Chlebek wykona absolutnie każdy! Bez drożdży, bez wyrastania, bez zagniatania 🙂 Jest banalnie prosty, a efekt zachwycający. Cudownie komponuje się z dipami np guacamole, hummus czy słodki sos z tahini ale na najzwyklejszą w świecie polską kanapkę też się świetnie nadaje. Filip najbardziej lubi maczać cienkie paseczki chlebka w jajku na miękko. Na ciepło przypomina krakersy ale są bardzo syte. Z dynią chlebek wychodzi lekko zielonkawy, ze słonecznikiem już nie.
Dla kogo? Świetna alternatywa do słynnej chlebowej skórki 😉 Nawet bezzębne niemowlę może possać taki chlebek. Do roku jednak nie powinien być podawany często bo zawiera dużo błonnika.
Wersja Mamy 🙂 z czosnkowym masełkiem z awokado i czarnuszką mmmmmm
Wersja ze słonecznikiem – tym razem cieniutki.
Możesz zrobić naprawdę cienki i chrupiący chlebek ale troszkę grubszy też jest świetny!
- • 2 łyżki siemienia lnianego
- • 1/2 szkl ciepłej wody
- • 2 solidne łyżki masła klarowanego czy oleju kokosowego
- • 1/2 szkl mąki gryczanej
- • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych*
- • 2 łyżki nasion dyni/słonecznika (zmielić)
- • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej (po 2 r.ż. )
- • szczypta kurkumy i pieprzu
- • 1 łyżka czarnuszki (nie mieliłam)
- 1. Ustaw piekarnik na 190C, grzałka góra - dół (bez termoobiegu).
- 2. Siemię zmiel w młynku do kawy i przesyp do sporej miseczki, zalej ciepłą wodą. Dodaj masło ghee/koko olej- pięknie się rozpuści. Wymieszaj. Odstaw na 5 min.
- 3. Zmiel nasiona dyni i wrzuć je do dużej miski. Dodaj wiórki, mąkę gryczaną, czarnuszkę i przyprawy. Wymieszaj. Zalej papką z siemienia i oleju. Wymieszaj.
- 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na środek wylej gęste ciasto. Uformuj cienki prostokąt.
- 5. Piecz 20-25 min, 190C, grzałka góra-dół.
- 6. Po przestygnięciu pokrój w prostokąty.
- Chlebek na ciepło jest wręcz uzależniający. Pasuje do wszystkiego ale u nas wiedzie prym z różnymi dipami i jajkiem na miękko.
- *Drobne i co najważniejsze NIESIARKOWANE koko wiórki kupuję w Lidlu. Szukaj błękitnego opakowania, firma Belbake.
Przepis wydaje sie byc rewelacyjny, tylko mam pytanie do wiorkow, chodzi o wiorka kokosowe?
🙂 Tak, wiórki koko. Już dopisuję 😉
mam pytanie, czy jest może jakaś alternatywa dla wiórków kokosowych?
Hej Mamo Leszka! Dodaj dodatkową, czubatą łyżkę mąki. Pozdrawiam
A myślisz, że można piec w niższej temperaturze? Boję się tłuszczów trans.
Koniecznie! Przyznam, że to jeden z przepisów na blogu “do naprawy”… Już od dawna piekę go w 140C ale długo to trwa i w trakcie pieczenia kroję chlebek i przewracam na drugą stronę. Inspirowałam się jednym z bardzo modnych blogów i tych przepisów jest całe zatrzęsienie!!! Weźmy chociaż “chleb zmieniający życie”, który składa się z ziaren. Jeszcze rok temu prażyłam orzechy w piekarniku przez 10min! Ja też bardzo się boję tłuszczów trans.