Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Syrop daktylowy i mus daktylowy czyli jak zdrowo słodzić. BLW.

Bez przerwy słyszę, że cukru nie da się zastąpić. Niemal wszyscy wiedzą, że szkodzi ale ignorują ten fakt gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. Cukier to podstępny przeciwnik w walce o zdrowie. Nie dosyć, że nas od siebie uzależnia to osłabia kości, ograbia nasz organizm z cennych minerałów i witamin… Można żyć bez cukru ale trzeba kombinować 🙂

Kiedy przygotowuję coś słodkiego zwykle korzystam z syropu daktylowego. Syrop klonowy czy cukier kokosowy to tak naprawdę rarytasy ze względu na swoją cenę… A bananami czy jabłkiem nie da się osłodzić wszystkiego. Firma Bio Planet produkuje bardzo fajny syrop daktylowy (za 350g zapłacisz ok 10zł), który nadaje się świetnie do dekorowania ciast ale ciężko kupić go stacjonarnie i dlatego zaczęłam robić własny 🙂 Jego przygotowanie jest tak proste i szybkie, że lepiej być już chyba nie może!

Syrop daktylowy jak same daktyle jest niesłychanie zdrowy! Daktyle to źródło witaminy A, C, E, witamin z grupy B, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. UWAGA! Jedząc daktyle zwiększasz odporność organizmu, a podczas przeziębienia pomogą szybciej uporać się z jego skutkami, gdyż mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Proście dziadków, żeby zamiast cukierków kupowali daktyle! Najlepiej bio bo są najsmaczniejsze i masz pewność, że nie były siarkowane.

11910998_1191138147578515_132518533_n

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Pamiętaj jednak, że małe dziecko ma 4 razy więcej kubków smakowych od dorosłego! Dzieci smaki czują mocniej! Im dłużej nie będziesz dosładzać tym lepiej bo do smaku bardzo słodkiego czy słonego bardzo łatwo się przyzwyczaić!

Przygotuj:

tak naprawdę dowolną ilość daktyli suszonych 🙂 Ja zwykle robię syrop i mus na cały tydzień i używam dużej paczki daktyli Bakalland, 400g, za którą zapłacisz ok 8zł. Ważne aby daktyle były NIESIARKOWANE! Jeśli masz siarkowane, nie możesz zrobić syropu…jednak nadal możesz zrobić mus 🙂

Jak?

  1. Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą tak aby nie wystawały ponad poziom wody. Zostaw do zmięknięcia ok 1-2h ale można i na całą noc. (Jeśli masz siarkowane to zamocz je w dużej ilości gorącej wody i wodę wylej, a z daktyli zrób mus – patrz pkt3.)
  2. Daktyle BIO: odlej wodę, w której moczyły się daktyle do słoiczka, butelki i trzymaj w lodówce. To Twój syrop daktylowy. którym posłodzisz większość wypieków, owsiankę, placuszki. Ma konsystencję …wody więc nie nadaje się do dekorowania ciast ale pracuję nad tym 😉 Przechowuj w lodówce nawet do 2 tygodni. Z 400g otrzymasz trochę ponad szklankę słodkiego syropu.
  3. Wymoczone daktyle wrzuć do blendera i miksuj 2-3 min aż powstanie gęsty mus. Mus nadaje się do słodzenia praktycznie wszystkiego. Trzymaj go w lodówce do 2 tygodni.

11935188_1191138140911849_387234623_n 11949680_1191138154245181_1527462969_n 11949734_1191138144245182_359739860_n(1) 11940708_1191138137578516_1966328180_n

Dodaj komentarz

23 komentarzy do "Syrop daktylowy i mus daktylowy czyli jak zdrowo słodzić. BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Dawid
Gość

A co sądzisz na temat słodzenia ksylitolem/stewią czy innym naturalnym zastępnikiem cukru?

Karolina
Gość
Karolina

Ciocia mojego prawie dwulatka kupuje mu daktyle. Ale są dosładzane syropem fruktozowym. Nie wiem co o tym myśleć. Wiadomo, że to bez sensu DOSŁADZAĆ daktyle. Z drugiej strony może sf jest neutralny i nie ma co dramatyzować.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Bardzo dziekuje za ten artykul! Tylko nie wiem jak daktyle i np cukier kokosowy maja sie do leczenia candidy i innych cukrochlonacych infekcji? Mozna smialo zamieniac?

Ania
Gość

A co sądzisz o erytrytolu? Jest to co prawda substancja zbliżona do ksylitolu, ale nie wywołuje problemów gastrycznych i ma 20 kcal w 100g.

Aga
Gość

A jakie proporcje stosujesz ? Np. 1/2 szklanki cukru = ile syropu lub musu ?
pozdrawiam 🙂

Julita
Gość
Julita

A skąd mam wiedzieć czy kupowane przeze mnie owoce nie są siarkowane? Czy z założenia wszystkie suszone owoce w opakowaniu ze znakiem że jest to eko żywność będą wolne od siarki?

Monika
Gość
Monika

czytalam, ze daktyle swieze sa duzo zdrowsze niz suszone. czy mus mozna przygotowac ze swiezych?kupilam bio i sa przepyszne (wygladaja bardzoo podobnie do suszonych;o

Marzena
Gość
Marzena

A co myślisz o syropie z buraków?Czy można tym słodzić?

wpDiscuz