Domowa “Nutella” bez cukru i bez mleka – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Domowa “Nutella” bez cukru i bez mleka

Jest kilka przepisów na domową “nutellę”. Ten jest banalnie prosty! Synkowi mówię, że to KREM CZEKOLADOWY bo czemu Nutella miałaby mu się dobrze kojarzyć?

Dla kogo? Po roku.

Przygotuj:

Na miseczkę kremu, która wystarczy na jedno posiedzenie 3 osobowej rodziny, potrzebujesz:

  • 1 szkl orzechów laskowych
  • 1 szklanka wymoczonych daktyli (min 2h, żeby łatwo się blendowały)
  • 1 łyżka karobu

Jak?

  1. Orzechy upraż w piekarniku:
    1. rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu
    2. wysyp orzechy na blachę wyłożoną papierem
    3. po ok 10 min brązowa skórka zacznie pękać więc wyjmij blachę
    4. wysyp orzechy na ścierkę, zakryj orzechy i pocieraj – większości skórek się pozbędziesz, a te które zostaną dodadzą aromatu 🙂
  2. Mój blender jest słabiutki więc najpierw przez ok 3-5 min blenduję orzechy, które przesypuję do miseczki.*
  3. Potem blenduję daktyle z karobem.
  4. Dodaję zblendowane orzechy i blenduję jeszcze kilka minut razem.
  5. Jeśli masz bardzo słaby blender możesz dodać troszkę przegotowanej wody i wszystko pięknie razem się zblenduje.

*Jeśli masz bardzo zajęte ręce, np dzieckiem 😉 możesz wrzucić wszystko razem i dolać ociupinkę wody i też wyjdzie, ale niektóre orzechy będą oporne na blendowanie i wyjdzie krem “crunchy”. Doskonały dla uzębionych dzieci 🙂

 

 

nutella

nutella chlebekTak wyglądają orzechy laskowe po ok 10 min w piekarniku – warto jednak zaglądać do piekarnika, żeby ich przypadkiem nie spalić.  Łupinki już odchodzą.

11180169_1110616865630644_667143112_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11178466_1110616902297307_774587513_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

11160108_1110616892297308_1426170791_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

Może nie widać ale SMAKOWAŁO 🙂 Filipek uwielbia ten krem z łyżeczki.

11100616_1105782159447448_284849568_n (Kopiowanie) (Kopiowanie)

 

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

Kuszący ten przepis:) Tylko, co z tym prażeniem orzechów?! Gdzieś w Twoich wpisach były sygnały, że powstają tłuszcze trans.

Ada
Gość
Ada

Dlaczego przepis jest po roku? 🙂