Placuszki zachwycają słonecznym kolorem więc przy obecnej aurze są wręcz wskazane na śniadanie. Idealne jesienne placuszki, które świetnie sprawdzą się w BLWboxie czy lunchboxie 🙂
Dla kogo? Pieczoną wersję podajemy maluszkom, które mają za sobą kilka warzyw 😉 W przepisie są jajka więc trzeba obserwować dziecko, które wcześniej jajka nie jadło.
Ten proszek to zmielona pestka awokado… Przez chwilę dodawałam do placuszków, teraz już tylko robię z tego peeling odmładzający 😉 Pamiętajcie o gałce, cynamonie i łyżce słodzidła dla starszaka.
Druga tura bez tłuszczu i na małym ogniu. Kiedy pojawią się dziurki przerzuć na drugą stronę.
Pieczone misie z większą ilością mąki + płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Ja nie dodaję proszku do pieczenia ale można i wtedy wyjdą większe.
Już upieczone:
Na patelni też łatwo stworzyć misiowe uszy 🙂
- • 2 jajka
- • 1 dojrzały banan
- • upieczony kawałek dyni o wielkości dłoni LUB 4 łyżki dyniowego puree LUB dżemu dyniowo-jabłkowego*
- • 1 łyżka melasy/syropu ryżowego/klonowego/daktylowego/puree daktylowego
- • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego/koko oleju (można pominąć)
- • 3/4 szkl mąki gryczanej/jaglanej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej**
- • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu LUB domowej przyprawy do piernika
- • masło klarowane do smażenia LUB wysmarowania blaszki w wersji pieczonej
- • dodatki: dżem, wiórki koko, owoce, krem czekoladowy np awokado+banan+kakao/karob
- • silikonowa szpatułka!
- 1. Banana i jajka wrzuć do blendera i miksuj aż zobaczysz bąbelki powietrza. Dodaj olej, syrop ryżowy itp, mus z dyni, przyprawy - zmiksuj na gładko.
- 2. Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
- 3. SMAŻ małe placuszki na bardzo rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej koko/masło klarowane). Kolejne partie smaż bez tłuszczu - przewracaj kiedy zobaczysz malutkie bąbelki na plackach (zobacz zdjęcie). Używaj silikonowej szpatułki.
- PIECZ: w 180C na termoobiegu około 14min; wyłóż blaszkę papierem, lekko natłuść. Wykładaj łyżką porcje ciasta. Ciasto nie może się rozlewać. Jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki/zmielonych wiórków kokosowych czy płatków owsianych.
- Podawaj z owocami, polane musem owocowym (pasuje jabłkowy, gruszkowy, malinowy) czy czekoladowym masłem dyniowym. Filipek lubi z masłem 😉 Na zimno są świetne w podróż itp i smakują pysznie.
- *Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy jest na blogu. Polecam!
- **Mąka jaglana jest niesłychanie delikatna więc aby placki były smaczne i łatwo "przewracalne" dodaj łyżkę zmielonych wiórków czy płatków owsianych lub mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżka). My wolimy z mąką gryczaną.
Super pomysł! Gdybym była dzieckiem, to ciągle bym jadła. 😛
hihihihi Ty masz lepiej bo sama możesz usmażyć 😉
Mam pytanie. Jak zrobić czekoladowe masło dyniowe? Pewnie dynia i kakao/karob, ale co jeszcze? W jakich proporcjach? Placuszki już wypróbowane, wyszły bardzo dobre 🙂 teraz czas na jakieś urozmaicenie 🙂
Agnieszka przepis na masło dyniowe już jest 🙂
z miodem TU
z daktylami TU
Polecam szczególnie ten ostatni bo smakuje jak ten z torebki na mleku krowim 🙂 Warunek jest jeden: dynia musi byc aksamitna, soczysta, wilgotna po upieczeniu czy ugotowaniu. Raz zrobiłam z takiej “mącznej” i to już nie było to.
Placuszki wyglądają smakowicie. Ja chciałam zapytać o tą pestkę, też ostatnio chciałam dodać do koktajli ale nie mogłam znaleźć żadnych informacji odnośnie tego czy to zdrowe. Czy Ty gdzieś o tym czytałaś, możesz proszę podesłać jakieś informacje.
Hej Anja! Najpierw znalazłam mnóstwo bardzo optymistycznych info (łącznie z wyleczeniem białaczki) ale potem już gorzej…bo badania w laboratorium na chorych na białaczkę były przeprowadzone przy użyciu wyciągów z pestki. Zalecana jest ostrożność bo nie przeprowadzono odpowiednich testów…sama już nie wiem :/ Używam jako peelingu i maseczki 🙂 Mam sporo startych pestek i je zalewam gorącą wodą i popijam czasem taki napar. Zobacz tu skrót tych negatywnych info: So what’s the deal? Have we been missing out on a highly nutritious part of one of our favorite superfoods? Not so much, says Health‘s contributing nutrition editor, Cynthia Sass, MPH, RD.… Czytaj więcej »
Te misiowe placuszki są cudne!
