Kolacje Obiady Przepisy

Pomidorówka ze świeżych pomidorów. BLW

Zupa pomidorowa to nasze comfort food. Zawsze poprawia nastrój, a kiedy idziemy do restauracji Filip zawsze zamawia pomidorówkę. Teraz można szaleć w kuchni i serwować pomidorową kilka razy w tygodniu bo mamy sezon na pomidory! To naprawdę nie jest trudne więc do dzieła! Użyłam bulionu warzywnego ale rosół też będzie świetny !

Dla kogo? 6m+

13933571_1464572370235090_981807296_n(1)

13942245_1464572233568437_467528896_nSkupienie na twarzy….bezcenne! Filip kocha zupy ale pomidorowa bije inne na głowę 😉13936463_1464572436901750_889463300_n

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią
Porcje 5
Bardzo łatwa zupa, która naprawdę smakuje każdemu! Jest gęsta i sycąca. Najtrudniejsze w jej przygotowaniu jest obranie pomidorów więc do dzieła!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 2 łyżki masła klarowanego
  2. • 1 ząbek czosnku
  3. • 1,5 - 2 kg dojrzałych pomidorów
  4. • 1,5 - 2 szkl bulionu warzywnego lub rosołu
  5. • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  6. • świeża bazylia - garść listków
  7. serwuj z ryżem/makaronem/groszkiem ptysiowym - przepis na blogu
Wykonanie
  1. 1. Pomidory natnij w krzyżyk i zalej wrzątkiem. Obierz ze skórki, tnij w ćwiartki pozbywając się twardej części.
  2. 2. W większym garnku podgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzucaj ćwiartki pomidorów. Pomidory szybko puszczą sok ale ja zawsze pomagam im tłuczkiem do ziemniaków. Gotuj około 10-15 minut i zmiksuj blenderem ręcznym (żyrafą). [Pomidory możesz przetrzeć przez sito do czystego garnka i potem dodać bulion - ja ten krok pomijam bo ziarenka zupełnie nam nie przeszkadzają]. Teraz dodaj bulion i gotuj dalej przez ok 10-15min. Dodaj ocet.
  3. 3. Pokrój drobno listki bazylii (najlepiej odlać trochę zupy i zmiksować w blenderze z listkami aby jak najbardziej je rozdrobnic) i dodaj do zupy.
  4. 4. Spróbuj czy odpowiada Ci smak - ewentualnie dodaj pieprz itp. Ja już niczym nie doprawiałam, mimo że robiłam na słabiutkim wywarze warzywnym. Bazylia świetnie dopełnia zupę. Podałam z ryżem. Smacznego!
Notatki
  1. Ocet można pominąć 😉 według mnie ta odrobina octu jabłkowego (który jest zdrowy - nie myl ze spirytusowym!) fajnie podkręca smak.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
apetyczna-kuchnia
Gość

Jeszcze chwila i mnie to czeka:) Córcia ma 4 miesiace…

ewa_k
Gość
ewa_k

U nas aktualnie też rządzą pomidory. Czy to w pomidorowej czy w jajecznicy czy prosto z krzaka obojętnie. Od czasu kiedy dojrzały nam nasze własne pomidorki co najmniej raz w tygodniu jemy pomidorową i chociaż najmłodszy ma dopiero 8 miesięcy widać że pomidorowa to jego ulubiona zupa zaraz po ogórkowej. Co prawda nie operuje jeszcze łyżką ale znalazłam sposób na podanie: do miseczki nalewam odrobinę zupy, z ryżu i tego co zostało z pomidorków robię kukeczki i wkładam do miseczki a czystą zupkę wlewam do niekapka i młody zajada kulki ryżowe zapijając zupką. Jest to moja metoda na większość zupek.… Czytaj więcej »

Magda
Gość
Magda

O rany jakie to dobre. Miałam tylko kg pysznych, słodkich pomidorów. Dla Młodego wystarczy o ile zaraz całej nie zjem.

kejt
Gość
kejt

a po co ten ocet?