Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Najlepsze jesienno – zimowe CIASTO MARCHEWKOWE. Bez glutenu i mleka. BLW

Przypadkowo wyszło mi NAJLEPSZE ciasto marchewkowe jakie jadłam! Upiekłam je na urodziny siostry bo to jej ulubione i już od roku mnie prosi o jego bezglutenową wersję. Trochę to trwało ale jest i już z nami zostanie na stałe! Ciasto jest puszyste i idealnie wilgotne ale nie mokre. Nuta gałki muszkatołowej świetnie tu pasuje więc nie zapomnijcie jej dodać. Mąka migdałowa też jest obowiązkowa bo daje niesłychaną fakturę. Można taką mąkę zrobić sobie w domu 😉 Wystarczy podprażone migdały zmiksować na drobniutko w blenderze. Generalnie lepiej nic nie zmieniaj bo to ciasto jest obłędne!

Według mnie TO ciasto marchewkowe będzie idealnym tortem!

Dla kogo? Ciasto jest dosyć słodkie i treściwe więc tak sobie myślę, że dopiero po roku.

12467963_1289191407773188_1546974018_n 12626021_1293240347368294_424102455_n

 

 

12665767_1293240360701626_432475075_n

12648033_1293240334034962_1598456004_n

12650241_1293240310701631_1205862273_n

Najlepsze na świecie Ciasto Marchewkowe 🙂 BLW
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
1 hr 5 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki gryczanej (Melvit)
  2. • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  3. • 1/2 szkl zmielonych migdałów (u mnie gotowa mąka Belbake z Lidla)
  4. • 1/2 szkl drobnych wiórków (Belbake z Lidla)
  5. • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  6. • 1 łyżeczka cynamonu
  7. • 1 łyżeczka sody
  8. • 3 jaja szczęśliwe
  9. • 2 marchewki (ok 2/3 szkl startej marchewki)
  10. • 1szkl puree z dyni* LUB dżemu dyniowo-jabłkowego
  11. • 1/2 szkl cukru kokosowego/syropu klonowego**
  12. • 2/3 szkl oleju (roztopiłam masło klarowane)
  13. • garść orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra -dół.
  2. 2. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  3. 3. Jaja wbij do blender i miksuj 3- 5 min aż znacznie zwiększą objętość.
  4. 4. Mąki przesiej do miski. Wymieszaj i dodaj sodę, przyprawy i zmielone migdały. Wymieszaj dobrze.
  5. 5. Do suchych składników wlej puree z dyni, syrop klonowy i stopiony tłuszcz. Wymieszaj.
  6. 6. Okrągłą formę o średnicy 26cm wyłóż papierem do pieczenia (tak aby wystawał poza obręcz), natłuść lekko obręcz i dno pokryte papierem. Wylej masę.
  7. 7. Piecz 45 min.
  8. 8. Kiedy ciasto przestygnie zabierz się za polewę.
  9. Smacznego marchewkowego!
Pomysły na POLEWĘ
  1. 1. 4 łyżki mascarpone + 1 łyżka syropu klonowego/miodu
  2. 2. Korzenne masło z nerkowców ale nie będzie niestety bielutkie. Przepis na blogu.
  3. 3. Masło kokosowe + 1 łyżka syropu klonowego/miodu - ta polewa jest ciągle w fazie eksperymentalnej. Mam chyba za słaby blender aby je wykonać ale jeszcze się nie poddaję!
Notatki
  1. *Przepis na MUS dyniowy znajdziesz na blogu. Pieczesz lub parujesz dynię, a potem ją blendujesz na gładką papkę 😉
  2. **Myślę, że można użyć melasy/syropu daktylowego czy musu daktylowego ale jeszcze nie testowałam i wydaje mi się, że trzeba by było zwiększyć ilość do 2/3 szkl? Nie wiem i boję się coś zmieniać bo ciasto powala! Nawet Babcia była zachwycona 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

