Bardzo rzadko je robię bo wychodzi dosyć drogo, a smak domowego koko mleka odpowiada nam najbardziej więc jego się trzymamy. Jednak kiedy mam ochotę zrobić masło migdałowe lub praliny pulpa po mleku migdałowym jest idealna. Czasem dodaję ją również do ciast, ciasteczek czy muffinek ale jak wiadomo orzechy poddawane wysokim temperaturom nie służą nam ;-( Zawierają tłuszcze wielonasycone, których nie wolno podgrzewać. Dlatego kiedy najdzie nas ochota na najlepsze ciasto marchewkowe lepiej użyć lekko odtłuszczonej pulpy po mleku niż surowych migdałów.
Mleko migdałowe jest zdrowsze niż pasteryzowane krowie, które możesz kupić w sklepach. Zawiera kwasy Omega-3, witaminy z grupy B, E i PP oraz składniki mineralne jak magnez, wapń, żelazo, potas czy miedź. Ma działanie alkalizujące, a więc odkwasza organizm.
Warto wspomnieć, że mleko krowie jest gloryfikowane ze względu na dużą zawartość wapnia jednak jest on trudno przyswajalny. Natomiast mleko migdałowe zawierają bardzo łatwo przyswajalny przez człowieka wapń.
Lepiej zrobić mniejszą ilość i wykorzystać max w ciągu 3 dni. Domowe mleko migdałowe jest “zawiesiste”, rozwarstwia się i trzeba je wymieszać przed użyciem (świetnie sprawdza się trzepaczka do jajek).
Do czego nadaje się mleko migdałowe? Wszędzie tam gdzie nie trzeba go mocno podgrzewać:
- koktajle wszelkiej maści idealne na śniadanie
- z granolą itp
- do kawy
- do zabielania zup
- jako napój czekoladowy (wymieszać z karobem/kakao + syrop daktylowy, miód itp)
- samo lub lekko osłodzone miodem czy syropem klonowym
Co zrobić z pulpą?
- dodaj do sałatki owocowej
- zrób praliny
- masło migdałowe
- dodatek do domowej czekolady
- dodatek do domowych ciast
Dla kogo? Po 6 miesiącu jeśli nie ma alergii na migdały.
Mleko lekko rozwarstwia się ale im mniej skondensowane tym mniej to będzie widoczne. Warto zawsze zamieszać przed użyciem.
Nasz ulubiony koktajl śniadaniowy: mleko migdałowe, jarmuż (mam własny zamrożony w dużej ilości), banan, awokado. Pycha!
- • dowolna ilość migdałów (umówmy się, że szklanka)
- • ok 3 - 4 szkl letniej, przegotowanej wody
- • oraz: sitko, garnek, gaza/pielucha tetrowa, szklana butelka/słoik do zlania mleka
- 1. Dowolną ilość migdałów ze skórką namocz na noc lub kilka godzin. Jeśli chcesz polepszyć smak z migdałami zamocz 1-2 suszone morele. Rano wypłucz migdały na sitku, obierz ze skórki (zalałam je ciepłą wodą aby ułatwić sobie zadanie). Można też użyć płatków migdałowych ale tego sposobu jeszcze nie testowałam.
- 2. Obrane migdały i ew.morele wrzuć do blendera* i zalej przegotowaną, letnią wodą tak aby tylko przykryć migdały. Miksuj około 2min. Teraz możesz dodać jeszcze trochę wody - płyn już nie powinien wyciekać z blendera bo migdały już są rozdrobnione.
- 3. Zawartość blendera przelej na sitko, które wyściełane jest gazą i zawieszone jest nad dużym garnkiem. Odciśnij pulpę z płynu. Nie wyrzucaj gazy jeśli zostały Ci jeszcze migdały do zmiksowania 😉
- Przechowuj w lodówce do 3 dni. Po kilku godzinach w lodówce mleko rozwarstwi się i należy dobrze je wymieszać (ja lekko podgrzewam w rondelku i roztrzepuje trzepaczką do jajek).
- *Najlepiej miksować w 2 turach bo wtedy płyn nie wylewa się. Wszystko zależy od pojemności Twojego blendera. Zwykle też płyn wylewa się tylko na samym początku kiedy migdały są rozdrabniane. Wtedy też na ściankach może zostać kilka większych kawałków, które trzeba zebrać łyżką lub polać odrobiną wody).
A jakby tak wymieszać to wszystko w termomixie? no w 50 stopniach zamiast blendowania? chyba nie straci swoich fajnych właściwości?
Kaja jak najbardziej 🙂 ale termomixa nie posiadam więc nie mam pojęcia jak wyjdzie. Daj koniecznie znać 🙂 Pozdrawiam!
Widze niescislosc. Na poczatku jest napisane, ze mleko migdalowe wychodzi dosc drogo, a dalej, ze taniej niz w sklepie…
Mira domowe mleko migdałowe wychodzi drożej niż kokosowe ze względu na cenę migdałów – ok 12zł za 150g. Za 200g niesiarkowanych koko wiórków płacę 3zł – Belbake z Lidla lub 7zł – BioPlanet. Mimo wszystko takie mleko wychodzi taniej niż kupne mleko migdałowe z kartonu. Za 1 litr mleka zapłacisz wprawdzie około 10zł – 14zł ale w składzie migdałów zwykle jest niewiele (od 3% do 8%) a dodatkowo masz jeszcze skrobię ryżową/z tapioki, maltodekstrynę kukurydzianą, aromat i substancję zagęszczającą: karagen. Oczywiście “dodatki” zależą od producenta i czasem można znaleźć dobry skład (woda źródlana, miazga migdałowa) ale wtedy jest jeszcze zwykle… Czytaj więcej »
Od jakiego miesiąca podawałaś synkowi mleko migdałowe? Mój na razie dostaje jednego migdała do porannej kaszki i wygląda na to, że nie ma na nie alergii.
I mam jeszcze jedno pytanie (jeśli nie chcesz – nie odpowiadaj;)). Mianowicie jak wyglądają u was szczepienia? Szczepiłaś zgodnie z kalendarzem czy coś modyfikowałaś?
Hej Dorota! Filip do roku praktycznie nic nie pił poza moim mlekiem. Nie chciał i koniec. Tak naprawdę pierwszy raz dostał mleko z nerkowców jak miał roczek. Bożena Żak-Cyran radzi podawać nawet 3 miesięcznym niemowlakom co dla mnie jest lekkim szaleństwem… Jeśli nie ma alergii na migdały spokojnie można dziecku urozmaicać dietę takim mlekiem w małej ilości. Kokosowe byłoby wg mnie bardziej wskazane dla maluszków do roku. Można powiedzieć, że szczepimy wybiórczo ale wolę nie zaczynać tego drażliwego tematu na blogu. Pozdrawiam!
Dzięki za info.
Co do szczepień to ja też szczepię wybiórczo po problemach z jedną szczepionką. Gdybyś ewentualnie miała ochotę pociągnąć temat szczepień Filipka to chętnie poczytam (znasz mój e-mail;)