Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciastka z kaszki kukurydzianej bez glutenu, mleka i jaj

Czasem Filip jest do mnie przyklejony i niewiele mogę zrobić w kuchni ale ta przekąska wychodzi z dzieckiem na rękach i nie trzeba się wysilać 🙂 Polenta czyli kaszka kukurydziana nie zawiera glutenu i bardzo szybko zastyga do tego stopnia, że można ją kroić na dowolne kształty i nie rozpada się trzymana w rękach. Moje kaszko-ciastka są doskonałym śniadaniem, a podane na ciepło rozgrzeją mały i duży brzuszek dając zastrzyk energii od rana.

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

11801966_1174090182616645_1897675149_n

Przygotuj:

  • 1 szkl kaszki kukurydzianej
  • 4-5 szkl wody lub mleka np domowego kokosowego
  • garść rodzynek lub inne suszone owoce*
  • garść wiórków kokosowych
  • borówki/truskawki/morele
  • 1-2 łyżki syropu klonowego/daktylowego lub 1 rozgnieciony widelcem/zblendowany banan
  • 1 łyżka oleju kokosowego/masła

*Jeśli używasz siarkowanych MUSISZ je najpierw wymoczyć w ciepłej wodzie przez min 1h. Wylej na sitko i przepłucz pod kranem, a następnie osusz. Figi, morele, śliwki, daktyle należy drobno pokroić.

11805977_1174090189283311_1078505429_n

Jak?

  1. Zagotuj wodę i stopniowo wsypuj kaszkę – energicznie roztrzepując trzepaczką do jajek. (Jeśli używasz kaszki firmy Sante, którą kupisz wszędzie, wystarczą 4 szkl wody/mleka. Do grysiku kukurydzianego zwykle potrzeba ok 5 szkl wody. Najlepiej zagotować 4 szkl wody i w razie potrzeby dolać trochę wrzątku w trakcie gotowania).
  2. Wlej syrop klonowy i dodaj olej koko/masło i zamieszaj.
  3. Wrzuć rodzynki, garść wiórek kokosowych i pokrojone sezonowe owoce (kilka sztuk wystarczy) lub ulubione suszone owoce.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 30 min często mieszając. Najprawdopodobniej nie unikniesz powstania lekkiej skorupy na dnie ale to normalne.
  5. Wyjmij duży płaski talerz z zagłębieniem lub niedużą ceramiczną formę /wyłożoną papierem blaszkę.
  6. Już po ok 7 min kaszka zgęstnieje ale nadal mieszaj i gotuj na blaszce przez kolejne 20 min. Przelej ją na talerz/formę i zostaw do zastygnięcia – po 20 min powinna być już gotowa.
  7. Krój na poręczne prostokąciki, wycinaj serduszka itp. Przechowuj w lodówce. Możesz podgrzać w piekarniku czy na patelni.

11830813_1174090185949978_1176349775_n

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

Witam!
Jestem zachwycona Twoimi przepisami i pomysłami.
Mój syn ma 8 miesięcy i dopiero przy nim odkrywam co należy jeść;) Widzę, że jeszcze długa droga przede mną! tyle jeszcze muszę się nauczyć…
No ale wracając do przepisu to mam pytanie: Gotować w garnku przez 30 min + po wyłożeniu na talerz/blaszkę przez 20 min? Dobrze zrozumiałam?

Ewa
Gość
Ewa

Cześć BLW MAMA😊!
Mam pytanie.. czy mleko kokosowe można gotować do wrzątku tak jak wodę robiąc np polente?
Z góry dziękuję za odpowiedz🙏😁

Jula
Gość
Jula

Czy da radę zamrozić jakąś część, żeby mieć szybką przekąskę czy śniadanie na czarną godzinę?