Masło migdałowe tak jak i mleko migdałowe można szybko zrobić w domu. Wystarczy mieć blender 😉 Migdały to doskonałe źródło Omega-3, witamin z grupy B, E, PP oraz magnezu, wapnia czy żelaza. Większość przepisów mówi o prażeniu migdałów jednak wtedy tracą one cenne tłuszcze Omega-3. W moim przepisie używam pulpy po mleku migdałowym ale możesz po prostu namoczyć migdały i zblendować na masło ale fajnie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu 😉 Moje masło nie jest może super kremowe ale świetnie nadaje się na posmarowanie chlebka, muffinki czy placuszka.
Dla kogo? Dla dziecka, które nie ma alergii na migdały.
“Odrzut” po produkcji mleka migdałowego to fantastyczna baza deserowa! W 5 minut masz masełko 🙂
Można jeść prosto ze słoiczka 😉
Lub na czekoladowo – buraczanej muffince. Mniam!
- • pulpa po mleku migdałowym (ok 1 szkl)
- • 2 łyżki syropu klonowego lub inny płynny słód
- • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub innego dobrego oleju o delikatnym smaku, np z orzechów włoskich, migdałowy
- Pulpę, syrop klonowy i olej zblenduj "żyrafą" w wysokim naczyniu (użyłam szklanego dzbanka do kawy bo naczynie z zestawu zostało w Dublinie...). Trwa to około 5 minut.
Zeby bylo bardziej kremowe i lepiej sie smarowalo dodalam kilka lyzek mleka migdalowego. Wyszlo pyszne 😄
Świetny pomysł!