Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Krem czekoladowy. Owocowo-warzywny! BLW

Jak przemycić do dziecięcego menu warzywa? Jak przemycić awokado, którego Filip za żadne skarby świata nie zje w jego zielonej formie? Najlepiej zrobić czekoladowy krem! Kiedy po raz pierwszy go zrobiłam marzyłam o dokończeniu zawartości słoika kładąc się spać koło 2 w nocy. Jakoś się opanowałam ale mocno uzależnia! Pasuje do placków, ciast, tartaletek, ciasteczek, na tosta i jako wzbogacenie owsianki, jaglanki czy komosanki. Moje pierwsze podejście do czekoladowego kremu z awokado zawierało banana ale z buraczkiem zyskuje na smaku i teraz wiem, że będę go często robić. Następnym razem dodam masło migdałowe lub wymoczone nerkowce.

Jeśli boisz się posmaku buraka, daj go objętościowo mniej niż awokado – ok 2/3 połówki średniej wielkości buraka czyli troszkę mniej niż na zdjęciu. Moja mama jest bardzo wrażliwa na posmak buraka w słodkościach ale tym razem go nie wyczuła, a dałam tyle co na zdjęciu.

Dla kogo? Krem posłodziłam miodem ale spokojnie można go zastąpić syropem klonowym czy musem daktylowym. Warto poeksperymentować. Ze względu na awokado, które nie jest naszym rodzimym owocem na początek podaj go odrobinę. Najlepiej oczywiście zacząć od grubego paska awokado. Pamiętaj, że awokado musi być bardzo dojrzałe (miękkie).

12968754_1358544030837925_256967854_n 

12980567_1358544294171232_109216643_n 

12968534_1358544327504562_1717407191_n

Na kokosowo – śliwkowych ciasteczkach. Pycha!12968673_1358544100837918_1571638964_n

Krem czekoladowy warzywno - owocowy! BLW
Krem pasuje idealnie do placków, owsianek, ciastek, ciast, tartaletek, na tosta lub prosto z łyżeczki 🙂 Lubimy tarte buraczki do obiadu więc często zostaje mi kilka ugotowanych buraczków.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Składniki
  1. • 1 bardzo DOJRZAŁE awokado*
  2. • 1/4 ugotowanego buraka**
  3. • 1 łyżka miękkiego masła lub roztopionego oleju kokosowego czy dobrego oleju tłoczonego na zimno
  4. • 1 - 2 łyżki miodu (można spróbować z syropem klonowym czy musem daktylowym)
  5. • 2 łyżki karobu/kakao lub mixu kaob + kakao
Wykonanie
  1. Awokado obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Buraka pokrój w mniejsze kawałki (lepiej aby objętościowo buraka było mniej niż awokado). Dodaj masło/olej i miód i dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj kakao/karob i starannie wymieszaj.
  2. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Zjedzcie w ciągu max 5 dni. Ugotowane warzywa - tu burak - z dodatkiem tłuszczu mogą być przechowywany w lodówce 4 - 5 dni. Myślę, że wcześniej go zjecie 😉 Smacznego!
Notatki
  1. *Awokado musi być dojrzałe inaczej krem się nie uda. Szybciej zmięknie jeśli położysz je obok bananów.
  2. **Buraki gotuj lub piecz (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym) w łupinkach około 2 godziny. Czas gotowania/pieczenia buraków jest długi więc najlepiej ugotować więcej i spożytkować do obiadu czy kolacji.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Alicja
Gość
Alicja

A jak robisz te kokosowo-śliwkowe ciasteczka?

Kasia
Gość
Kasia

Dzień dobry widzę, że sporo rzeczy dosładza Pani miodem. Wyczytałam kiedyś, że miód powinno się podawać dzieciom dopiero po 3 roku życia ponieważ może zatruć się jadem kiełbasianym. Od kiedy Pani zaczęła stosować miód w diecie dziecka? Wszystko jest ok, nic się nie działo? Dziecko alergii żadnej nie dostało? Chciałabym też zacząć stosować miod tylko nie wiem od kiedy najlepiej zacząć i czym się sugerować. Pozdrawiam!

Ula
Gość
Ula

Wczoraj dałam córce pierwszy raz awokado, cienki pasek. Zostało duuzo owocka i zastanawiałam się co z tego zrobić. Padło na ten krem. Ja już jadłam i bardzo mi smakował, Mąż stwierdził, że jest dziwny w smaku 😉 Ale on się jeszcze do karobu nie przyzwyczaił tak jak ja 🙂 Jutro dzieciątko spróbuje, zobaczymy czy przypadnie jej do gustu.