Chipsy z jarmużu! Najłatwiejsze, chrupiące i baaaaaardzo zdrowe! BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Chipsy z jarmużu! Najłatwiejsze, chrupiące i baaaaaardzo zdrowe! BLW.

Jarmuż odkryłam dopiero ostatniej jesieni i wtedy spróbowałam też upiec chipsy, które okazały się totalną porażką… Całą jesień jarmuż już tylko dusiłam i dodawałam wszędzie gdzie popadło;-) Tej jesieni wszystko się zmieniło! Kluczem do sukcesu jest CZAS PIECZENIA I TEMPERATURA. Za długo i za gorąco = spalone, gorzkie chipsy, które lądują w koszu. Metodą prób i błędów jakiś miesiąc temu udało mi się upiec idealne chipsy 🙂 Moi mężczyźni je uwielbiają! Co więcej nawet moja Mama je lubi, a to już coś! Są wspaniałą “sałatką” do obiadu ale najbardziej lubimy je zjadać przed kolacją.

Słów kilka o jarmużu:

  • Jego największa moc to udowodnione działanie antynowotworowe.
  • Zaledwie filiżanka jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!!!
  • Jarmuż to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, B i K, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu.

Pamiętaj, że z jarmużem nie można przesadzać, bo zawiera szczawiany. Jedna filiżanka dziennie byłaby idealna.

 Dla kogo? Jeśli użyjesz soli to po 2gim roku życia. Jestem w trakcie opracowywania przepisu na wytrawne chipsy bez soli. Na słodko też smakują ale to nie to samo… Jeśli użyjesz np cukru kokosowego to możesz je podać roczniakowi ale generalnie najlepiej będą smakować dziecku, które posiada już kilka ząbków 😉

12270365_1244231042269225_552782003_nCzasem chipsy podaję w dużej misce, z której wszyscy podjadamy. Czasem Filipek dostaje je w papierowej torebce – ten sposób podania bardzo mu się podoba 😉

12243770_1244229328936063_15005256_nWlewamy olej z przyprawami i ugniatamy rękoma. Listki powinny delikatnie zmniejszyć swoją objętość.

12277190_1244229322269397_1701551725_n 12272672_1244229335602729_1498600046_n

12243715_1244229342269395_116725726_n

12270248_1244229325602730_1349985920_n

Chipsy kruszą się jak te “prawdziwe” 😉

 

12278051_1244229338936062_1932570598_n

Najłatwiejsze chipsy jarmużowe
Porcje 3
Przepyszne, chrupiące chipsy uwielbiane przez mojego dwulatka. Jeśli zdarzyło Ci się spalić chipsy z jarmużu to daj im jeszcze raz szansę i podążaj za moimi wskazówkami. Jarmuż to kopalnia zdrowia!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
11 min
Całkowity czas
21 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
11 min
Całkowity czas
21 min
Składniki
  1. • duży pęk jarmużu (aby po odcięciu twardych łodyg zapełnił miskę sałatkową)
  2. • 1/4 szkl oleju np ryżowy/ rozpuszczone masło klarowane/ olej koko
  3. • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  4. • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  5. • 1 ząbek czosnku - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Jarmuż dokładnie umyj (ja mam z babcinego ogródka więc muszę się naszorować) i osusz (ja wykładam na ręcznik i zostawiam na jakiś czas, osuszam ściereczką).
  2. 2. Rozgrzej piekarnik do 160C bez termoobiegu!
  3. 3. Wytnij twarde łodygi.
  4. 4. Porwij na mniejsze kawałki* i włóż do dużej miski.
  5. 5. Wlej olej do szklanki i dodaj sól, paprykę i czosnek. Wymieszaj i wylej na jarmuż. "Wmasuj" miksturę w liście tak jakbyś ugniatała ciasto. Zajmuje to około 1 minutę.
  6. 6. Wyłóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Liście nie mogą leżeć piętrowo na sobie bo nie wysuszą się!
  7. 7. Piecz w 160C przez 11 minut. Wyłącz piekarnik ale nie wyjmuj liści! To NAJWAŻNIEJSZY ETAP - w ciągu 15 - 20 minut liście przemienią się w chrupiące cudowności 🙂
Notatki
  1. *Koniecznie z dzieckiem! Super zabawa 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

10
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Alergiczne Dziecko
Gość

Muszę spróbować takich czipsów. Na razie jarmuż u mnie w postaci smoothie: http://alergicznedziecko.pl/koktajl-samo-zdrowie/ . Pozdrawiam!

Asia
Gość
Asia

Niestety u mnie pierwsza próba z chipsami zakończyła się porażką😞 Robiłam tak, jak w przepisie i owszem wyszły bardzo chrupiące, ale niestety również i gorzkie…no chyba, że ta gorycz jest naturalna? Wiadomo, piekarniki różnie pieką, więc podejmę kolejną próbę, ale tym razem z krótszym czasem pieczenia/suszenia. Pozdrawiam!:)

Grażyna
Gość
Grażyna

Czy takie chipsy należy jeść tuż po przygotowaniu (przestygnięciu)? Bo ja chciałam zjeść po kilku godzinach i praktycznie nie nadawały się – były po prostu jak zwiędnięte liście…

Dagmara
Gość
Dagmara

Genialny przepis Dziękuję

Paulina
Gość
Paulina

Czy możemy użyć oliwy z oliwek?