Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Czekoladowe masło dyniowe. Jesienna “Nutella”. BLW

Zapas musu dyniowego zobowiązuje do eksperymentów, a ten zaliczam do wyjątkowo udanych 🙂 Jeśli masz purée z dyni w lodówce to ten krem wykonasz ekspresowo! Jest zdrowy, tani i świetnie pasuje do tosta czy porannej jaglanki. Udekorowałam nim tort i muffinkę. Krem nie rozwarstwia się i nie pęka – tort stał 3 dni w lodówce i krem wyglądał jak świeżo nałożony. Dynia jest absolutnie niewyczuwalna! Filipek zjadał go z łyżeczki.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy i odkwasza organizm. Jeśli ją posłodzisz (oczywiście naturalnie) kompletnie traci dyniowy smak zatem na jej bazie możesz tworzyć bardzo wartościowe desery i muffiny śniadaniowe, batoniki musli.

Dla kogo? Wersja z miodem i kakao po roku. Jeśli użyjesz karobu i syropu klonowego krem możesz podać po szóstym miesiącu ale wcześniej sam mus dyniowy w zupełności wystarczy 🙂 Im później zaczniesz dosładzać, tym lepiej!

12086754_1217558918269771_925526554_n

12083763_1215941691764827_1743942826_n

12048771_1215941708431492_343817810_n

12087466_1215941698431493_1352836102_n

12067310_1215941695098160_105845205_n

12077265_1217558884936441_1118304228_n

 

 

Czekoladowe masło dyniowe
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas przygotowania
3 min
Składniki
  1. 1/2 szkl musu dyniowego
  2. 3 łyżeczki karobu lub 2 łyżeczki kakao
  3. 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  4. 2 łyżeczki oleju kokosowego lub miękkiego masła
Wykonanie
  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i miksuj około 1-2 min na gładki krem.
Notatki
  1. Trzymaj w lodówce nawet tydzień.
  2. Smacznego kremowego 😉
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

7 komentarzy do "Czekoladowe masło dyniowe. Jesienna “Nutella”. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
rategazelle
Gość

świetne!

Ewa
Gość

Od kiedy można dziecku podawać miód?

Natalia
Gość
Natalia

A można to zrobić z purre z dyni ale zagrożonego? Jak to wtedy odmrozic? Też będzie smaczne?

Magda
Gość

Pyszne! 😉 Jak dla mnie o wiele smaczniejszy niż “nutella” na bazie awokado 🙂

wpDiscuz