Dziękuję 🙂 Robimy co najmniej 1x w tyg. Teraz Filipek woli układać z nich bałwanki lub dżdżownice 😉
Witam
Od jakiegoś czasu inspirujesz moje poczynania w kuchni 🙂 i wczoraj miały być placuszki, niestety nie miałam pieczonej dyni… Więc użyłam tego co było pod ręką, a mianowicie gotowanej marchewki i pietruszki a zamiast banana pół szklanki wywaru warzywnego. Hania (córeczka) szamała same placki a my z mężem podgrzewane z piekarnika z sosem paprykowym pomidorkiem i roztopionym serem – mała pizza pyyyyycha.
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
Hej Kama! Inspiracja jest najważniejsza i z tego co piszesz stworzyłaś przepyszne wytrawne placuszki! Muszę spróbować, a jutro robię wywar warzywny więc będę miała marchewkę i pietruszkę. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Są pyszne. Mój syn je uwielbia 😋
Cudownie 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Droga Mamo!:)
często tutaj zaglądam, dziękuję za przepisy. W którymś poście pisałaś że masz młynek do mielenia kasz na mąki, chciałabym sobie taki sprawić, boję się tylko czy będzie dość mocny. Daj mi proszę linka na Twój młynek;)
Hej Karolina! Kurczę miałam wrażenie, że już ten link Ci podawałam 😉 Proszę: MŁYNEK. Za tą cenę chyba warto. Dużo na raz nie wsypiesz ale radzi sobie ze wszystkim (cieciorki nie próbowałam!): jaglanka, gryczana, płatki owsiane, sezam (troszkę tłuszczu się osadza i trzeba wytrzeć wilgotną szmatką, a potem na sucho). Pozdrawiam!
Placuszki są pyszne, nasza 10 miesięczna Zosia je uwielbia 🙂 a jest bardzo wybredna! Nie lubi warzyw (nawet marchew czy ziemniak w jakiejkolwiek postaci) wiec chociaż tu przemycam odrobinę dyni 🙂 dzięki serdeczne za genialnosc i prostotę!
Bardzo się cieszę, że smakowały! Filipek nie tykał ziemniaków do ok 18mca 😉 Moja Mama nie wierzyła! Przecież my jako dzieci kochałyśmy kartofelki hehehhe Do 18mca ukochana była kasza gryczana niepalona, na 2gim miejscu owsianka i k.jaglana, a po roku makaron. Wszystko przed Wami! najważniejsze to oferować nowe smaki, nowe faktury jak najczęściej i nie przejmować się, że czegoś nie lubi (jeszcze) – najważniejsza jest ekspozycja na dany pokarm – nawet jeśli tylko na talerzu mamy i taty (czasem dziecko musi się “opatrzeć” i oswoić). Pozdrawiam!
W poszukiwaniu przepisów na dania typu “sam, do rączki” 😉 trafiłam do Ciebie. Cudowności, smakowitości, rozgościmy się na dłużej 🙂 Dziś zrobiłam te placuchy na śniadanie – naprawdę dobre 🙂 Bardzo lubimy gryczany smak!
O jak się cieszę Marta! Baaaaaaardzo mi miło 🙂 Gryki u nas sporo więc dobrze trafiłaś 😉
Moje dziecko od kilku dni wybiera tylko mleko, wszystkie proponowane posilki sa beee. Dzis zaproponowalam te placuszki i zjadla 3 ze smakiem 🙂
Z powidlami sliwkowymi pycha!
Oooo to bardzo się cieszę! A apetyt maluszka jest niesłychanie zmienny, a jesli dziecko ząbkuje czy z jakiegoś powodu gorzej się czuje to zawsze wybierze mleczko 😉 Im młodsze, tym bardziej w trudnych chwilach (czyt.nawet kilka dni z rzędu) wybór padnie na mleko. Trzeba dużo siły (i wiedzy 😉) aby nie zamartwiać się, nie karmić przed TV i podczas zabawy… i przede wszystkim wiedzieć czy spadek apetytu nie jest związany z np z jakimś głębszym problemem bo tez nie chodzi o bagatelizowanie.
Aniu ,a bo zamiast banana?
hmmm może batat? Możesz też spróbować ze startą na grubych oczkach gruszką – tylko ostrożnie przewracaj.
Strona nie wyświetla się dobrze na telefonie. Zjada prawą stronę składników i nie da się przesunąć, żeby doczytać, co tam jest napisane.
Dziękuję za info!
Przepyszne!!!
<3