Zakochacie się w tych lodach! Są w 100% wegańskie i w 100% PYSZNE. Nie jest to zamrożony sorbet 🙂 Niczym nie ustępują tradycyjnym lodom. No może składem mocno się różnią bo ani emuglatorów, ani konserwantów czy sztucznych barwników (które mogą prowokować ataki astmy!!!) nie mają 🙂
Na Instagramie zwane są “nana ice cream”. Skąd ta nazwa? Od baNANA 😉
Dla kogo? Niby nic w moich lodach niezdrowego nie ma ale podawanie bardzo zimnych produktów wychładza organy wewnętrzne. Pamiętajcie, że małe dzieci nie znają jeszcze lodów więc jeśli Ty dziecku nie zaproponujesz to samo raczej nie poprosi 😉 Warto odwlec to w czasie jak najdłużej. Zdjęć Filipka zjadającego lody nie zobaczycie bo zamierzam mu takie zrobić dopiero w następne wakacje (będzie miał prawie 3 lata).
Przygotuj:
- zamrożone banany*
- smak czekoladowy: 1 łyżka karobu lub kakao
- smak orzechowy: 2-3 łyżki masła orzechowego
- smak truskawkowy: garść truskawek
- smak borówkowy: garść borówek
- smak jarmużowo-brzoskwiniowy: kilka listków surowego młodego jarmużu i 2 dojrzałe brzoskwinie
- wiórki kokosowe do posypania
- świeże owoce do przybrania itp
- syrop klonowy jeśli lubicie mocno słodkie
- cytryna – kilka kropli “zabija” smak banana i dodaje rześkości
*Na 3-4 osoby wystarczy zamrozić 5 małych, dojrzałych bananów. Banany obierz ze skórki i połam na nieduże kawałki. Muszą się mrozić min 1 dzień!
Jak?
- Banany obierz ze skórki i połam na nieduże kawałki. Muszą się mrozić min 1 dzień! Wkładam je do plastikowego pojemnika.
- Jeśli robisz lody owocowe przygotuj owoce przed wyjęciem bananów i zmiksuj je na gładką masę.
- Wyjmij banany z zamrażarki i daj im dosłownie 3-5 min aby lekko “odtajały”.
- Włóż do blendera i zmiksuj. UWAGA! Będzie głośno!
- Jeśli chcesz uzyskać różne smaki to część masy musisz wyjąć z blendera. Dodaj np mus truskawkowy/brzoskwiniowy i zmiksuj raz jeszcze na gładko. Kilka kropli cytryny dodaje świeżości.
- Włóż szybko resztę masy i dodaj np karob lub masło orzechowe lub oba te składniki 🙂
Najbardziej smakują mi lody karobowow-brzoskwiniowo-jarmużowe! Posypane wiórkami mmmm Mój HIT!!!! Jarmużu oczywiście nie da się nawet wyczuć.
Jeśli zrobiliście za dużo masy to najlepiej włożyć ją szybko do pojemników na lody z patyczkiem i zamrozić. Następnego dnia będziecie mieć cudowne lody na patyku 🙂
Banany zmiksują się na żwirek, który szybko zacznie się zamieniać w masę.
Spróbujcie z brzoskwiniow-jarmużowym musem – dla mnie bomba! Wiórki też muszą być 🙂
Truskawkowe i orzechowe:
Dodaj komentarz