Filipek zajada się owsianką więc pomyślałam ostatnio dlaczego jeszcze nie upiekłam ciasteczek owsianych?!? To było przedwczoraj…a dziś powstała już 3 ich wersja – mogłabym je nazwać ekspresowe bo podobnie jak amarantuski powstają w mgnieniu oka!
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Idealne na spacer czy do samochodu. W sklepach ze zdrową żywnością lub dobrze zaopatrzonych supermarketach (nie u mnie w mieście…) można kupić płatki owsiane bezglutenowe i wtedy mogą się nimi cieszyć dzieci z nietolerancją glutenu 🙂
Przygotuj:
Wersja podstawowa dwuskładnikowa – do zrobienia z dzieckiem na rękach:
- 1 banan
- ok 1 szkl płatków owsianych (w zależności od wielkości banana)
Wersja #2
- +garść rodzynek
Wersja #3
- + rodzynki i 2/3 filiżanki owocowego musu (np.zmiksowane truskawki, jabłka)
Jak?
- Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
- Rozgnieć banana widelcem.
- Wsyp płatki i mieszaj widelcem lub ręką. Ręką będzie szybciej 🙂
- Dodaj garść rodzynek niesiarkowanych (lub wcześniej wymocz rodzynki siarkowane na min 2h w wodzie) i opcjonalnie mus owocowy. Jeśli masa będzie za rzadka dosyp płatków.
- Jeśli chcesz otrzymać ciasteczka o ładnym kształcie, użyj silikonowej formy do muffinek. Ja użyłam standardowej na 12 średnich muffin. Nabierz masę łyżeczką i ugnieć na dnie foremek. Jeśli takiej formy nie posiadasz możesz wykładać je bezpośrednio na lekko natłuszczony papier ale ciastka muszą być zwarte co może się nie udać bez foremek…
- Piecz przez 10 min. Powstrzymaj się i zostaw je chwilkę w foremkach 🙂
Wyszło mi 17 dużych, zwartych ciasteczek (użyłam jeszcze 2 osobnych małych foremek). Według mnie najlepsza jest wersja nr 2 🙂 Filipek lubi wszystkie!
Na zdjęciach widoczna jest wersja #3. Dwie poprzednie wersje nie dotrwały do zdjęć 😉
Super przepis, jutro zrobie dla maluchow, dzieki !!
Dziękuję za inspirację, świetny i szybki przepis. Ja w przypływie kreatywności dodałam słonecznik, sezam i domowej roboty dżem bez cukru z czarnej porzeczki i odrobinę oleju kokosowego.Maniammmmm!
To mieliście wersję na bogato 🙂 Dodatek dżemu z czarnej porzeczki brzmi pysznie!
Kocham Twoje przepisy nie tylko ze względu na smak ale i na szybkość ich przygotowania!:) ja teeż trochę zaszalałam i dodałam amarantus ekspandowany, rodzynki i dżem z czarnej porzeczki:) zrobiłam to w foremkach w kształcie zwierzątek co było dodatkowym atutem – zyskałam w oczach synka:) no i mąż pochwalił te moje dziwactwa co to zaczęłam ostatnio robić;)
Karolina dopiero odkryłam Twój komentarz! Baaaardzo się cieszę 🙂 No i że mąż zadowolony to dodatkowy sukces 😉 Dziś je robiłam z musem dyniowym mmmmmm Pozdrawiam!
Czy do zajadania tego przez dziecko potrzebne są zęby? 🙂 Czy ciasteczka są w miarę miękkie i łatwe do przełknięcia?
Aniu może być trudno ale jak użyjesz płatków bg to one są delikatniejsze i dziecko nie powinno mieć problemu. Na początek najlepsze są amarantuski 🙂
Robiłam, są super ! Szybkie, a to też się chwali 🙂 Z jakim innym owocem byś je zrobiła? Bo wszędzie pcham te banany 😉
hahaha banan dobry na wszystko 😉 a na pewno lepszy od cukru. Zamiast banana można dać jajo i starte jabłko ale muszę sama spróbować bo nie wiem czy się nie rozpadną.
Aniu jesteś wspaniała i Twoje przepisy też!!!
Zakochałam się. Serio!
Zrobiłam już 4 Twoje przepisy i jestem zachwycona. Synkowi nie wszystko smakowało, np. galaretko-żelki bezowe (woli pić sok z bzu z łyżeczki).
Wracając do ciasteczek są genialne.
U nas wersja mix płatków orkiszowe, owsiane i żytnie oraz odrobina jaglnych)z bananem i karobem. Pyszności!!!
Dziękuję bardzo za dzielenie się z nami swoimi przepisami.
Dziękuję Ang <3 <3 <3
Cudownie, że synek pije sok z bzu - to jest tak naprawdę najlepsza opcja 😉 Żelki to taki zamiennik ale niestety na zimno.
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Super szybki przepis 🙂
Ja do płatków owsianych i banana dodałam starte na małych oczkach jabłko i rodzynki – wyszły mięciutkie i oczywiście przepyszne!
Super pomysł z tą foremką do babeczek – zrobiłam w silikonowych foremkach na babeczki, wyszły odpowiednio grube i okrągłe:) dziękuję!