Przepisy Śniadania

Chrupiące batoniki owsiano-amarantusowe z dynią. BLW.

Cienkie i chrupiące ale bez orzechów. Zrobiłam ich jesienną wersję z naszą ukochaną dynią 🙂 Szybki drugie śniadanko lub fantastyczny prowiant do samochodu czy na spacer. Nie są przesłodzone. Takie w sam raz.

Dla kogo? Po roku. Najlepiej żeby dziecko miało już zęby trzonowe bo ta wersja jest chrupiąca.

12064352_1213707668654896_1554876123_n

Przygotuj:

  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1 szkl ekspandowanego amarantusa
  • 1 łyżka sezamu
  • 1/2 szkl startej na drobnych oczkach dyni
  • 2 łyżki musu z suszonych śliwek* (możesz użyć musu daktylowego ale wtedy batoniki będą bardzo słodkie)
  • 1 dojrzały banan

*Suszone śliwki zalej gorącą wodą i zostaw na 30 min lub dłużej. Wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. Potrzebujesz dużej garści suszonych śliwek.

12047298_1213707685321561_799319410_n

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Banana rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj mus śliwkowy i startą dynię i wymieszaj.
  3. Wrzuć suche składniki i wymieszaj.
  4. Wykładaj na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyj łyżki – ugniatając rozpłaszczaj masę, uformuj prostokąt.
  5. Piecz w 180C na termoobiegu przez 10 min i zostaw w zamkniętym piekarniku na 5-10min. Krój jeszcze ciepłe na nieduże prostokąty – ok 12. Na zimno też są pyszne 😉 U nas poszły wszystkie w ciągu 15min.

12041717_1213707655321564_867846827_n

12080909_1213707681988228_219234747_n

12068034_1213707661988230_418674630_n

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz