Jarmuż jest specyficzny i z jego ilością nie wolno przesadzić. Smakuje trochę jak glon. W naszym domu gości od zeszłej jesieni i tak jak chipsy* jarmużowe okazały się niewypałem tak z ryżem czy kaszą jaglaną jest uwielbiany przez mojego synka i wszystkie dzieci, które są w pobliżu 😉 Fantastycznie sprawdza się na grilla i znika szybciutko.
*Udało się! Wiem jak upiec perfekcyjne chipsy, które chrupią i wciągają jak “prawdziwe” 🙂 Po przepis zapraszam TU.
Mam na punkcie jarmużu małą obsesję a to dlatego, że lista dobroci, którą w sobie kryje jest długaśna. O jego najważniejszych zaletach już pisałam ale powtórzę się bo wiele osób uważa, że na jarmuż jest durna moda ale ta moda z niczego się nie wzięła! Jarmuż czyli odmiana kapusty plasuje się na szczycie superfoods. Czemu? Zaledwie 50g jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!!! Ale to nie koniec Jarmuż to doskonałe źródło kwasu foliowego, witaminy A, B i K, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi i potasu.
Podobnie jak brokuły zawiera sulforafan czyli przeciwutleniacz, który ma silne działanie przeciwnowotworowe. Nie można go długo gotować, smażyć czy piec (do 4min) aby nie stracił cennych właściwości. Jarmuż to najlepsza profilaktyka przeciwnowotworowa! Można go jeść latami bez skutków ubocznych, z lekami jest różnie… Jedyny problem z jarmużem to jego smak…Dlatego warto dodawać go do soków, kotlecików i dań gdzie nie będzie głównym ich składnikiem.
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przygotuj:
- 1 szkl ryżu (u mnie biały długoziarnisty)
- 2 szkl wody
- 5 suszonych pomidorków (w oleju lub jak na zdjęciu suchych)
- 5-7 liści jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli himalajskiej (ominąć jeśli serwujesz maluchowi do 1 r.ż.), pieprzu, kurkumy/curry i papryki słodkiej
- 1 kopiasta łyżka masła
Jak?
- Ryż opłucz na sicie wodą (najlepiej jak każde zboże zamoczyć na kilka godzin w wodzie).
- W garnku rozpuść masło. Wysyp ryż i wymieszaj. Pozostaw na 2 min i zalej 2 szkl wody i posól. Gotuj pod przykryciem przez około 20 min (kiedy woda się zagotuje garnek przestaw na najmniejszy palnik i gotuj na wolnym ogniu). Pozostaw w garnku aby wchłonął całą wodę jeszcze na 10-15 min.
- Liście jarmużu dokładnie umyj, odetnij twarde łodygi i pokrój liście najdrobniej jak tylko możesz.
- Pomidorki pokrój drobno. Przygotuj czosnek – obierz.
- Rozgrzej patelnię. Rozpuść trochę masła i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzuć pomidorki, jarmuż i przyprawy. Podsmażaj ok 5 min. Możesz dodać niewielką ilość wody (powiedz my 1 łyżkę). Jeśli Twoje dziecko nie lubi kawałków zieleniny to warto uduszony jarmuż zblendować.
- Kiedy ryż dojdzie wrzuć do niego jarmuż i resztę towarzystwa z patelni i wymieszaj dobrze łyżką. Przełóż do miski i serwuj na ciepło lub zimno bo smakuje i tak i tak 😉
Zwykle ryż wychodzi bardziej “jarmużowy” i nawet mocno zazieleniony Filipkowi bardzo smakuje 🙂
Kolejne pyszne danie za nami:) mój sceptyczny co do zdrowego jedzenia mąż (ryż z jarmużem i pomidorkami? Tak bez mięsa?) był znowu zachwycony! (poprzednio szczególnie po Twoich falafelach z ciecierzycy). Córeczka oczywiście też zajadała z nami! Pozdrawiamy!
Przepyszne !!! Dziś robie znów bo się wczoraj nie najadłam 😉
Super Aniu 🙂 Ten ryż jest u nas na każdym bbq bo lubią go i duzi i mali 🙂 Pozdrawiam!