Szaszłyki owocowe na upały czyli jak skutecznie i zdrowo się ochłodzić. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy

Szaszłyki owocowe na upały czyli jak skutecznie i zdrowo się ochłodzić.

Pomysł przyszedł z “Przyjaciółki”, którą prenumeruje moja Babcia 😉 A gadżet potrzebny do ich wykonania ta sama Babcia trzymała zapomniany na dnie szuflady… Jeśli nie słyszeliście o “łyżeczce do melona” bo tak nazwano ją w Kauflandzie to koniecznie się jej przyjrzyjcie i biegnijcie na zakupy bo te szaszłyki są nieocenione w upalny dzień. Arbuz i melon można przecież zwyczajnie pociąć w plastry. Można ale arbuzowo-melonowe kulki schłodzone w lodówce nabierają właściwości lodów sorbetowych. Przełożone listkami mięty skutecznie chłodzą i doskonale gaszą pragnienie. Filipek nie lubi świeżych owoców (lubił do ukończenia roku ale wiem, że znowu kiedyś polubi) ale jego 20 miesięczna kuzynka baaaardzo lubi te słodkie kuleczki.

To TA cudowna łyżeczka! Wygląda jak miniaturka łyżki do lodów ale z dziurką.

11853900_1179274645431532_39442297_n(1)

Dla kogo? Dla dziecka, które już ma wprowadzony arbuz i melon. Jeśli chcemy podać dziecku szaszłyk najlepiej usadzić je sobie na kolanach i trzymać patyczek bo patyczek do szaszłyka może być bardzo niebezpieczny. Lepiej zdjąć kuleczki dla dziecka na miseczkę.

11854073_1179250728767257_886251799_n

Przygotuj:

  • połowę arbuza – wybież jędrnego z małą ilością pestek
  • 1 melon
    • dodatkowo: bardzo duże borówki – zrobiłam jeden taki szaszłyk i wizualnie i smakowo borówki fajnie się skomponowały z arbuzem i melonem
  • świeże listki mięty – garść
  • patyczki do szaszłyków – krótkie
  • łyżeczka do wycinania kulek w melonie

Jak?

Wycinaj kulki z arbuza i melona na miseczkę. (Arbuz – omiń miejsca gdzie jest najwięcej pestek. Melon – przetnij na pół i najpierw wytnij gniazdo pestek nożem). Ważne aby dokładnie obrócić łyżeczkę  – to naprawdę proste ale nie zawsze uda Ci się wyciąć idealne kulki więc nie denerwuj się bo “pół-kulki” też dobrze smakują 😉 Umyj miętę i oderwij/obetnij listki.

Nadziewaj kulki i listki mięty na patyczek (wg mnie najlepiej po 5 kulek, a że z melona kulek wychodzi mniej niż z arbuza to daję 1-2 kulki melonowe na szaszłyk).

Wydrążona skorupa arbuza to fantastyczna miseczka!

Jeśli robisz więcej szaszłyków wydrąż miąższ do końca używając łyżki stołowej i wbijaj patyczki w skorupę.

Szaszłyki przechowuj w lodówce i podawaj schłodzone.

11830233_1179250812100582_728223571_n 11857606_1179250805433916_289596744_n 11868875_1179250732100590_1535312006_n 11874108_1179250772100586_1690594602_n 11850789_1179250742100589_593088896_n

Dodaj komentarz

avatar