Czasem Filip jest do mnie przyklejony i niewiele mogę zrobić w kuchni ale ta przekąska wychodzi z dzieckiem na rękach i nie trzeba się wysilać 🙂 Polenta czyli kaszka kukurydziana nie zawiera glutenu i bardzo szybko zastyga do tego stopnia, że można ją kroić na dowolne kształty i nie rozpada się trzymana w rękach. Moje kaszko-ciastka są doskonałym śniadaniem, a podane na ciepło rozgrzeją mały i duży brzuszek dając zastrzyk energii od rana.
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przygotuj:
- 1 szkl kaszki kukurydzianej
- 4-5 szkl wody lub mleka np domowego kokosowego
- garść rodzynek lub inne suszone owoce*
- garść wiórków kokosowych
- borówki/truskawki/morele
- 1-2 łyżki syropu klonowego/daktylowego lub 1 rozgnieciony widelcem/zblendowany banan
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła
*Jeśli używasz siarkowanych MUSISZ je najpierw wymoczyć w ciepłej wodzie przez min 1h. Wylej na sitko i przepłucz pod kranem, a następnie osusz. Figi, morele, śliwki, daktyle należy drobno pokroić.
Jak?
- Zagotuj wodę i stopniowo wsypuj kaszkę – energicznie roztrzepując trzepaczką do jajek. (Jeśli używasz kaszki firmy Sante, którą kupisz wszędzie, wystarczą 4 szkl wody/mleka. Do grysiku kukurydzianego zwykle potrzeba ok 5 szkl wody. Najlepiej zagotować 4 szkl wody i w razie potrzeby dolać trochę wrzątku w trakcie gotowania).
- Wlej syrop klonowy i dodaj olej koko/masło i zamieszaj.
- Wrzuć rodzynki, garść wiórek kokosowych i pokrojone sezonowe owoce (kilka sztuk wystarczy) lub ulubione suszone owoce.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok 30 min często mieszając. Najprawdopodobniej nie unikniesz powstania lekkiej skorupy na dnie ale to normalne.
- Wyjmij duży płaski talerz z zagłębieniem lub niedużą ceramiczną formę /wyłożoną papierem blaszkę.
- Już po ok 7 min kaszka zgęstnieje ale nadal mieszaj i gotuj na blaszce przez kolejne 20 min. Przelej ją na talerz/formę i zostaw do zastygnięcia – po 20 min powinna być już gotowa.
- Krój na poręczne prostokąciki, wycinaj serduszka itp. Przechowuj w lodówce. Możesz podgrzać w piekarniku czy na patelni.
Witam!
Jestem zachwycona Twoimi przepisami i pomysłami.
Mój syn ma 8 miesięcy i dopiero przy nim odkrywam co należy jeść;) Widzę, że jeszcze długa droga przede mną! tyle jeszcze muszę się nauczyć…
No ale wracając do przepisu to mam pytanie: Gotować w garnku przez 30 min + po wyłożeniu na talerz/blaszkę przez 20 min? Dobrze zrozumiałam?
Hej Marta! Bardzo przepraszam za mocno spóźnioną odpowiedź! Nadrabiam zaległości po urlopie.
Kaszkę gotujesz i ciepłą wylewasz na formę (duży talerz itp). Kiedy kaszka przestygnie stanie się zwarta i będzie ją można kroić nożem 🙂 Najważniejsze to wybrać taką formę aby kawałki nie były za wysokie.
Cześć BLW MAMA😊!
Mam pytanie.. czy mleko kokosowe można gotować do wrzątku tak jak wodę robiąc np polente?
Z góry dziękuję za odpowiedz🙏😁
Ewa! Śmiało 😄 U nas owsianka na nim zwykle 😋
Czy da radę zamrozić jakąś część, żeby mieć szybką przekąskę czy śniadanie na czarną godzinę?
Jula! Myślę, że tak ale przyznaje, że nie mroziłam. Wypieki z kaszą jaglaną przechowują się ok więc powinno być ok. Rozmroziłabym w nagrzanym piekarniku.