Kolacje Przepisy Śniadania

Najłatwiejszy CHRUPIĄCY CHLEBEK a’la chrupkie pieczywo. BLW

Chlebek wykona absolutnie każdy! Bez drożdży, bez wyrastania, bez zagniatania 🙂 Jest banalnie prosty, a efekt zachwycający. Cudownie komponuje się z dipami np guacamole, hummus czy słodki sos z tahini ale na najzwyklejszą w świecie polską kanapkę też się świetnie nadaje. Filip najbardziej lubi maczać cienkie paseczki chlebka w jajku na miękko. Na ciepło przypomina krakersy ale są bardzo syte. Z dynią chlebek wychodzi lekko zielonkawy, ze słonecznikiem już nie.

Dla kogo? Świetna alternatywa do słynnej chlebowej skórki 😉 Nawet bezzębne niemowlę może possać taki chlebek. Do roku jednak nie powinien być podawany często bo zawiera dużo błonnika.

12571446_1285018741523788_1234681313_n

12576124_1285018704857125_963292364_n

12647820_1293047130720949_1192914806_n

Wersja Mamy 🙂 z czosnkowym masełkiem z awokado i czarnuszką mmmmmm

12607004_1285018888190440_1170671487_n

12540380_1285018908190438_798595446_nWersja ze słonecznikiem – tym razem cieniutki.

12659591_1293044847387844_1760434342_n

Możesz zrobić naprawdę cienki i chrupiący chlebek ale troszkę grubszy też jest świetny!12650371_1293044837387845_2138663653_n

12540473_1285018901523772_1150021397_n

Chlebek a'la chrupkie pieczywo. BLW
Chlebek przygotuje każdy. Nie potrzeba tu drożdży, nie trzeba zagniatać. Idealny jako baza do kanapek, można do pociąć w paski i podawac z dipami czy jajkiem na miękko.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • 2 łyżki siemienia lnianego
  2. • 1/2 szkl ciepłej wody
  3. • 2 solidne łyżki masła klarowanego czy oleju kokosowego
  4. • 1/2 szkl mąki gryczanej
  5. • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych*
  6. • 2 łyżki nasion dyni/słonecznika (zmielić)
  7. • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej (po 2 r.ż. )
  8. • szczypta kurkumy i pieprzu
  9. • 1 łyżka czarnuszki (nie mieliłam)
Wykonanie
  1. 1. Ustaw piekarnik na 190C, grzałka góra - dół (bez termoobiegu).
  2. 2. Siemię zmiel w młynku do kawy i przesyp do sporej miseczki, zalej ciepłą wodą. Dodaj masło ghee/koko olej- pięknie się rozpuści. Wymieszaj. Odstaw na 5 min.
  3. 3. Zmiel nasiona dyni i wrzuć je do dużej miski. Dodaj wiórki, mąkę gryczaną, czarnuszkę i przyprawy. Wymieszaj. Zalej papką z siemienia i oleju. Wymieszaj.
  4. 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na środek wylej gęste ciasto. Uformuj cienki prostokąt.
  5. 5. Piecz 20-25 min, 190C, grzałka góra-dół.
  6. 6. Po przestygnięciu pokrój w prostokąty.
  7. Chlebek na ciepło jest wręcz uzależniający. Pasuje do wszystkiego ale u nas wiedzie prym z różnymi dipami i jajkiem na miękko.
Notatki
  1. *Drobne i co najważniejsze NIESIARKOWANE koko wiórki kupuję w Lidlu. Szukaj błękitnego opakowania, firma Belbake.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Honcia
Gość
Honcia

Przepis wydaje sie byc rewelacyjny, tylko mam pytanie do wiorkow, chodzi o wiorka kokosowe?

mamaleszka
Gość
mamaleszka

mam pytanie, czy jest może jakaś alternatywa dla wiórków kokosowych?

alicja
Gość
alicja

A myślisz, że można piec w niższej temperaturze? Boję się tłuszczów trans.