Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Masło migdałowe. BLW

Masło migdałowe tak jak i mleko migdałowe można szybko zrobić w domu. Wystarczy mieć blender 😉 Migdały to doskonałe źródło Omega-3, witamin z grupy B, E, PP oraz magnezu, wapnia czy żelaza. Większość przepisów mówi o prażeniu migdałów jednak wtedy tracą one cenne tłuszcze Omega-3. W moim przepisie używam pulpy po mleku migdałowym ale możesz po prostu namoczyć migdały i zblendować na masło ale fajnie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu 😉 Moje masło nie jest może super kremowe ale świetnie nadaje się na posmarowanie chlebka, muffinki czy placuszka.

Dla kogo? Dla dziecka, które nie ma alergii na migdały.

12650190_1298688536823475_1615123139_n

 

“Odrzut” po produkcji mleka migdałowego to fantastyczna baza deserowa! W 5 minut masz masełko 🙂

12650706_1298703860155276_1476475737_n

12674294_1298688470156815_2066542933_n

Można jeść prosto ze słoiczka 😉

12659696_1298694913489504_1204752590_n

Lub na czekoladowo – buraczanej muffince. Mniam!12696288_1298688446823484_707865708_n

Masło migdałowe. BLW
Masło migdałowe doskonale pasuje do muffinek, ciast, naleśników, placuszków lub samodzielnie z łyżeczki 😉 Jest bogate m.in.: w witaminy z grupy B, E oraz wapń, magnez i żelazo. Nie prażę migdałów aby nie "zabić" Omega-3 i do produkcji masełka używam pulpy po mleku migdałowym.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • pulpa po mleku migdałowym (ok 1 szkl)
  2. • 2 łyżki syropu klonowego lub inny płynny słód
  3. • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub innego dobrego oleju o delikatnym smaku, np z orzechów włoskich, migdałowy
Wykonanie
  1. Pulpę, syrop klonowy i olej zblenduj "żyrafą" w wysokim naczyniu (użyłam szklanego dzbanka do kawy bo naczynie z zestawu zostało w Dublinie...). Trwa to około 5 minut.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Natalia
Gość
Natalia

Zeby bylo bardziej kremowe i lepiej sie smarowalo dodalam kilka lyzek mleka migdalowego. Wyszlo pyszne 😄