Przepyszne kotleciki, które zrobi każdy. Są sycące, tanie i szybkie w przygotowaniu. Soczewica jest lekkostrawna i bardzo wartościowa. To doskonałe źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i dobrze przyswajalnego białka roślinnego.
Dla kogo? Przepis zawiera jajko ale jestem pewna, że z galaretką z siemienia lub np z mąką ziemniaczaną powinny się trzymać bo sam batat działa tu w sumie “klejąco”.
Zwykle soczewicę zaleca się już niemowlętom 11m+, często wcześniej. Dr Paul Pitchford w książce “Odżywianie dla zdrowia” przestrzega jednak, że do około 18 miesiąca życia dzieci nie wytworzyły jeszcze enzymów potrzebnych do prawidłowego trawienia roślin strączkowych. Do tej informacji doszłam już kiedy Filip skończył 18mcy, a wcześniej już mu podawałam i soczewicę i ciecierzycę za którymi przepadał. Myślę, że warto wstrzymać się chociaż do 12 miesiąca.
- • 1 szkl soczewicy ( u mnie czerwona) po ugotowaniu (1/2 szkl surowej)
- • 1/3 dużego batata (ok 2/3 szkl puree)
- • 1 jajko
- • 1 szkl grubo zmielonych płatków owsianych
- • 1/2 łyżeczki łagodnego curry, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy
- • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia
- 1. Soczewicę zamocz na kilka godzin w wodzie.*
- 2. Soczewicę ugotuj do miękkości. Batata obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (5min).
- 3. Odsączoną soczewicę, jajko i batata wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym ("żyrafą"). Czerwona soczewica jest bardzo delikatna i ja celowo nie miksowałam jej na zupełnie gładki krem.
- 4. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
- 5. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na grubą mąkę. Wsyp do masy i wymieszaj.
- 6. Rozgrzej dużą patelnię**, wrzuć tłuszcz, a kiedy już się rozpuści nabieraj w dłonie ok łyżkę ciasta i lep kule (ciasto jest bardzo elastyczne i nie klei się). Układaj na patelni i spłaszczaj szpatułką (na dużej patelni zmieściłam 5). Po 2 min przewróć na drugą stronę. Kotleciki powinny się delikatnie zrumienić. (Spróbuj kotleta z pierwszej tury i ewentualnie dopraw masę. Według mnie podana kombinacja przypraw jest idealna 😉 Sól możesz dodać kiedy już usmażysz 2-3 kotleciki dla dziecka).
- Serwuj na ciepło z warzywami lub chipsami z jarmużu. Smakują też wyśmienicie na zimno, a ponieważ nie rozpadają się i można trzymać je w dłoni świetnie nadają się na pikniki czy w podróż.
- * To prawda, że soczewica ładnie ugotuje się bez moczenia ale pamiętaj, że to roślina strączkowa i należy ją wymoczyć aby wypłukać część kwasu fitynowego.
- **Możesz je też upiec. 180C około 15-20 min, wykładaj na blaszkę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem. Najlepiej przewrócić w połowie czasu na drugą stronę.
Ale pyszne te kotleciki 🙂 posmarowałam je Moim sosem paprykowo-pomidorowym pycha !!! 🙂 dziewczynki szamają jak szalone 🙂 dziękuje :-* czy można te kotleciki zamrożić? troszkę mnie fantazja poniosła i zrobiłam ich duuuuużo 😀 😀
🙂 🙂 🙂 huuurrrrra! Pełen sukces 🙂
Aniu jeśli nie używałaś zamrożonych produktów do ich produkcji to śmiało zamrażaj. Odgrzałabym je w gorącym piekarniku.
Pozdrawiam!
Właśnie o to samo miałam pytać, bo zostało mi batata z frytek 😉 Będą kotleciki na “czarną godzinę” 😉
Dziekuje za przepis! Mojemu Adasiowi bardzo smakowaly-to pierwsze kotleciki warzywne, ktore zjadl z takim smakiem. Robilam w wersji pieczonej bez jajka czy innego sklejacza i wyszly zwarte. Zblendowalam wszystko na gladka mase.
Kasiulko! Dzięki za info, że można bez jajka!!! Pozdrawiam cieplutko i nawet nie wiesz jak się cieszę, że synkowi smakowały 🙂
super blog BLW MAMO:) właśnie robię ala falafelki ( z soczewicy i z batatów, te przyprawy, które proponujesz bardzo kojarzą mi się ze smakiem z Palestyny falafelków) dzięki. – tzn zobaczymy czy zjedzą, mi samo ‘ciasto’ mega smakowało, choć jest intensywne:)
Dziękuję Iza! Trzymam kciuki, żeby chcieli spróbować 😉
Ooo dzisiaj chyba wylądują na kolację. Chociaż chyba dam płatki orkiszowe bo owsiane się skończyły. Zobaczymy jak wyjdzie 😊
Daj znać Paulina 🙂
Witam, czy szklanka soczewicy to przed czy po namoczeniu?
Hej Elu! po ugotowaniu – zaraz edytuję przepis bo to naprawdę mylące.
Czy płatki jaglane nadadzą się?
Mogą dać gorzkawy posmak ale jeśli ich używacie na co dzień to może nawet nie wyczujecie 😉
Dzień Dobry, mam pytanie. Ta szklanka soczewicy to już podana ilość po ugotowaniu? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Hej Iza! Po ugotowaniu. Muszę edytować!