Mleko migdałowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Do picia Przepisy

Mleko migdałowe. BLW

Bardzo rzadko je robię bo wychodzi dosyć drogo, a smak domowego koko mleka odpowiada nam najbardziej więc jego się trzymamy. Jednak kiedy mam ochotę zrobić masło migdałowe lub praliny pulpa po mleku migdałowym jest idealna. Czasem dodaję ją również do ciast, ciasteczek czy muffinek ale jak wiadomo orzechy poddawane wysokim temperaturom nie służą nam ;-( Zawierają tłuszcze wielonasycone, których nie wolno podgrzewać. Dlatego kiedy najdzie nas ochota na najlepsze ciasto marchewkowe lepiej użyć lekko odtłuszczonej pulpy po mleku niż surowych migdałów.

Mleko migdałowe jest zdrowsze niż pasteryzowane krowie, które możesz kupić w sklepach. Zawiera kwasy Omega-3, witaminy z grupy B, E i PP oraz składniki mineralne jak magnez, wapń, żelazo, potas czy miedź. Ma działanie alkalizujące, a więc odkwasza organizm.

Warto wspomnieć, że mleko krowie jest gloryfikowane ze względu na dużą zawartość wapnia jednak jest on trudno przyswajalny. Natomiast mleko migdałowe zawierają bardzo łatwo przyswajalny przez człowieka wapń.

Lepiej zrobić mniejszą ilość i wykorzystać max w ciągu 3 dni. Domowe mleko migdałowe jest “zawiesiste”, rozwarstwia się i trzeba je wymieszać przed użyciem (świetnie sprawdza się trzepaczka do jajek).

Do czego nadaje się mleko migdałowe? Wszędzie tam gdzie nie trzeba go mocno podgrzewać:

  • koktajle wszelkiej maści idealne na śniadanie
  • z granolą itp
  • do kawy
  • do zabielania zup
  • jako napój czekoladowy (wymieszać z karobem/kakao + syrop daktylowy, miód itp)
  • samo lub lekko osłodzone miodem czy syropem klonowym

Co zrobić z pulpą?

  • dodaj do sałatki owocowej
  •  zrób praliny
  • masło migdałowe
  • dodatek do domowej czekolady
  • dodatek do domowych ciast

Dla kogo? Po 6 miesiącu jeśli nie ma alergii na migdały.

Mleko lekko rozwarstwia się ale im mniej skondensowane tym mniej to będzie widoczne. Warto zawsze zamieszać przed użyciem.

12666452_1298718286820500_800068042_n

12660421_1299371896755139_1893093456_n 12650363_1298703833488612_1812706102_n 12695744_1298703883488607_1691493761_n 12650706_1298703860155276_1476475737_n Nasz ulubiony koktajl śniadaniowy: mleko migdałowe, jarmuż (mam własny zamrożony w dużej ilości), banan, awokado. Pycha!

12650507_1298688416823487_732434108_n

12660277_1298712713487724_700876543_n

Mleko migdałowe. BLW
Mleko migdałowe bardzo łatwo zrobisz w domu. Wyjdzie taniej niż w sklepie i bez sztucznych dodatków, a pulpa posłuży do deserów 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • dowolna ilość migdałów (umówmy się, że szklanka)
  2. • ok 3 - 4 szkl letniej, przegotowanej wody
  3. • oraz: sitko, garnek, gaza/pielucha tetrowa, szklana butelka/słoik do zlania mleka
Wykonanie
  1. 1. Dowolną ilość migdałów ze skórką namocz na noc lub kilka godzin. Jeśli chcesz polepszyć smak z migdałami zamocz 1-2 suszone morele. Rano wypłucz migdały na sitku, obierz ze skórki (zalałam je ciepłą wodą aby ułatwić sobie zadanie). Można też użyć płatków migdałowych ale tego sposobu jeszcze nie testowałam.
  2. 2. Obrane migdały i ew.morele wrzuć do blendera* i zalej przegotowaną, letnią wodą tak aby tylko przykryć migdały. Miksuj około 2min. Teraz możesz dodać jeszcze trochę wody - płyn już nie powinien wyciekać z blendera bo migdały już są rozdrobnione.
  3. 3. Zawartość blendera przelej na sitko, które wyściełane jest gazą i zawieszone jest nad dużym garnkiem. Odciśnij pulpę z płynu. Nie wyrzucaj gazy jeśli zostały Ci jeszcze migdały do zmiksowania 😉
  4. Przechowuj w lodówce do 3 dni. Po kilku godzinach w lodówce mleko rozwarstwi się i należy dobrze je wymieszać (ja lekko podgrzewam w rondelku i roztrzepuje trzepaczką do jajek).
Notatki
  1. *Najlepiej miksować w 2 turach bo wtedy płyn nie wylewa się. Wszystko zależy od pojemności Twojego blendera. Zwykle też płyn wylewa się tylko na samym początku kiedy migdały są rozdrabniane. Wtedy też na ściankach może zostać kilka większych kawałków, które trzeba zebrać łyżką lub polać odrobiną wody).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
kaja
Gość
kaja

A jakby tak wymieszać to wszystko w termomixie? no w 50 stopniach zamiast blendowania? chyba nie straci swoich fajnych właściwości?

Mira
Gość

Widze niescislosc. Na poczatku jest napisane, ze mleko migdalowe wychodzi dosc drogo, a dalej, ze taniej niz w sklepie…

dorota
Gość
dorota

Od jakiego miesiąca podawałaś synkowi mleko migdałowe? Mój na razie dostaje jednego migdała do porannej kaszki i wygląda na to, że nie ma na nie alergii.
I mam jeszcze jedno pytanie (jeśli nie chcesz – nie odpowiadaj;)). Mianowicie jak wyglądają u was szczepienia? Szczepiłaś zgodnie z kalendarzem czy coś modyfikowałaś?