Makaron z cieciorka, warzywami i …pokrzywą czyli wiosna na talerzu! – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Makaron z cieciorka, warzywami i …pokrzywą czyli wiosna na talerzu!

Miało być spaghetti z cukinii z warzywami i cieciorką ale wyszło coś innego bo wena mnie napadła 😉 Piękny to był dzień, Filipek spał w wózeczku przed kuchennym oknem, a ja pobiegłam po pokrzywę bo już od dłuższego czasu myślałam o tym jak by ją wykorzystać do obiadu. A warto się przełamać bo to ładunek żelaza! Braki żelaza bardzo trudno uzupełnić suplementami, najlepiej wchłania się w naturalnej formie. Lepiej nie dopuścić do pojawienia się tego problemu i serwować rodzinie pokrzywę.

Dla kogo? Dla dziecka, które już poznało kilka smaków. Dla bezzębnych cieciorkę i pokrzywę należy zblendować.

Obiad zrobiłam dla 4 dorosłych osób i 2 dzieci więc śmiało zmniejszaj proporcje.

Przygotuj:

  • 1 szkl ugotowanej cieciorki – najlepiej jeśli masz z poprzedniego dnia i nie wiesz co z nią zrobić 🙂
  • 1 cukinia
  • 1 słodki ziemniak
  • garść pokrzywy
  • 1/2 papryki czerwonej/żółtej
  • 1 ząbek czosnku
  • dobry olej (z pestek winogron jest ogólnie dostępny i bardzo fajny do smażenia)
  • makaron

zioła:

  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 3-4 przekręcenia młynka z pieprzem

11179992_1107774835914847_2083379053_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

Jak?

  1. Cukinię zetrzyj na długie paski.
  2. Paprykę pokrój na cienkie paseczki i potem na kawałki.
  3. Batata obierz i pokrój na talarki, a potem na paski i kawałki.
  4. Pokrzywę wrzuć do miski i zalej wrzątkiem i zostaw na 5-10 min.
  5. Czosnek drobno pokrój lub wyciśnij przez praskę.

Wszystko przygotowane na stole – czas zaczynać gotowanie!

  1. Rozgrzej bardzo głęboką patelnię lub wok i wlej olej.
  2. Nalej wodę do dużego gara i zagotuj na makaron. U nas orkiszowy bo pszennego unikamy jak ognia 😉 Orkisz też zawiera gluten ale w przeciwieństwie do pszenicy nie został zmodyfikowany i jako jedno z najstarszych zbóż jest łąskawe dla ludzkich brzuchów.
  3. Wrzuć czosnek i zeszklij go.
  4. Wrzuć batata i paprykę.
  5. Dolej ok 1/2 szkl ciepłej wody. Przykryj pokrywką i daj im chwilę.
  6. Teraz dorzuć cukinię i znowu przykryj na jakieś 5 min.
  7. Wsyp zioła. Zamieszaj i przykryj na 5 min.
  8. Wsyp cieciorkę i wymieszaj.*
  9. Pokrzywa! Oddziel liście od łodygi i drobno je pokrój. Sparzona pokrzywa już nie parzy 🙂 Łodygi wykorzystasz na sok. Posyp każdą porcję posiekaną pokrzywą lub wymieszaj od razu w woku – będzie nie “wykrywalna” dla nielubiących “zieleniny”.
  10. Podawaj z makaronem (super też z ryżem).

 

*Jeśli nie masz cieciorki z poprzedniego dnia to nie gotuj jej bez wcześniejszego wymoczenia (na całą noc). Zastąp cieciorkę prażonym słonecznikiem lub dynią.

11169034_1107774895914841_1706304515_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11157978_1107774905914840_559888843_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11165920_1107774942581503_1312283237_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11178491_1107774862581511_1812291828_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11178452_1107774949248169_328579141_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11160504_1107821035910227_1328300752_n (Kopiowanie)

11117363_1107816759243988_623637860_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11134235_1107815259244138_2080666681_n (Kopiowanie)

 

Dodaj komentarz

avatar