdjąć kuleczki dla dziecka na miseczkę.
Przygotuj:
- połowę arbuza – wybież jędrnego z małą ilością pestek
- 1 melon
- dodatkowo: bardzo duże borówki – zrobiłam jeden taki szaszłyk i wizualnie i smakowo borówki fajnie się skomponowały z arbuzem i melonem
- świeże listki mięty – garść
- patyczki do szaszłyków – krótkie
- łyżeczka do wycinania kulek w melonie
Jak?
Wycinaj kulki z arbuza i melona na miseczkę. (Arbuz – omiń miejsca gdzie jest najwięcej pestek. Melon – przetnij na pół i najpierw wytnij gniazdo pestek nożem). Ważne aby dokładnie obrócić łyżeczkę – to naprawdę proste ale nie zawsze uda Ci się wyciąć idealne kulki więc nie denerwuj się bo “pół-kulki” też dobrze smakują 😉 Umyj miętę i oderwij/obetnij listki.
Nadziewaj kulki i listki mięty na patyczek (wg mnie najlepiej po 5 kulek, a że z melona kulek wychodzi mniej niż z arbuza to daję 1-2 kulki melonowe na szaszłyk).
Wydrążona skorupa arbuza to fantastyczna miseczka!
Jeśli robisz więcej szaszłyków wydrąż miąższ do końca używając łyżki stołowej i wbijaj patyczki w skorupę.
Szaszłyki przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.
Dodaj komentarz