Czekoladowe muffiny pełne MOCY! Orkiszowo – Dyniowo – Daktylowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Czekoladowe muffiny pełne MOCY! Orkiszowo – Dyniowo – Daktylowe. BLW

Sycące czekoladowe muffiny pełne mocy! Nie dość, że bezcukrowe, bezmleczne i nisko-glutenowe to idealnie wpasowują się w jesienną aurę bo wzmacniają nasz układ odpornościowy. Jeśli jesteś uprzedzona do dyni to daj już spokój i przełam się! Dlaczego? Pomaga wrócić do sił po chorobie, odkwasza organizm, zawiera witaminę C, E, B1, B2, PP oraz beta karoten. Nie dość, że dodaje blasku cerze to jeszcze pomaga przy zaparciach i nieżytach przewodu pokarmowego. Dynia zawiera żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez. Nadal uprzedzona? Pomoże również uporać się z nadwagą i każdego na nią stać.

Mąka orkiszowa to cudowna alternatywa do pszennej, mimo że zawiera gluten jest on często tolerowany przez osoby z jego nietolerancją. Co takiego wspaniałego w orkiszu? Paul Pitchford podkreśla lecznicze działanie orkiszu: leczy biegunki, zaparcia i zaburzenia trawienne. W niemieckiej klinice zwanej Uzdrowiskiem Hildegardy orkisz wykorzystuje się w leczeniu przewlekłych problemów z układem pokarmowym, przewlekłych infekcji (opryszczka, AIDS), dolegliwości związanych z układem nerwowym i układem kostnym oraz skutków ubocznych stosowania antybiotykoterapii.

Dodatek komosy i daktyli podnosi wartość odżywczą tych muffin 🙂

Komosa z powodzeniem może zastąpić mięso bo zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, co w pokarmach roślinnych jest wyjątkowe. Komosa wzmacnia organizm i szczególnie polecana jest mamom karmiącym i dzieciom. W muffinach jest jej niewiele i można ją pominąć jeśli akurat nie masz ugotowanej. Ja dodaję ją w małych ilościach do różnych dań.

O daktylach rozpisałam się już TU 🙂

Zatem wcinajcie na zdrowie! Muffiny doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły.

12179839_1228845847141078_1814437329_n 12179107_1228903533801976_709926563_n

12179976_1228845857141077_798344254_n

12178303_1228845863807743_479800361_n

12170680_1228845843807745_2001880493_n

12179638_1228845853807744_1179334337_n

11936460_1192555680770095_1902044684_n

11914193_1192555660770097_1945729721_n

Przepis na MUS Z DYNI oraz MUS DAKTYLOWY znajdziesz na blogu. Bez nich nie zabieraj się za pieczenie muffinek.

Czekoladowe muffinki pełne MOCY! Orkiszowo - Dyniowo - Daktylowe.
Porcje 13
Sycące muffiny orkiszowe to szansa na smaczne wzmocnienie układu odpornościowego dla całej rodziny. Już jednak muffinka zaspokoi głód i doda energii do zabawy czy pracy. Orkisz + dynia + daktyle + odrobina komosy taka mieszanka daje dużo MOCY!
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. SUCHE
  2. • 1 i 1/3 szkl mąki orkiszowej
  3. • 1 czubata łyżka karobu/kakao
  4. • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki, 1/3 łyżeczki kardamonu
  5. • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. MOKRE
  7. • 1,5 szkl musu dyniowego
  8. • 1 szkl musu daktylowego
  9. • 1 łyżka oleju
  10. • 1 czubata łyżka ugotowanej komosy ryżowej (można pominąć)
  11. NA GÓRĘ
  12. • 2 obrane gruszki lub 7 śliwek węgierek (po połówce na każdą muffinkę)
Wykonanie
  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. 2. Na miską przesiej mąkę z proszkiem, karobem/kakao i przyprawami. (Dla dzieci z pełnym uzębieniem dodaj jeszcze pokruszone orzechy). Wymieszaj łyżką.
  3. 3. Do suchej mieszanki wrzuć mokre składniki i wymieszaj aż masa będzie jednolita. Jeśli jest za gęsta dodaj jeszcze trochę musu daktylowego.
  4. 4. Nałóż do foremek (najlepiej użyć 2 łyżek wtedy idzie sprawnie), a na wierzch układaj śliwki lub gruszki.
  5. 5. Piecz w 180C na termoobiegu przez 30min. Jeśli gruszka zacznie się przypalać na końcach wyłącz termoobieg.
  6. Pozwól muffinom chwilę postać i dopiero wtedy wyjmuj z foremek. Najlepiej ułożyć je na kartce do studzenia.
Notatki
  1. Muffiny będą przyjemnie wilgotne i bardzo sycące. Przechowuj w bardzo chłodnym miejscu przez 1 dzień lub w lodówce do 3 dni. Przed podaniem dziecku warto muffinkę lekko podgrzać w piekarniku lub pozwolić jej postać w temperaturze pokojowej ok 15 min.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
zycnietrwac
Gość
zycnietrwac

one powinny byc takie jakby gumowate? moje musy byly bardzo geste, musialam dolac syropu daktylowego bo nie moglam wymieszac..ale poza tym smak ciekawy 🙂

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam😊
Mam mąkę orkiszowa z firmy Melvit do wypieku domowego chleba(bo innej nie znalazłam 🙁) Czy uda sie z niej zrobić te muffinki?

Ewa
Gość
Ewa

A czy zamiast musu daktylowego można dodać banana? Lub zamiennie w różnych proporcjach banan i mus z daktyli?