Kokosowe placuszko – ciastka śniadaniowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Kokosowe placuszko – ciastka śniadaniowe. BLW

Stworzyliśmy z Filipkiem przepyszne pieczone placuszki. Słodzone jedynie jabłkiem i bananem. Mocno kokosowe bo zamiast domowej koko mąki dodaliśmy koko wiórki, które dają cudowny aromat. Placuszki na ciepło są nieziemsko dobre ale na zimno zmieniają się w słodkie ciacha idealne do blwboxa.

Dla kogo? W przepisie jest jajo i myślę, że jeśli rozgnieciecie banana widelcem na papkę i dodacie mniej wiórków (dodaj 2 łyżki, wymieszaj i zobacz czy masa dobrze się klei) to ciacha też wyjdą. Postaram się przetestować jakiś zamiennik jajka (odradzam len mielony bo ciacha piekę w 180C, a len pieczemy do 140C).

Zjadaliśmy z masełkiem i powidłami z węgierek.

15128732_1605904049435254_187631299_n

15135489_1605903762768616_710154272_n 15139517_1605904136101912_633105525_n 15086784_1605904179435241_2126194872_n

15128572_1605903702768622_456293457_n

15058591_1605903849435274_967040978_n

Tak wygląda mój mały Chomik! Kiedy na dużym talerzu zostały tylko 4 placuszki…spryciarz zabrał wszystkie na swój talerzyk! Nie dał rady ich zjeść więc ponagryzał wszystkie 😉15128594_1605903952768597_1723036508_n

Kokosowe placuszko - ciacha śniadaniowe.
Porcje 12
Pyszne i bardzo łatwe placuszki! mocno kokosowe i bardzo słodkie ale bez słodzideł. Wystarczył banan i jabłko. Przepis zawiera jajka. Postaram się dodać modyfikację bez jaj (można banana rozgnieść widelcem na papkę i dodać mniej wiórków - masa ma się "trzymać" ale ciastek wyjdzie znacznie mniej).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
19 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
12 min
Całkowity czas
19 min
Składniki
  1. -1 duży banan
  2. -1 jabłko
  3. -2 jajka
  4. -1 płaska łyżeczka domowej przyprawy korzennej (cynamon+gałka+kardamon+imbir)
  5. -1 czubata łyżka mąki gryczanej
  6. -1/2 - 2/3 szkl niesiarkowanych wiórków kokosowych (u mnie Belbake)
  7. -1/2 łyżeczki masła klarowanego/oleju koko do natłuszczenia papieru
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
  2. 2.Jajka roztrzep rózgą. Dodaj mąkę, przyprawy i wymieszaj aż się dobrze połączą.
  3. 3. Zetrzyj jabłko i banana na tarce - grube oczka. Dodaj do miski z masą jajeczną. Wymieszaj. Dodaj 1/2 szkl wiórków koko (jeśli masa będzie luźna dosyp jeszcze 1-2 łyżki).
  4. 4. Wykładaj łyżką na przygotowaną blaszkę (wyłożoną lekko natłuszczonym papierem) i spłaszczaj wyrównując brzegi. Piecz ok 12 minut.
  5. Jeśli nie posiadasz funkcji termoobiegu to ciasteczka piecz kilka minut dłużej ale zaglądaj do nich bo wiórki szybko się palą!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

17
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

A czemu len pieczemy do 140 stopni?

dorota
Gość
dorota

Dzisiaj mamy dzień w kuchni z blwmamą;)
Na śniadanie owsianka z rodzynkami na domowym koko mleku.
Na I danie;) frytki z batata u nas z surówką z kiszonej kapusty, którą syn nagle pokochał.
Na II danie jabłkowe risotto z kaczymi udkami pieczonymi w soku jabłkowym z tartymi buraczkami.
Na podwieczorek pralinki z batata (matko, jakie to dobre!!!!) a jeśli nie posmakują synkowi to będą te placuszko – ciacha.
A kolacja to jeszcze niewiadoma. Właśnie szukam inspiracji u Ciebie Aniu;)

Ula
Gość
Ula

Pokusiłam się o zrobienie tych placuszkow i , jak wszystkie przepisy na tym blogu wypróbowane przez moją rodzinę, okazały się nieziemsko dobre! Dziecina moja jak zobaczyła, że jeszcze jest jeden w piekarniku to capneła go i poszła wcinać tam gdzie mama jej nke widzi i jej nie podgryzie 😉

Agata
Gość
Agata

Fajny przepis z jajem nie próbowałam. Mam przepis na ciastka bananowe- czyli zblendowany banan jest bazą i sypiemy do tego wszystko co tylko znajdziemy w szafkach 😉 ziarna, płatki, bakalie – jeśli ktoś lubi słodsze. W zależności od tego co się dorzuci mogą sie okazać bardziej do żucia ( tak jest w przypadku płatków orkiszowych, czy owsianych)

Ania
Gość
Ania

Ciastka smakują obłędnie! Zajadaliśmy ze smakiem z moim 10 miesięcznym Filipem:-) do tego dla mamy kakao na domowym mleku koko, dla Filipka samo mleko, poniedziałek od razu lepszy:-)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy próbowała Pani zrobić ciacha bez jajka? Mój synek jest niestety uczulony… 🙂

DAGMARA
Gość
DAGMARA

Super przepis ! Po którym miesiącu mozna podawać dziecku?

SpringN
Gość
SpringN

Rewelacja ciasteczka!!! Dałam tylko inna mąkę, bo nie miałam gryczanej (jaglana i zwykła pszenna pomieszane pół na pół)

Olga
Gość
Olga

A jak z mrożeniem tych placuszków? Można? A jak tak to kiedy lepiej, przed czy po upieczeniu?