Kolacje Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Budyń w 5 minut. Bez żółtek. Dziecinnie prosty. BLW.

Niczym ale to NICZYM nie odbiega od kupnego. Przygotowanie zajmuje praktycznie tyle samo czasu co przygotowanie budyniu z torebki. Chyba nawet mniej bo z tego co pamiętam (a było to dawno dawno temu) to kupny budyń trzeba było długo mieszać aby nie było grudek. Ten wymieszasz w około 30 sekund! Zrobiłam go na domowym mleku kokosowym.

Budyń nadaje się do przekładania ciast, tortów czy spałaszowania od razu po zrobieniu. UWAGA! Jest mocno uzależniający…bardziej mówię o rodzicach niż o dziecku 😉

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Letni budyń będzie już bardzo gęsty i można go będzie zjeść rączką bardzo się przy tym brudząc 😉

12077370_1217558538269809_616503412_n

12084221_1219971231361873_1526489885_n

12071702_1217558471603149_1364410754_n

 

Maliny liofilizowane…gdyby mnie było stać jadłabym je codziennie..,ehhh

12083735_1217551228270540_1106183954_n

Przełożyłam nim tort czekoladowy i trzymał fason przez 4 dni stania w lodówce 🙂 Tort był gigantyczny! Budyń sprawdził się świetnie!

12077265_1217558884936441_1118304228_n

Budyń w 5 minut. Bez żółtek. Dziecinnie prosty. BLW.
Porcje 2
Przepyszny, kremowy, zdrowy budyń kokosowy. Wersja podstawowa.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
4 min
Czas gotowania
1 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
4 min
Czas gotowania
1 min
Całkowity czas
5 min
Składniki
  1. • 1 szkl domowego mleka kokosowego
  2. • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  3. • 1-2 łyżeczki cukru kokosowego lub syropu klonowego lub 1 czubata łyżka musu daktylowego
  4. • 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego lub masła
Wykonanie
  1. 1/2 szkl mleka wlej do garnka razem z masłem i syropem. Podgrzewaj na wolnym ogniu. W szklance z zimnym koko mlekiem rozmieszaj 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  2. Wlej mleko zmieszane z mąką do garnka i mieszaj około 1min - mleko szybko zgęstnieje w budyń. Zdejmij z ognia.
  3. Przelej do miseczek i serwuj z owocami, kremem czekoladowym, powidłami itp Możesz posypać wiórkami, rodzynkami lub w wersji luksusowej pokruszonymi malinami liofilizowanymi (jak na zdjęciu).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
ania
Gość
ania

Witam, super przepisy..mam plan wykonać większość z Pani przepisów. A czy przepis na taki tort czekoladowy tez można liczyć? Chętnie wypróbowałabym go na urodzinki córki 🙂

Karola i Agatka
Gość
Karola i Agatka

Witam, jestem pierwszy raz na pani blogu ;), i już mi się podoba pytanie czym można zastąpić domowe mleko kokosowe?
Zwykłym mlekiem a może mlekiem kokosowym z puszki ?
Serd pozdrawiam

Marzena
Gość
Marzena

Moim zdaniem jednak jest tu za malo maki ziemniaczanej. Robilam juz drugi raz i nie zgestnial. Chyba, że trzeba zdecydowanie dłużej gotowac

Nikola
Gość
Nikola

Zrobiłam budyń i niestety był bardzo rzadki. Co mogłam zrobić nie tak? Dodanie maki ziemniaczanej nic nie dało.

Maria
Gość
Maria

Pyszny! Dodałam karobu, zeby był czekoladowy;) dziekuje za przepis 🙂