Paluszki rybne. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Paluszki rybne. BLW

Paluszki rybne kojarzą się z fast foodem ale w domu można je zrobić w kilka chwil <3 Są wartościowe i zajada się nimi CAŁA RODZINA, a o to przecież chodzi.

Dla kogo? Rybę podajemy od początku rozszerzania diety więc 6m+ Dla maluszków najlepiej paluszki upiec.

Paluszki rybne z dorsza. BLW
PYSZNE, ŁATWE, SZYBKIE! Czego chcieć więcej?
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. - 1 filet z dorsza
  2. - kilka łyżek mąki kukurydzianej*
  3. - 1 jajko
  4. - pieprz czarny, kilka kropel soku z cytryny, koperek, szczypta kurkumy, sól (12m+)
  5. - tłuszcz do smażenia lub wysmarowania blaszki (polecam smalec gęsi lub masło klarowane)
Wykonanie
  1. 1. Filet umyj i osusz. Dopraw i pokrój w poprzek na pasy troszkę grubsze od palca wskazującego.
  2. 2. Jajko roztrzep na dużym, płaskim talerzu. Mąkę wysyp na drugi.
  3. 3. Pasy dorsza obtaczaj w jajku, następnie w mące. Wykładaj na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (smaż do uzyskania złotego koloru z obu stron, a jeśli filet jest gruby to przewróć również na boki) LUB upiecz w piekarniku (wykładaj na natłuszczoną blaszkę), piecz ok 15 min w 180C (do zrumienienia).
  4. Serwuj z warzywami, tłuczonymi ziemniakami itp świetnie pasuje dip czosnkowy (jogurt naturalny + odrobinka czosnku przeciśniętego przez praskę, kilka kropel soku z cytryny, koperek)
Notatki
  1. *można próbować z inną mąką ale z kukurydzianą, której używam tylko do tego celu 😉 ,wychodzą najlepsze bo są złociste i mąka nie odpada.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

3
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Izka mama Witka 2lata,2 mies.
Gość
Izka mama Witka 2lata,2 mies.

dziekiz za przepis!Fajne paluszk.zrobiłam z kostek z mintaja i wyszly super,lepsze od gotowych paluszkow rybnych.dodatkowo panierjkowo obtoczylam je platkami jaglanymi,wyszly chrupiace.mniaam,

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Witam, czy w tym przepisie można pominąć jajko?