Zanim powiesz “co ona znowu wymyśliła?!?” zapewniam Cię – to pesto jest pyszne! Finio praktycznie wylizał talerz 😉 Świetne jako nadzienie do wytrawnych naleśników czy na chlebek.
Młoda wiosenna pokrzywa to jedno z najlepszych źródeł żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i witaminy K. W sklepach zielarskich można kupić sok z pokrzywy ale nie tylko sok z niej można zrobić! Tak naprawdę pasuje wszędzie tam gdzie szpinak, a pesto z pokrzywy jest jednym ze smaczniejszych. Więcej na temat właściwości skromnego chwastu przeczytasz u Agnieszki Maciąg.
Za chwilę majówka więc zabierz rękawiczki i nożyczki (tak jest najszybciej) i do dzieła! Najlepiej zbierać do wiklinowego koszyka. Pesto dobrze jest przygotować ze świeżych pokrzyw ale można przechować je w lodówce. My mieliśmy już mnóstwo jedzonka więc po wizycie u Babci na wsi pokrzywa czekała w lodówce 2 dni.Opadła lekko ale i tak zalewam ją wrzątkiem aby nie parzyła więc nie ma to dużego znaczenia.
Zobacz jeszcze przepis na sok z pokrzywą oraz makaron z cieciorką, warzywami i pokrzywą.
Dla kogo? Nie znalazłam ograniczeń wiekowych do podawania pokrzywy. Decyzja należy do rodzica 🙂
- • ok 2 szkl listków młodych pokrzyw
- • ok 2 łyżki nasion dyni
- • ok 2/3 szkl oliwy z oliwek
- • 1 ząbek czosnku
- • 2 łyżki płatków drożdżowych lub startego parmezanu
- • sól do smaku jeśli nie używasz sera (sól: 12m+)
- 1. Oddziel listki od grubych łodyg (cieniutkie są ok). Do miski, w której znajdują się listki wlej wrzątek. Pomieszaj łyżką i przecedź na sitku. Odsącz wodę.
- 2. Ziarna dyni upraż na patelni - chwilka wystarczy, nie mogą zbrązowieć czy zczernieć!
- 3. Ziarna dyni wrzuć do blendera z ostrzem "S" i zmiksuj na żwirek. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrzywę i 1/2 szkl oleju. Zmiksuj. Dolej więcej oleju (miałam wrażenie, że pokrzywa ten olej wchłania...bo zamierzałam użyć mniej) i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli (12m+) jeśli nie używasz parmezanu (parmezan zawiera mnóstwo soli). Dodaj 1 łyżkę płatków drożdżowych, a drugą zostaw do dekoracji.
- 4. Ugotuj ulubiony makaron - u nas kukurydziane spaghetti bez GMO ale penne czy świderki będą idealne dla maluszków do 12m.
- Pesto przechowuj w lodówce do 3 dni. Podawaj jako nadzienie do naleśników, z makaronem lub na kromce chleba.
- Spróbuję sobie to pesto zamrozić następnym razem bo młode pokrzywy już niedługo się skończą...
a czy z suszone pokrzywy dadzą radę czy tylko świeże?
Iza raczej świeże… hmmm nie probowałam z suszoną.
Właśnie zrobiłam,pycha. Jedynie chyba za krótko trzymałam pod wrzącą wodą,bo mam wrażenie,że mnie parzy w język