Kolacje Obiady Przepisy

Pesto bez sera, z lubczykiem! BLW

Pesto może uratować sytuację kiedy chcesz szybko przygotować pyszny posiłek i jeszcze się nie namęczyć 😉 Efekt zaskoczył bo pesto wyszło nieziemskie! Podstawą jest świeży lubczyk i pestki dyni.

Lubczyk pachnie jak seler naciowy i jego łodygi doskonale “udają” selera dodane do gulaszu itp. Świetnie komponuje się ze “śmierdzącymi” warzywami jak brukselka czy kapusta. Pomaga na trawienie i słaby apetyt. Podobno leczy kolkę i wzdęcia ale nie wiem czy chodzi o wywar z jego korzenia czy liście? Lubczyk zawiera rutynę, witaminę E i sole mineralne. Świetnie pasuje do wszelkich zup i rosołów. Napar z suszonego lubczyku i tymianku stosowany był w medycynie ludowej jako środek wykrztuśny. Nie powinien być stosowany przy niewydolności nerek oraz przez kobiety w ciąży i karmiące [źródło]. Ja karmię już ponad 2,5 roku i nie zauważyłam efektów ubocznych ani u siebie, ani u  Filipka więc może ostrożność jest wskazana przy niemowlętach karmionych wyłącznie piersią? Jak każde zioło powinien być spożywany z umiarem czyli takiego pesto nie serwujemy codziennie 😉

Pestki dyni są cennym źródłem cynku i kwasów tłuszczowych Omega-3. Dr Paul Pitchford zaleca ich lekki prażenie. Pamiętajmy jednak, że prażymy krótko, tak aby ziarenka praktycznie się nie zrumieniły.

Płatki drożdżowe przypominają bułkę tartą i świetnie ją naśladują. Jenak w przeciwieństwie do bułki są kopalnią witamin i mikroelementów! Są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz chromu, cynku, manganu, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i selenu. Płatki drożdżowe nie fermentują w jelitach tak jak “żywe” drożdże i pomagają przywrócić odpowiednią florę bakteryjna jelit. Potrawom dodają serowego posmaku dlatego używa się ich jako zamiennik Parmezanu w pesto. Nie wolno jednak przesadzić z ilością bo mogą zdominować smak potrawy. Przy zakupie zwróć uwagę na skład: powinny być tam tylko suszone drożdże!

 12607018_1289398097752519_1129189367_nDla kogo? Po roku.

13231119_1383993758292952_1389949291_n

13227920_1383993808292947_114182277_n

13162549_1383993811626280_475672709_n

13219949_1383993834959611_963724485_n

13219631_1383993801626281_1953425930_n(1)

13219687_1383993841626277_2010630621_n

13187603_1383993778292950_1335094982_n(1)

Pesto bez sera, z lubczykiem! Przepyszne!
Porcje 4
Podstawą są pestki dyni i świeży lubczyk ale dodatek płatków drożdżowych i suszonego pomidora tworzą piękną całość. Idealne z makaronem lub na wytrawnym placku czy toście.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
8 min
Czas gotowania
2 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
8 min
Czas gotowania
2 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • pęczek lubczyku (garść poszatkowanych listków)
  2. • 4 łyżki pestek dyni
  3. • 1/2 łyżki płatków drożdżowych
  4. • 1 suszony pomidor (najlepiej w oleju)
  5. • 3 łyżki dobrego oleju*/oliwy z oliwek
  6. • szczypta soli (raz przekręciłam młynkiem) - można pominąć
  7. • 1 łyżeczka octu balsamicznego - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Lubczyk umyj i oderwij listki od grubej łodygi (cieniutkie łodyżki są ok). Poszatkuj.
  2. 2. Dynię wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i zostaw na chwileczkę (nie powinna się zrumienić!)
  3. 3. Jeśli nie masz suszonego pomidorka z oleju, to też go drobno pokrój.
  4. 4. Wszystkie składniki wrzuć/wlej do blendera i początkowo miksuj na najwolniejszych obrotach (dzięki temu masa nie osadzi się na ściankach), a kiedy wszystkie składniki połączą się zwiększ moc i miksuj aż nasiona dyni zamienią się drobny żwirek. Spróbuj i zobacz czy odpowiada Ci smak. Przechowuj w lodówce.
  5. Ugotuj makaron zaraz przed podaniem. Na 3 osobową rodzinę będziesz potrzebować prawie całości pesto. Ja podałam z makaronem kukurydzianym (bez GMO) i jeszcze na durszlaku dodałam pesto i wymieszałam z makaronem. Pesto może być świetnym dodatkiem do dressingu sałatkowego czy na grzankę.
  6. Przechowuj w lodówce do 5 dni. Podane proporcje zapełnią mały słoiczek po przecierze pomidorowym.
Notatki
  1. *Jeśli tak jak ja stopisz masło klarowane i dodasz inny płynny olej, np migdałowy, orzechowy, sezamowy, dyniowy to pesto stwardnieje w lodówce. Mimo to bez problemu rozprowadziłam je po gorącym makaronie.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Anka
Gość
Anka

Witam, mam pytanie, czy 24 tydz życia to za wcześnie na metodę blw? Pytam bo moja córeczka juz wyciaga rece po jedzenie, wczoraj pozwoliłam jej wziąć brokuła z mojego talerza i poradziła sobie nieźle. Mimo to zastanawiam sie czy to nie za wczas. Za niecałe 2 tygodnie skończy 6miesiecy.

alicja
Gość
alicja

Jutro pesto na kolacje. Dziękuję za ciekawy pomysł. A tak poza tym piękne widoki i ogród. Gdzie Wy mieszkacie? 😉

Dorota
Gość
Dorota

Głupie pytanie 😉 nie mam świeżego lubczyku ale mam świeże liście selera z ogródka, czy mogę zastąpić? Wiem że to nie to samo, ale potrzeba matką wynalazków 😊