Placki z plastrów jabłek. Szybkie śniadanie na ciepło. Bezglutenowe BLW. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania

Placki z plastrów jabłek. Szybkie śniadanie na ciepło. Bezglutenowe BLW.

Fantastyczne, łatwe śniadanko na ciepło. Placuszki odkwaszą organizm i ułatwią przyswajanie wapnia. Oprócz witaminek zapewniają też wiele śmiechu bo mają dziurkę więc można je zakładać na palec i obracać i w ten sposób zjadać 😉 Lubimy je wszyscy i często robimy kiedy w lodówce pustki bo tak naprawdę składają się głownie z jabłka.

Dla kogo? Dla dziecka, które już toleruje jajko.

12166875_1222516497774013_1551141669_n

12168146_1222516507774012_1407813753_n

12167775_1222516504440679_1161805907_n

12167453_1222516514440678_1122418940_n

12168135_1222516491107347_1555242430_n

Bezglutenowe placki z plastrów jabłek. Szybkie śniadanie na ciepło.
Porcje 2
Dziecinnie proste placuszki, które odkwaszą organizm i poprawią nastrój w jesienny poranek.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
17 min
Składniki
  1. • 1 duże jabłko
  2. • 2 jajka
  3. • 1 łyżeczka syropu klonowego lub słodu ryżowego (można pominąć)
  4. • 2 łyżki mąki gryczanej + 2 łyżki do obtoczenia plastrów
  5. • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego
  6. • szczypta cynamonu
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C.
  2. 2. Jajka i syrop roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
  3. 3. Dodaj mąkę, cynamon i wodę i roztrzep.
  4. 4. Obierz jabłko, wydryluj i pokrój w plastry ok 1cm.
  5. 5. Wysyp 2 łyżki mąki na talerz i obtaczaj w niej plastry. Obtoczone plastry zanurzaj w cieście.
  6. 6. Wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Papier muśnij tłuszczem.
  7. 7. Piecz 10-12 min.
Notatki
  1. Jeśli po upieczeniu dziurka zniknie radzę wykroić ją nożem bo dla dziecka to dodatkowy walor i powód do śmiechu 🙂
  2. Można posypać wiórkami kokosowymi.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
julita
Gość
julita

dlaczego ciasto nie trzymało mi się jabłek?jakby było za wodniste

Kasia
Gość
Kasia

a myślisz, że mąka jaglana nada się do tego?

Ania
Gość
Ania

Czy zamiast piec piekarniku można użyć patelni?

Izabela
Gość
Izabela

Witam, bywam u Ciebie często – i baaardzo dziękuję za gościnę! Przepisy są rewelacyjne i mimo, że ze mnie żadna kucharka 😉 to wszystko wychodzi zjadliwe 😉 a najważniejsze, że moja córcia jest zachwycona – nie dość, źe pomaga w przygotowaniu, to jeszcze jej smakuje! Te jabłuszka są już u nas kolejny raz – super! Dzięki, dzięki, dzięki!