Ciasto bg z owocami i kruszonką. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasto bg z owocami i kruszonką. BLW

Znacie już z bloga książkę kucharską dla dzieci “Wesoła kuchnia. Wierszyki dla dzieci”, a dziś pierwszy przepis z tej książki z moimi małymi zmianami. Najważniejsze to wyrzucenie masła roślinnego (!) czyli chyba najgorszego dla zdrowia człowieka tłuszczu.

Kręcą się w kuchni Zosia i Jacek,

Bo mama piecze z kruszonką placek.

Już mikser tańczy razem z żółtkami.

Jakie to pyszne, spróbujcie sami!”

Wyrasta ciasto pulchne, pachnące.

Będzie się piekło złote, gorące.

Już na ten placek wszyscy czekają.

I niecierpliwie ślinkę łykają.

Wiersz napisała pani Elżbieta Śnieżkowska-Bielak i znajdziecie go (obok 29 jej wierszy!) w książce “Wesoła kuchnia”, którą gorąco polecam.

Filipek pierwszy raz jadł ciasto z kruszonką więc po początkowym rozczarowaniu “zepsutym” ciastem wyjadł wszystkie swoje “ciasteczka” i moje, a potem zabrał się za ciacho. Ilość słodzidła w moim wydaniu ograniczona jest do minimum więc pamiętaj, że ważne są tu wybrane owoce, które robią z tego ciasta coś w stylu słodkawej bułki z dżemem 😉

Dla kogo? W przepisie są jajka.

Filipek zajada z talerzyka bambusowego, a zastawa (jest jeszcze miseczka) jest idealna do gorących czy zimnych dań. My jesteśmy zachwyceni! Liska i nie tylko 🐸🐮🐝🐻🦋🐧 kupisz na Abebe.pl 🙂

Uroczą zastawę z organicznego bambusa Pure Kids znajdziesz w sklepie Abebe.pl

Przepis idealny do robienia z dzieckiem! Od miksowania, dolewania oleju, wsypania rodzynek, wymieszaniu mąk…aż wreszcie do posypania ciasta owocami i kruszonką! Super zabawa 🙂

 

Ciasto bg z owocami i kruszonką. BLW
Porcje 12
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto - jak na muffiny. Cudowny przepis do pracy z dzieckiem: miksowanie blenderem, dosypywanie oleju, rodzynek, mieszanie mąki, rozrzucanie owoców i wreszcie kruszonki na cieście 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 3 jajka (temp.pokojowa)
  2. • 1 dojrzały banan
  3. • 1/3 szl rodzynek bez siarki (zalej gorącą wodą na 15-30min)
  4. • ½ szkl stopionego oleju kokosowego (może być bezzapachowy) lub masła klarowanego
  5. • 1 szkl owoców np mrożonych jagód
  6. • 1 i ¾ szkl mąki (u mnie: 1 szkl mąki gryczanej + ¾ domowej kokosowej)*
  7. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. • Kruszonka: 3 łyżki oleju kokosowego, 3-4 łyżki mąki (u mnie 3 gryczanej i 1 kokosowa), 1 łyżka syropu klonowego czy melasy itp
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 170C, góra-dół
  2. 2. Stop olej kokosowy i przelej do szklanki aby szybciej przestygł. Do blendera z ostrzem „S” wbij jajka i banana. Zmiksuj do uzyskania bąbelków. Wlej olej i odsączone, rozmiękkczone rodzynki. Miksuj ok 1min.
  3. 3. Do miski wsyp mąki i proszek do pieczenia (możesz dodać szczyptę ulubionych przypraw - my dodaliśmy zmielony anyż - ok 1/5 łyżeczki). Wymieszaj.
  4. 4. Mąkę przesyp do blendera lub odwrotnie - masę płynną przelej do mąki 😉 Wymieszaj łyżką i wylej na niedużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u nas: 25/20cm). Posyp wybranymi owocami (najlepiej gęsto bo ciasto bez jagód jest mało słodkie, a z jagodami idealne).
  5. 5. Kruszonka: wszystkie składniki zagnieć rękami - jeśli zlepi w kulę jak na ciasteczka koniecznie dodaj więcej mąki aby masa zaczęła się kruszyć. Pokrusz ją na wierzch ciasta i wstaw je do piekarnika na ok 30 min. [Piekarnik w „naszym” nowym mieszkaniu ma starte programy więc nie wiem czy ustawiam na góra-dół czy termoobieg...Szybko też wszystko przypieka więc zaglądam często już po 20min. W oryginale ciasto miało się piec 40min w 170C - u mnie 30 min to był już max!]
  6. Filipek po raz pierwszy jadł ciasto z kruszonką i kiedy je zobaczył zmartwił się, że ciasto się popsuło 😉 Powiedziałam mu, że to takie malutkie ciasteczka i najpierw wyjadł swoje, a potem moje 😉 Ciasto bardzo mu smakowało. Czuć trochę grykę ale to dlatego, że dałam absolutne minimum słodzideł.
Notatki
  1. *Mąka gryczana jest wyczuwalna, a ja rzadko ją wyczuwam. Możesz ją zamienić na orkisz lub owsianą. Ciasto jest minimalnie słodkie i ważne aby było dużo jagód. Można też dosłodzić 😉
  2. W oryginalnym przepisie nie ma cukru czy zastępnika! Ale mąka pszenna jest jak wiadomo inna i ciasto ma pewnie imitować bułkę z dżemem.
Na podstawie "Wesoła kuchnia. Wierszyki dla dzieci."Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
Na podstawie "Wesoła kuchnia. Wierszyki dla dzieci."Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
Wersja nr 1: bez proszku do pieczenia 😉 i bez kruszonki ale za to z kremem z gumi jagód!

 

 

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Aneta
Gość
Aneta

Cześć! Ciasto bardzo smaczne! Zastanawiam się czy wyjdzie też z innymi owocami?

Małgośka
Gość
Małgośka

Gdzie zaopatruje się Pani w olej kokosowy, niesiarkowane suszone owoce? Szukam sprawdzonego miejsca i takiego, gdzie nie zbankrutuję, robiąc zakupy.
Podziwiam Pani bloga i korzystam, ostatnio niemal codziennie. Super miejsce.