Domowe galaretki są idealne do przemycenia zdrowych sezonowych owoców. Dzięki agarowi zastygają w niecałe 15 minut! W upalne dni można je podać schłodzone w lodówce zamiast lodów 🙂 Filip je uwielbia! Kiedy proponuję mu świeże jagody czy borówki krzywi się i głośno krzyczy NIE! Żelków nie odmawia 🙂
Co to jest agar-agar i czemu jest lepszy od żelatyny?
Agar wytwarzany jest z krasnorostów czyli glonów. Rozpuszcza się dopiero przy 90°C, a zastyga już w 50°C. W przeciwieństwie do żelatyny można go ponownie rozpuścić. Galaretki powstają w mgnieniu oka 🙂 nawet w 10 min! Dzięki agarowi zrobisz galaretkę z kiwi 🙂 Za 200g zapłacisz ok 25zł.
Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie przesadzaj z ilością bo agar w dużych ilościach może rozluźnić kupkę. Maluszkom wystarczą borówki czy jagody;-)
Przygotuj:
- 1 szkl kompotu jabłkowego (niesłodzonego!) lub 1 szkl wody czy mleka kokosowego
- 1 czubata łyżka domowego dżemu z jagód (u mnie jagody dosłodziłam tylko bananem)*
- 1 czubata łyżeczka agar agar
- 1 łyżka miodu** dla dzieci powyżej 1 r.ż. lub syrop klonowy dla młodszych dzieci
*Jeśli nie masz gotowego dżemu podgotuj garść jagód. Nie musisz dosładzać bo żelki i tak na końcu posłodzisz 🙂 Nie masz jagód? Możesz użyć borówek/moreli/brzoskwiń/malin/kiwi/jabłka itp
**Miód może być bardzo niebezpieczny dla niemowląt do 1 r.ż. Szczególnie dla tych, które nagle zostały odstawione od piersi. W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną (neurotoksyna). Starszych dzieci i dorośli doskonale radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Organizm niemowlęcia nie umie zapobiec rozwojowi groźnych mikrobów w jelitach. Dlatego niemowlęta po zjedzeniu miodu mogą zachorować na tzw. botulizm dziecięcy, jeśli miód był skażony. Więcej tu.
Jak?
- Ugotuj kompot: 1 jabłko pokrój na kawałki i zalej 1,5 szkl wody. Gotuj ok 20 min.
- Wyjmij kawałki jabłka.
- Do powstałego kompotu dorzuć dżem jagodowy, agar agar i dobrze wymieszaj.
- Gotuj około 8 minut często mieszając.
- Płyn zacznie delikatnie gęstnieć. Zestaw z ognia.
- Dodaj miód kiedy płyn przestygnie inaczej straci swoje właściwości! Jeśli używasz syropu klonowego możesz dodać go od razu. (Zanim płyn przelejesz do foremek sprawdź czy jest wystarczająco słodki).
- Wlewaj do foremki, którą koniecznie postaw na talerzu.
- Płyn zastygnie w około 15 min w temp pokojowej. Jeśli chcesz przyspieszyć proces wstaw do lodówki.
Przechowuj w lodówce. Zanim podam Filipkowi, żelki ogrzewam je 5-10 min w temp pokojowej.
Świetny pomysł 🙂
Dziękuję i pozdrawiam!
Witam. Jak długo można przechowywać te żelki?
hej Agnieszka! myślę, że 3 dni w lodówce na spokojnie. Czasem się zdarzało i 4 dni 😉
Czy można takie żelki robić z mrożonych owoców? Mam jagody, truskawki, maliny…
Gosiu można! Tylko najpierw owoce rozmrozić 🙂
A jeśli z żelatyna chciałabym zrobić, to ile dać na taką porcje?
Aniu niestety dużo więcej. Na 1 szkl płynu (np gdy robisz z soku) potrzeba aż 10 łyżeczek żelatyny! Ja zwykle daję czubate 8.