Galaretko – żelki jagodowe – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Galaretko – żelki jagodowe

Domowe galaretki są idealne do przemycenia zdrowych sezonowych owoców. Dzięki agarowi zastygają w niecałe 15 minut! W upalne dni można je podać schłodzone w lodówce zamiast lodów 🙂 Filip je uwielbia! Kiedy proponuję mu świeże jagody czy borówki krzywi się i głośno krzyczy NIE! Żelków nie odmawia 🙂

Co to jest agar-agar i czemu jest lepszy od żelatyny?

Agar wytwarzany jest z krasnorostów czyli glonów. Rozpuszcza się dopiero przy 90°C, a zastyga już w 50°C. W przeciwieństwie do żelatyny można go ponownie rozpuścić. Galaretki powstają w mgnieniu oka 🙂 nawet w 10 min! Dzięki agarowi zrobisz galaretkę z kiwi 🙂 Za 200g zapłacisz ok 25zł.

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie przesadzaj z ilością bo agar w dużych ilościach może rozluźnić kupkę. Maluszkom wystarczą borówki czy jagody;-)

11805814_1170187236340273_1220333796_n

Przygotuj:

  • 1 szkl kompotu jabłkowego (niesłodzonego!) lub 1 szkl wody czy mleka kokosowego
  • 1 czubata łyżka domowego dżemu z jagód (u mnie jagody dosłodziłam tylko bananem)*
  • 1 czubata łyżeczka agar agar
  • 1 łyżka miodu** dla dzieci powyżej 1 r.ż. lub syrop klonowy dla młodszych dzieci

*Jeśli nie masz gotowego dżemu podgotuj garść jagód. Nie musisz dosładzać bo żelki i tak na końcu posłodzisz 🙂 Nie masz jagód? Możesz użyć borówek/moreli/brzoskwiń/malin/kiwi/jabłka itp

**Miód może być bardzo niebezpieczny dla niemowląt do 1 r.ż. Szczególnie dla tych, które nagle zostały odstawione od piersi. W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną (neurotoksyna). Starszych dzieci i dorośli doskonale radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Organizm niemowlęcia nie umie zapobiec rozwojowi groźnych mikrobów w jelitach. Dlatego niemowlęta po zjedzeniu miodu mogą zachorować na tzw. botulizm dziecięcy, jeśli miód był skażony. Więcej tu.

Jak?

  1. Ugotuj kompot: 1 jabłko pokrój na kawałki i zalej 1,5 szkl wody. Gotuj ok 20 min.
  2. Wyjmij kawałki jabłka.
  3. Do powstałego kompotu dorzuć dżem jagodowy, agar agar i dobrze wymieszaj.
  4. Gotuj około 8 minut często mieszając.
  5. Płyn zacznie delikatnie gęstnieć. Zestaw z ognia.
  6. Dodaj miód kiedy płyn przestygnie inaczej straci swoje właściwości! Jeśli używasz syropu klonowego możesz dodać go od razu. (Zanim płyn przelejesz do foremek sprawdź czy jest wystarczająco słodki).
  7. Wlewaj do foremki, którą koniecznie postaw na talerzu.
  8. Płyn zastygnie w około 15 min w temp pokojowej. Jeśli chcesz przyspieszyć proces wstaw do lodówki.

Przechowuj w lodówce. Zanim podam Filipkowi, żelki ogrzewam je 5-10 min w temp pokojowej.

11787407_1170187156340281_765919648_n 11798566_1170187203006943_1530156049_n 11805857_1170187209673609_1974333993_n 11805704_1170187229673607_535230374_n

 

 

8
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
gin
Gość

Świetny pomysł 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Witam. Jak długo można przechowywać te żelki?

Małgośka
Gość
Małgośka

Czy można takie żelki robić z mrożonych owoców? Mam jagody, truskawki, maliny…

Ania
Gość
Ania

A jeśli z żelatyna chciałabym zrobić, to ile dać na taką porcje?