Kotleciki z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Kotleciki z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. BLW

Taka lekka kolacja i sposób na przemycenie kapusty kiszonej 😉 Filip złapał właśnie katar i jak zwykle w czasie infekcji nie ma ochoty na ciężkie dania. Kotleciki bardzo przypadły mu (i nam!) do gustu. Miałam zrobić z jajkiem ale skończyły się i dzięki temu mam dla Was wreszcie coś bez jaja.

Dla kogo? Kotleciki nie zawierają jajka więc wreszcie mam fajny przepis dla alergików 🙂 Nie planowałam kiedy podać Filipkowi kiszonki. Któregoś dnia chwycił ogórka kiszonego z naszego talerza. Do roku kiszonki podajemy w małej ilości ze względu na sól.

Zdjęcia robione wieczorową porą więc są jakie są 😉

15207995_1613902685302057_1716541294_n

15226399_1613902301968762_1376829087_nPłatki drożdżowe do panierki wsypałam do miski z masą (zrobiłam wcześniej miejsce). Kotleciki bardzo łatwo uformować. Najlepiej sprawdzają się kule wielkości orzecha włoskiego, które lekko spłaszczaj na blaszce.

15218475_1613902335302092_1449010238_n

15207993_1613902475302078_1413432055_n

15226547_1613902395302086_1328409104_n

15218457_1613902735302052_1749165637_n

15207922_1613902551968737_517861031_nNastępnym razem podwajam składniki bo mnie było małooooo!15175345_1613902598635399_1481960240_n

Kotleciki z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej.
Porcje 12
Pyszne, wciągające kotleciki z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Bez jajka 🙂 Wiem, że będą często u nas gościć bo zapach i smak kojarzy mi się z kulebiakiem. Do roku w diecie dziecka nie powinno być soli ale kiszonki w małych dawkach są jak najbardziej ok. Pamiętaj jednak, że to musi być prawdziwa kiszona kapusta. Czas przygotowania nie obejmuje czasu gotowania ziemniaków. To przepis z cyklu "reanimacja ziemniaków z obiadu" 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1 łyżka masła klarowanego
  2. • 2 łyżki płatków drożdżowych + 1 czubata łyżka na panierkę
  3. • 2 szkl ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  4. • 1 szkl kapusty kiszonej
  5. • 1/2 cebulki dymki
  6. • ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. • przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki curry*
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 180C, termoobieg.
  2. 2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kapustę odciśnij z soku, wrzuć do blendera i drobno zmiksuj.
  3. 3. Dymkę pokrój w drobną kostk. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dodaj cebulę. Po 2 min dodaj kapustę i przyprawy. Smaż na wolnym ogniu ok 5 min aby odparować płyn.
  4. 4. W misce wymieszaj dokładnie ziemniaki, kapustę i mąkę ziemniaczaną. Uformuj kotleciki: ciasto powinno być gładkie, a uformowanie kuleczki powinno zająć kilka sekund. [Jeśli masz problemy dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej]. Obtaczaj w płatkach drożdżowych. Układaj na blaszce (wyłożonej natłuszczonym papierem) i piecz ok 20 min.
  5. Kotleciki przypominają kluski śląskie ale z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i "kluskowe."
  6. Podawaj jako dodatek do mięsa czy ryby albo samodzielnie najlepiej z dipem, np domowy ketchup, jogurt naturalny z kurkumą i pieprzem, dip z awokado (przepis na blogu).
Notatki
  1. *Kupując przyprawę curry przeczytaj skład i wybierz tą, która nie zawiera soli. Zwykle od soli właśnie zaczyna się skład, a powinien zaczynać się od kurkumy.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

No nie, nigdy bym na takie nie wpadła!:)
https://jaglusia.wordpress.com/

maggi
Gość
maggi

a w przypadku braku płatków:
a)buła tarta
b)nic
c)rezygnujemy całkowicie z potrawy
?
🙂

Marta
Gość
Marta

Pomysł świetny, jedynie o czym należy pamiętać u alergików, by nie podawać kiszonek zbyt często ze względu na dużą zawartość histaminy. Źródło -Mama Alergika Gotuje.

Klaudia
Gość
Klaudia

Przemycenie kapusty? U nas postaw wiardo z kiszoną to zje ilr brzuch zmieści 😉

Urszula
Gość
Urszula

To świetny pomysł na ziemniaki, które bardzo często zostają po obiedzie. Nic teraz się nie zmarnuje, bo to smaczny patent na smaczna kolację 🙂 Dodałam jajko do przepisu a zamiast kieszonki, użyłam kawałek białego sera. Bardzo lubię takie kreatywne przepisy. Dzięki :))