Kolacje Obiady Przepisy

Kotlety z soczewicy czerwonej i batata. Bardzo łatwe. BLW

Przepyszne kotleciki, które zrobi każdy. Są sycące, tanie i szybkie w przygotowaniu. Soczewica jest lekkostrawna i bardzo wartościowa. To doskonałe źródło magnezu, potasu, kwasu foliowego i dobrze przyswajalnego białka roślinnego.

Dla kogo? Przepis zawiera jajko ale jestem pewna, że z galaretką z siemienia lub np z mąką ziemniaczaną powinny się trzymać bo sam batat działa tu w sumie “klejąco”.

Zwykle soczewicę zaleca się już niemowlętom 11m+, często wcześniej. Dr Paul Pitchford w książce “Odżywianie dla zdrowia” przestrzega jednak, że do około 18 miesiąca życia dzieci nie wytworzyły jeszcze enzymów potrzebnych do prawidłowego trawienia roślin strączkowych. Do tej informacji doszłam już kiedy Filip skończył 18mcy, a wcześniej już mu podawałam i soczewicę i ciecierzycę za którymi przepadał. Myślę, że warto wstrzymać się chociaż do 12 miesiąca.

12443282_1325272080831787_323479894_n

12834982_1325272384165090_2041704945_n

12834658_1325272074165121_74622332_n 12822887_1325350497490612_441263439_o 12833227_1325272100831785_1733598853_n 12833329_1325272334165095_1319495060_n 12833369_1325272060831789_2004755219_n

Kotlety z soczewicy czerwonej i batata. BLW
Porcje 13
Przepyszne kotlety, które wykona każdy! Są tanie, sycące i proste w wykonaniu. Jestem pewna, że z samym żółtkiem też wyjdą. Jajko można też zastąpić galaretką z siemienia lnianego.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas gotowania
8 min
Całkowity czas
28 min
Czas gotowania
8 min
Całkowity czas
28 min
Składniki
  1. • 1 szkl soczewicy ( u mnie czerwona)
  2. • 1/3 dużego batata (ok 2/3 szkl puree)
  3. • 1 jajko
  4. • 1 szkl grubo zmielonych płatków owsianych
  5. • 1/2 łyżeczki łagodnego curry, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy
  6. • 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego do smażenia
Wykonanie
  1. 1. Soczewicę zamocz na kilka godzin w wodzie.*
  2. 2. Soczewicę ugotuj do miękkości. Batata obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości (5min).
  3. 3. Odsączoną soczewicę, jajko i batata wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym ("żyrafą"). Czerwona soczewica jest bardzo delikatna i ja celowo nie miksowałam jej na zupełnie gładki krem.
  4. 4. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  5. 5. Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na grubą mąkę. Wsyp do masy i wymieszaj.
  6. 6. Rozgrzej dużą patelnię**, wrzuć tłuszcz, a kiedy już się rozpuści nabieraj w dłonie ok łyżkę ciasta i lep kule (ciasto jest bardzo elastyczne i nie klei się). Układaj na patelni i spłaszczaj szpatułką (na dużej patelni zmieściłam 5). Po 2 min przewróć na drugą stronę. Kotleciki powinny się delikatnie zrumienić. (Spróbuj kotleta z pierwszej tury i ewentualnie dopraw masę. Według mnie podana kombinacja przypraw jest idealna 😉 Sól możesz dodać kiedy już usmażysz 2-3 kotleciki dla dziecka).
  7. Serwuj na ciepło z warzywami lub chipsami z jarmużu. Smakują też wyśmienicie na zimno, a ponieważ nie rozpadają się i można trzymać je w dłoni świetnie nadają się na pikniki czy w podróż.
Notatki
  1. * To prawda, że soczewica ładnie ugotuje się bez moczenia ale pamiętaj, że to roślina strączkowa i należy ją wymoczyć aby wypłukać część kwasu fitynowego.
  2. **Możesz je też upiec. 180C około 15-20 min, wykładaj na blaszkę wyłożoną lekko natłuszczonym papierem. Najlepiej przewrócić w połowie czasu na drugą stronę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

9 komentarzy do "Kotlety z soczewicy czerwonej i batata. Bardzo łatwe. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania
Gość

Ale pyszne te kotleciki 🙂 posmarowałam je Moim sosem paprykowo-pomidorowym pycha !!! 🙂 dziewczynki szamają jak szalone 🙂 dziękuje :-* czy można te kotleciki zamrożić? troszkę mnie fantazja poniosła i zrobiłam ich duuuuużo 😀 😀

Kasiulka
Gość
Kasiulka

Dziekuje za przepis! Mojemu Adasiowi bardzo smakowaly-to pierwsze kotleciki warzywne, ktore zjadl z takim smakiem. Robilam w wersji pieczonej bez jajka czy innego sklejacza i wyszly zwarte. Zblendowalam wszystko na gladka mase.

Izka
Gość

super blog BLW MAMO:) właśnie robię ala falafelki ( z soczewicy i z batatów, te przyprawy, które proponujesz bardzo kojarzą mi się ze smakiem z Palestyny falafelków) dzięki. – tzn zobaczymy czy zjedzą, mi samo ‘ciasto’ mega smakowało, choć jest intensywne:)

Paulina
Gość
Paulina

Ooo dzisiaj chyba wylądują na kolację. Chociaż chyba dam płatki orkiszowe bo owsiane się skończyły. Zobaczymy jak wyjdzie 😊

wpDiscuz