Miało być spaghetti z cukinii z warzywami i cieciorką ale wyszło coś innego bo wena mnie napadła 😉 Piękny to był dzień, Filipek spał w wózeczku przed kuchennym oknem, a ja pobiegłam po pokrzywę bo już od dłuższego czasu myślałam o tym jak by ją wykorzystać do obiadu. A warto się przełamać bo to ładunek żelaza! Braki żelaza bardzo trudno uzupełnić suplementami, najlepiej wchłania się w naturalnej formie. Lepiej nie dopuścić do pojawienia się tego problemu i serwować rodzinie pokrzywę.
Dla kogo? Dla dziecka, które już poznało kilka smaków. Dla bezzębnych cieciorkę i pokrzywę należy zblendować.
Obiad zrobiłam dla 4 dorosłych osób i 2 dzieci więc śmiało zmniejszaj proporcje.
Przygotuj:
- 1 szkl ugotowanej cieciorki – najlepiej jeśli masz z poprzedniego dnia i nie wiesz co z nią zrobić 🙂
- 1 cukinia
- 1 słodki ziemniak
- garść pokrzywy
- 1/2 papryki czerwonej/żółtej
- 1 ząbek czosnku
- dobry olej (z pestek winogron jest ogólnie dostępny i bardzo fajny do smażenia)
- makaron
zioła:
- szczypta curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 3-4 przekręcenia młynka z pieprzem
Jak?
- Cukinię zetrzyj na długie paski.
- Paprykę pokrój na cienkie paseczki i potem na kawałki.
- Batata obierz i pokrój na talarki, a potem na paski i kawałki.
- Pokrzywę wrzuć do miski i zalej wrzątkiem i zostaw na 5-10 min.
- Czosnek drobno pokrój lub wyciśnij przez praskę.
Wszystko przygotowane na stole – czas zaczynać gotowanie!
- Rozgrzej bardzo głęboką patelnię lub wok i wlej olej.
- Nalej wodę do dużego gara i zagotuj na makaron. U nas orkiszowy bo pszennego unikamy jak ognia 😉 Orkisz też zawiera gluten ale w przeciwieństwie do pszenicy nie został zmodyfikowany i jako jedno z najstarszych zbóż jest łąskawe dla ludzkich brzuchów.
- Wrzuć czosnek i zeszklij go.
- Wrzuć batata i paprykę.
- Dolej ok 1/2 szkl ciepłej wody. Przykryj pokrywką i daj im chwilę.
- Teraz dorzuć cukinię i znowu przykryj na jakieś 5 min.
- Wsyp zioła. Zamieszaj i przykryj na 5 min.
- Wsyp cieciorkę i wymieszaj.*
- Pokrzywa! Oddziel liście od łodygi i drobno je pokrój. Sparzona pokrzywa już nie parzy 🙂 Łodygi wykorzystasz na sok. Posyp każdą porcję posiekaną pokrzywą lub wymieszaj od razu w woku – będzie nie “wykrywalna” dla nielubiących “zieleniny”.
- Podawaj z makaronem (super też z ryżem).
*Jeśli nie masz cieciorki z poprzedniego dnia to nie gotuj jej bez wcześniejszego wymoczenia (na całą noc). Zastąp cieciorkę prażonym słonecznikiem lub dynią.
Dodaj komentarz