Sezon na czereśnie w pełni więc warto korzystać z tego dobrodziejstwa. To ciasto można zjeść na śniadanie 🙂 Żadna dbająca o linię mama nie będzie miała po nim wyrzutów sumienia! Gdyby Filipek miał urodziny w sezonie czereśniowym to byłby to jego tort urodzinowy! Wyjdzie Ci nawet jeśli nie masz pojęcia o pieczeniu bo najtrudniejsze jest tu wypestkowanie czereśni 😉
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przygotuj:
Spód
- 1 duży słodki ziemniak (batat)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego
- jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta: 1 łyżeczka syropu klonowego/daktylowego/musu daktylowego
Farsz
- ok 2-3 szklanki czereśni
- 1 łyżeczka agar agar (działa jak żelatyna ale jest zdrowa bo zrobiona z alg 🙂 cena jest przystępna, kupisz w sklepie eko lub przez internet,np tu lub większe opakowanie tu)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Krem
- 1 szkl mleka kokosowego (z puszki lub domowego)
- 2 łyżeczki agar agar
- opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu (miód dopiero po roku!!!)
Sprzęt:
- tortownica o średnicy 25cm
- blender
- idealnie byłoby mieć drylownicę 😉 ja musiałam sobie poradzić bez bo zaginęła…
Jak?
Spód:
- Nastaw piekarnik na 180*C na termoobieg.
- Obierz ziemniaka i pokrój go na ok 1 cm plastry. Ważne, żeby były podobnej grubości.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Na wierzchu połóż kilka piórek oleju kokosowego/masła klarowanego.
- Piecz przez ok 30 – 40 min. Im cieńsze plastry tym szybciej dojdą. Sprawdź czy są miękkie po ok 25min – powinny spaść z widelca.
- Zabierz się za drylowanie czereśni.
- Przygotuj tortownicę – wyłóż papierem i lekko posmaruj olejem koko/olejem z pestek winogron/ryżowym.
- Kiedy plastry są już miękkie włóż je do blendera i zmiksuj razem z jajkiem na gładką masę.
- Dodaj mąkę, wiórki i dobrze wymieszaj łyżką.
- Wyłóż masę na tortownicę i podziurkuj widelcem.
- Piecz przez 20min w 180*C na termoobiegu. Brzegi zrumienią się. Wyjmij z piekarnika aby spód wystygł – już nie będziemy więcej piec 🙂
Farsz:
- Czereśnie wypestkuj.
- W garnku rozpuść łyżkę oleju kokosowego i wsyp czereśnie. Po ok 5min zaczną puszczać soki. Mieszaj co kilka minut drewnianą łyżką. Po ok 15 min dodaj łyżeczkę agaru i dobrze wymieszaj. Dzięki agarowi sok lekko stężeje. Gotuj jeszcze 10 min. Zostaw w otwartym garnku żeby przestygły.
Krem:
- Mleko podgrzej z agarem. Mieszaj i zobaczysz, że mleko zacznie lekko tężeć. (Jeśli zostawić do zupełnego wystygnięcia zamieni się w galaretkę…nie panikuj 🙂 przełóż do blendera, dodaj troszkę ciepłej wody i zmiksuj na gładko).
- Możesz dodać trochę syropu klonowego (lub miodu ale dopiero po roku!)
ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW
- Na spód wyłóż czereśnie, które zdążyły już przestygnąć (mogą być ciepłe).
- Na czereśnie wylej mleko.
- Wstaw do lodówki na min 2h. Owiń folią spożywczą, żeby ciasto nie łapało innych zapachów.
Smacznego!
Dodaj komentarz