Zapas musu dyniowego zobowiązuje do eksperymentów, a ten zaliczam do wyjątkowo udanych 🙂 Jeśli masz purée z dyni w lodówce to ten krem wykonasz ekspresowo! Jest zdrowy, tani i świetnie pasuje do tosta czy porannej jaglanki. Udekorowałam nim tort i muffinkę. Krem nie rozwarstwia się i nie pęka – tort stał 3 dni w lodówce i krem wyglądał jak świeżo nałożony. Dynia jest absolutnie niewyczuwalna! Filipek zjadał go z łyżeczki.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli ją posłodzisz (oczywiście naturalnie) kompletnie traci dyniowy smak zatem na jej bazie możesz tworzyć bardzo wartościowe desery i muffiny śniadaniowe, batoniki musli.
Dla kogo? Wersja z miodem i kakao po roku. Jeśli użyjesz karobu i syropu klonowego krem możesz podać po szóstym miesiącu ale wcześniej sam mus dyniowy w zupełności wystarczy 🙂 Im później zaczniesz dosładzać, tym lepiej!
- 1/2 szkl musu dyniowego
- 3 łyżeczki karobu lub 2 łyżeczki kakao
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub miękkiego masła
- Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj około 1-2 min na gładki krem.
- Trzymaj w lodówce nawet tydzień.
- Smacznego kremowego 😉
świetne!
Dziękuję Maju! Kocham dynię <3 i wykorzystuję ją do wszystkiego 😉
Od kiedy można dziecku podawać miód?
Są 2 szkoły: po roku i po 2 r.ż. Miód może być bardzo niebezpieczny dla niemowląt do 1 r.ż. Szczególnie dla tych, które nagle zostały odstawione od piersi. W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną (neurotoksyna). Starszych dzieci i dorośli doskonale radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Organizm niemowlęcia nie umie zapobiec rozwojowi groźnych mikrobów w jelitach. Dlatego niemowlęta po zjedzeniu miodu mogą zachorować na tzw. botulizm dziecięcy, jeśli miód był skażony. Więcej tu. Ciekawe jest to, że przypadków botulizmu dziecięcego w Europie nie odnotowana, zwykle chodzi o Amerykę. Nie mogę teraz odnaleźć… Czytaj więcej »
A można to zrobić z purre z dyni ale zagrożonego? Jak to wtedy odmrozic? Też będzie smaczne?
Pyszne! 😉 Jak dla mnie o wiele smaczniejszy niż “nutella” na bazie awokado 🙂
Zdecydowanie smaczniejszy! A my jesienią jemy go często na ciepło <3 Pozdrawiam!