Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciacha z batata. BLW

Znacie już bułki z batatem, teraz pora na ciastka 😉 Ciacha można zrobić bez jajka więc wreszcie coś dla mam alergików! Niestety w wersji bez jajka wychodzą mniejsze.

Dla kogo? W przepisie jest jajko więc dla dzieci bez alergii. Na początek rozszerzania diety warto trzymać się zasady “im prościej, tym lepiej” i osobiście wypieki (domowe muffinki czy ciasta słodzone owocami) podawałabym od święta. Chodzi o to by nie popaść w pułapkę: “tak mu smakuje! Codziennie będę piec takie ciacha!” bo czasem dzieci wolą mączne wypieki od każdej innej konsystencji i mogą się nimi najadać na tyle by już nie zostało wolne miejsce na wartościowy posiłek.


Z lewej strony ciacho bez dodatku proszku do pieczenia, a z lewej już pulchniejsze z proszkiem do pieczenia. Ciacha bez jajka tez wychodzą ale potrzeba ciut więcej mąki.

Ciacha z batata. BLW
Bardzo łatwe ciastka, które bez dosładzania są lekko słodkawe. Pomysł na szybką przekąskę z niczego 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. - 1 batat (1 szkl puree)
  2. - 1 jajko
  3. - 1 szkl mąki (u mnie gryczana)
  4. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć - nie wyrastają)
  5. - 1 łyżka syropu klonowego - OPCJONALNIE (wtedy smakują jak ciastka 😉 )
  6. - odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy
  7. - ekspandowany amarantus do posypania (1 łyżka)
Wykonanie
  1. 1. Upieczonego lub ugotowanego batata (wystudzonego!) zmiksuj na puree razem z jajkiem (i ewentualnie syropem klonowym). Dodaj mąkę i wymieszaj.
  2. 2. Włącz piekarnik i nagrzej do 180C.
  3. 3. Nasmaruj blaszkę. Wykładaj ciasto łyżką. Posyp amarantusem i piecz ok 20 min, bez termoobiego.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz