Paluszki rybne kojarzą się z fast foodem ale w domu można je zrobić w kilka chwil <3 Są wartościowe i zajada się nimi CAŁA RODZINA, a o to przecież chodzi.
Dla kogo? Rybę podajemy od początku rozszerzania diety więc 6m+ Dla maluszków najlepiej paluszki upiec.
Paluszki rybne z dorsza. BLW
2018-04-12 22:25:01
PYSZNE, ŁATWE, SZYBKIE! Czego chcieć więcej?
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
- - 1 filet z dorsza
- - kilka łyżek mąki kukurydzianej*
- - 1 jajko
- - pieprz czarny, kilka kropel soku z cytryny, koperek, szczypta kurkumy, sól (12m+)
- - tłuszcz do smażenia lub wysmarowania blaszki (polecam smalec gęsi lub masło klarowane)
Wykonanie
- 1. Filet umyj i osusz. Dopraw i pokrój w poprzek na pasy troszkę grubsze od palca wskazującego.
- 2. Jajko roztrzep na dużym, płaskim talerzu. Mąkę wysyp na drugi.
- 3. Pasy dorsza obtaczaj w jajku, następnie w mące. Wykładaj na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron, a jeśli filet jest gruby to przewróć również na boki) LUB upiecz w piekarniku (wykładaj na natłuszczoną blaszkę), piecz ok 15 min w 180C (do zrumienienia).
- Serwuj z warzywami, tłuczonymi ziemniakami itp świetnie pasuje dip czosnkowy (jogurt naturalny + odrobinka czosnku przeciśniętego przez praskę, kilka kropel soku z cytryny, koperek)
Notatki
- *można próbować z inną mąką ale z kukurydzianą, której używam tylko do tego celu 😉 ,wychodzą najlepsze bo są złociste i mąka nie odpada.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
dziekiz za przepis!Fajne paluszk.zrobiłam z kostek z mintaja i wyszly super,lepsze od gotowych paluszkow rybnych.dodatkowo panierjkowo obtoczylam je platkami jaglanymi,wyszly chrupiace.mniaam,
Witam, czy w tym przepisie można pominąć jajko?
Agnieszka! Raz próbowałam ale na patelni – wyszły ok ale już zdecydowanie bardziej kruche. Ale tylko mąka kukurydziana.