Śniadania

Placki dyniowo – bananowe. Pieczone lub z patelni. BLW

Placuszki zachwycają słonecznym kolorem więc przy obecnej aurze są wręcz wskazane na śniadanie. Idealne jesienne placuszki, które świetnie sprawdzą się w BLWboxie czy lunchboxie 🙂

Dla kogo? Pieczoną wersję podajemy maluszkom, które mają za sobą kilka warzyw 😉 W przepisie są jajka więc trzeba obserwować dziecko, które wcześniej jajka nie jadło.

14483638_1563241707034822_186763968_n(1)

12285743_1244853832206946_1412233722_nTen proszek to zmielona pestka awokado… Przez chwilę dodawałam do placuszków, teraz już tylko robię z tego peeling odmładzający 😉 Pamiętajcie o gałce, cynamonie i łyżce słodzidła dla starszaka.

14518599_1545593125466347_1983403922_n

14643010_1545593102133016_1855032390_n

14627965_1545593145466345_825351176_nDruga tura bez tłuszczu i na małym ogniu. Kiedy pojawią się dziurki przerzuć na drugą stronę.

14593494_1545593072133019_2134935201_n

14593508_1545592868799706_1999638175_nPieczone misie z większą ilością mąki + płaską łyżką mąki ziemniaczanej. Ja nie dodaję proszku do pieczenia ale można i wtedy wyjdą większe.

14794079_1563241457034847_1143502942_n

Już upieczone:

14801184_1563241433701516_793086113_n

Na patelni też łatwo stworzyć misiowe uszy 🙂

12270269_1244853835540279_559456774_n

Placki dyniowo - bananowe z patelni lub z piekarnika.
Porcje 14
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
24 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
14 min
Całkowity czas
24 min
Składniki
  1. • 2 jajka
  2. • 1 dojrzały banan
  3. • upieczony kawałek dyni o wielkości dłoni LUB 4 łyżki dyniowego puree LUB dżemu dyniowo-jabłkowego*
  4. • 1 łyżka melasy/syropu ryżowego/klonowego/daktylowego/puree daktylowego
  5. • 1 łyżka roztopionego masła klarowanego/koko oleju (można pominąć)
  6. • 3/4 szkl mąki gryczanej/jaglanej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej**
  7. • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu LUB domowej przyprawy do piernika
  8. • masło klarowane do smażenia LUB wysmarowania blaszki w wersji pieczonej
  9. • dodatki: dżem, wiórki koko, owoce, krem czekoladowy np awokado+banan+kakao/karob
  10. • silikonowa szpatułka!
Wykonanie
  1. 1. Banana i jajka wrzuć do blendera i miksuj aż zobaczysz bąbelki powietrza. Dodaj olej, syrop ryżowy itp, mus z dyni, przyprawy - zmiksuj na gładko.
  2. 2. Dodaj mąkę i wymieszaj łyżką.
  3. 3. SMAŻ małe placuszki na bardzo rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej koko/masło klarowane). Kolejne partie smaż bez tłuszczu - przewracaj kiedy zobaczysz malutkie bąbelki na plackach (zobacz zdjęcie). Używaj silikonowej szpatułki.
  4. PIECZ: w 180C na termoobiegu około 14min; wyłóż blaszkę papierem, lekko natłuść. Wykładaj łyżką porcje ciasta. Ciasto nie może się rozlewać. Jeśli jest za rzadkie dodaj więcej mąki/zmielonych wiórków kokosowych czy płatków owsianych.
  5. Podawaj z owocami, polane musem owocowym (pasuje jabłkowy, gruszkowy, malinowy) czy czekoladowym masłem dyniowym. Filipek lubi z masłem 😉 Na zimno są świetne w podróż itp i smakują pysznie.
Notatki
  1. *Przepis na dżem dyniowo-jabłkowy jest na blogu. Polecam!
  2. **Mąka jaglana jest niesłychanie delikatna więc aby placki były smaczne i łatwo "przewracalne" dodaj łyżkę zmielonych wiórków czy płatków owsianych lub mąkę ziemniaczaną (1 płaska łyżka). My wolimy z mąką gryczaną.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

20 komentarzy do "Placki dyniowo – bananowe. Pieczone lub z patelni. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
laminacocina
Gość

Super pomysł! Gdybym była dzieckiem, to ciągle bym jadła. 😛

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Mam pytanie. Jak zrobić czekoladowe masło dyniowe? Pewnie dynia i kakao/karob, ale co jeszcze? W jakich proporcjach? Placuszki już wypróbowane, wyszły bardzo dobre 🙂 teraz czas na jakieś urozmaicenie 🙂

Anja
Gość

Placuszki wyglądają smakowicie. Ja chciałam zapytać o tą pestkę, też ostatnio chciałam dodać do koktajli ale nie mogłam znaleźć żadnych informacji odnośnie tego czy to zdrowe. Czy Ty gdzieś o tym czytałaś, możesz proszę podesłać jakieś informacje.

Dorota
Gość
Dorota

Te misiowe placuszki są cudne!

kama
Gość

Witam
Od jakiegoś czasu inspirujesz moje poczynania w kuchni 🙂 i wczoraj miały być placuszki, niestety nie miałam pieczonej dyni… Więc użyłam tego co było pod ręką, a mianowicie gotowanej marchewki i pietruszki a zamiast banana pół szklanki wywaru warzywnego. Hania (córeczka) szamała same placki a my z mężem podgrzewane z piekarnika z sosem paprykowym pomidorkiem i roztopionym serem – mała pizza pyyyyycha.
Pozdrawiam i dziękuję za inspirację

dagmara
Gość
dagmara

Są pyszne. Mój syn je uwielbia 😋

Karolina Bis
Gość
Karolina Bis

Droga Mamo!:)
często tutaj zaglądam, dziękuję za przepisy. W którymś poście pisałaś że masz młynek do mielenia kasz na mąki, chciałabym sobie taki sprawić, boję się tylko czy będzie dość mocny. Daj mi proszę linka na Twój młynek;)

Magda
Gość

Placuszki są pyszne, nasza 10 miesięczna Zosia je uwielbia 🙂 a jest bardzo wybredna! Nie lubi warzyw (nawet marchew czy ziemniak w jakiejkolwiek postaci) wiec chociaż tu przemycam odrobinę dyni 🙂 dzięki serdeczne za genialnosc i prostotę!

Marta
Gość

W poszukiwaniu przepisów na dania typu “sam, do rączki” 😉 trafiłam do Ciebie. Cudowności, smakowitości, rozgościmy się na dłużej 🙂 Dziś zrobiłam te placuchy na śniadanie – naprawdę dobre 🙂 Bardzo lubimy gryczany smak!

Aneta
Gość

Moje dziecko od kilku dni wybiera tylko mleko, wszystkie proponowane posilki sa beee. Dzis zaproponowalam te placuszki i zjadla 3 ze smakiem 🙂
Z powidlami sliwkowymi pycha!

wpDiscuz