Zdrowe słodycze, wypieki itp

Muffinki rodzynkowo – dyniowe. BLW

Muffiniki rodzynkowe robię zawsze gdy mamy gości, a tu zamiast banana użyłam rodzynek. Są delikatnie wilgotne ale nie mokre czy ciężkie. Takie w sam raz na jesienną przekąskę.

Dla kogo? W przepisie jest jako więc jeśli alergii brak to śmiało 6m+ tylko ja odpuściłabym na samym początku produkty mączne i skupiłabym się na warzywach, owocach, mięsku i rybach.

14800913_1576513245707668_1552295259_n

14915044_1576513359040990_866002126_n

14826201_1576513389040987_2107585434_n 14885861_1576513332374326_2052193634_n 14914998_1576513265707666_1560612702_n

14793838_1576513255707667_861644773_n

14872625_1576513299040996_2049777580_n

Muffinki rodzynkowo - dyniowe. Bez cukru i mleka.
Porcje 12
Muffiny są delikatne wilgotne ale nie mokre czy ciężkie. Takie w sam raz na jesienną przekąskę. Przepis zawiera jajka, które postaram się zamienić dla alergików (myślę o mieszance mąki ziemniaczanej/z cieciorki i ciepłej wody).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • ¾szkl mąki (u mnie gryczana Melvit)
  2. • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  3. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. • 2 jajka
  5. • ¾ szkl puree z dyni
  6. • ¾ szkl rodzynek bez siarki (zalej gorącą wodą na 10-15 min lub dłużej)
  7. • 1 czubata łyżka oleju koko lub masła klarowanego (po stopieniu wyjdzie 2-3 łyżki)
  8. • 1 czubata łyżka startej surowej dyni lub jabłka czy gruszki
  9. • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, na czubku łyżeczki: gałka, imbir, goździki
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, na termoobiegu (jeśli nie masz to muffinki będą piekły się dłużej).
  2. 2. Przesiej suche składniki nad dużą miską: mąki, proszek, przyprawy.
  3. 3. Odcedź rodzynki, dodaj jajka i zmiksuj blenderem ręcznym lub takim z ostrzem "S".
  4. 4. Wlej rodzynkowo-jajeczny mus do miski z mąką. Dodaj puree z dyni i roztopiony olej/masło. Wymieszaj. Ciasto jest gęste.
  5. 5. Wykładaj łyżką do foremek - ja użyłam mini foremek na muffiny więc potrzebowałam 1 czubatej łyżki ciasta na muffinkę. Piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku z funkcją termoobiegu lub bez tej funkcji około 25 min.
Notatki
  1. *Puree dyniowe: obierz kawałek dyni wielkości dyni, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą tak aby woda nie przykrywała dyni. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10min. Możesz dynię upiec. Potem zblenduj na gładko blenderem. Ja zawsze robię dużą ilość i trzymam w lodówce do 5 dni. Wyszukaj w lupce "mus z dyni" aby zobaczyć zdjęcia krok po kroku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Muffinki rodzynkowo – dyniowe. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
dorota
Gość
dorota

Pyszne.
Zrobiłam z dyni makaronowej, zmniejszyłam ilość rodzynek do 1/2 szklanki, zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyniu z wanilią a z przypraw tylko cynamon i wanilię.
Syn zjadł 5 sztuk na podwieczorek i 2 na kolację. Mama zjadła 2 sztuki (żeby sprawdzić, czy nie są gorące) a tatuś obszedł się smakiem;)

Sylwia
Gość
Sylwia

U mnie byl mus daktylowy zamiast rodzynek. Pycha! Swietny przepis!

Kasia
Gość

A co zrobić ze startą dynią albo jabłkiem? W opisie nic nie ma na ten temat

Aleksandra
Gość
Aleksandra

A ja zamiast rodzynek dałam morele bez siarki pokrojone bardzo drobno 🙂 i jednak troszkę dosłodziłam syropem daktylowym – wyszło pysznie!

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Robiłam dzisiaj wg przepisu, tylko mąki użyłam zwykłej, pszennej.

Ciekawa jestem, doradźcie mi proszę, jeśli użyłabym mąki kokosowej, bo taką ostatnio nabyłam – ile jej dać? Podobno jest bardzo wydajna i nie trzeba używać jej tyle co zwykłej?

wpDiscuz