Słodkie ciasto śniadaniowe w 5 min. Puszyste jak pianka marshmallow. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Słodkie ciasto śniadaniowe w 5 min. Puszyste jak pianka marshmallow. Bezglutenowe BLW.

Inspirowane amarantuskami ciasto przygotujesz w 5 minut! Nie przesadzam 🙂 Jest idealne na zabiegane poranki. Jeśli Twoje dziecko już chodzi postaw je na stołku (Ty za nim) i blendujcie razem. Filip coraz bardziej lubi “pomagać” w kuchni i często odgania to zły nastrój. Na zimno ciasto też smakuje i jest wręcz idealne na wynos. Jest słodkie i sycące. Dosłownie rozpływa się w ustach.

Dla kogo? W przepisie są jajka, które mogą silnie alergizować. Podaj dziecku, które toleruje już białko z jajka.

12026417_1211435502215446_574364641_n

Przygotuj:

na małą formę 20cm/20 cm:

  • 2 dojrzałe banany (im więcej brązowych plamek, tym słodsze będą)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 – 2,5 szkl amarantusa EKSPANDOWANEGO (ilość amarantusa zależy od wielkości bananów i jajek)
  • garść wiórków kokosowych niesiarkowanych
  • garść rodzynek/drobno pokrojonych suszonych śliwek – można pominąć
  • małe jabłko starte na małych oczkach – można pominąć
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego/masła do natłuszczenia

12042136_1211435518882111_649910698_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Jajka i banany wrzuć do blendera i zmiksuj aż zobaczysz bąbelki (1-2 min).
  3. Wsyp mąkę i zamieszaj. Stopniowo wsypuj amarantusa. Wymieszaj. Ciasto powinno być gęste. Jeśli chcesz dodaj rodzynki i starte jabłko.
  4. Wyłóż na małą foremkę lub naczynie żaroodporne wyłożone papierem do pieczenia muśniętym tłuszczem koko/masłem. Posyp wiórkami. Piecz do zarumienienia brzegów około 15 min, 180C na termoobiegu.

12047648_1211435515548778_674510479_n  12030658_1211435505548779_877516796_n 12032472_1211435512215445_1732816155_n 12021974_1211435498882113_1157242947_n

12033626_1211435495548780_1875104167_n

10
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Mama ;)
Gość
Mama ;)

Dla mnie strzał w dziesiątkę! Szybko, zdrowo i smacznie 😉
Mam tylko pytanie – jak długo (i w jakich warunkach) można to ciasto przechowywać?

Celka
Gość
Celka

Czy próbowałaś kiedyś z inną mąką? Zrobiłabym jutro na śniadanie, ale akurat nie mam gryczanej.

Ella
Gość
Ella

Chyba za rzadkie ciasto mialam i wyszlo mi mocno piankowe i wilgotne.. Ale po 20 min. w piekarniku chyba nie ma opcji zeby bylo surowe – tym bardziej ze jest mocno rumiane na spodzie i rumiane na gorze.
Zjedlismy i tak 😉

Mama Q
Gość
Mama Q

Uwielbiam to ciasto!
Robię z pół porcji i połowę tego moj smyk zjada na śniadanie 🙂