32
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
ania
Gość
ania

Wypróbuję na pewno..tylko ta mąka migdałowa…podobno migdały poddane wysokiej temperaturze są szkodliwe, może zastąpić zmielonymi orzechami? PS. Chlebek już upieczony i zjedzony..mniaaaam 🙂

Magda
Gość
Magda

Wiórki (1/2 szklanki), jakie? W Lidlu mąka migdałowa? Sezonowo, czy na stałe? Ostatnio szukałam u nich innego mleka niż sojowe i ni ma :/

Ewa
Gość
Ewa

Jakie masło Klarowane Pani używa?
Wspaniała strona moja córka uwielbia te przepisy 🙂

Asia
Gość
Asia

Czy mogę czymś zastąpić dynię? O tej porze to trudno ją dostać, może jabłka lekko podduszone?
Pozdrawiam

alexis
Gość
alexis

to ciacho jest megaaaa! 🙂
dziś zrobiłam na urodziny córy i wszystkim bardzo smakowało 🙂
dodałam swój drzem dyniowo-pomarańczowy 🙂

Magda Z
Gość
Magda Z

Nie chcę zaśmiecać wątku o mleku koko na FB, więc napiszę tu 🙂 Postanowiłam zrobić eksperyment i zrobić to eko i fit ciasto na poczęstunek w przedszkolu u córki po przedstawieniu dla babć i dziadków. Byłam ciekawa, czy wersja słodyczy bez cukru, glutenu i mąki w ogóle dzieciom podejdzie. I co? Okazało się, że ciasto było hitem! W pewnym momencie chyba wszystkie dzieciaki i wszyscy dorośli goście mieli kawałek w ręku. I poszło całe, a kupne ciasteczka i czekoladki zostały 🙂 A na drugą porcję mam już zamówienie od brata- celiaka, który usłyszał reklamę z ust mojej córki 🙂 Także… Czytaj więcej »

Paulina
Gość
Paulina

Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o pieczenie. Kiedy dodać marchewke i jajka?

Marzena
Gość
Marzena

Jutro będę piekła bo właśnie mocza mi się migdały do mleka migdałowego 🙂 przychodzi babcia w odwiedziny więc ciacho jak znalazł 😍❤

trackback

[…] był przepis BLWmama na idealne ciasto marchewkowe. Ania pisze, że bała się modyfikować skład ciasta, bo jest ono […]

Sylwia
Gość
Sylwia

Dziś upiekłam w ramach próby przed roczkiem córki i już wiem, że to jedyna słuszna wersja tortu dla Małej. Jest pyszne i takie zdrowe 😀 Dziękuję!

Alicja
Gość
Alicja

A lepiej dodać cukier kokosowy czy syrop klonowy?

Alicja
Gość
Alicja

A odciskasz sok z marchewki?

Magdalena
Gość
Magdalena

Zweganizowałam ciasto, zamiast puree z dyni dałam puree z banana, żurawinę, rodzynki i trochę cukru kokosowego. 😀 oby chłopakowi i rodzinie smakowało jutro. 🙂

Ula
Gość
Ula

Czy można by do ciasto czymś przełożyć? Jakieś pomysły jaki smak by do tego pasował?

Patrycja
Gość
Patrycja

Ogromnie dziękuję za ten przepis! Pierwszy raz piekłam ciasto marchewkowe. Odkąd przeszliśmy na dietę bezcukrową (a trwa ona już 3 lata) piekłam tylko różne wariacje ciasteczek owsianych, bo inne nam nie smakowały, lub naszego ukochanego bananowca. Zaryzykowałam i na roczek synka upiekłam tort marchewkowy, a w zasadzie dwa ułożone jeden na drugim, przełożone mascarpone z konfiturą pomarańczową, ozdobione mascarpone ze skórką pomarańczową i syropem klonowym. Tort smakował nawet zagorzałym cukrożercom! Choć następnym razem skropię go lekko, gdyż wyszedł mi troszkę suchary. Mimo to baaaaaaardzo polecam🤗