Kolacje Obiady Przepisy

Pierogi orkiszowe barwione buraczkiem na słodko. BLW

Gramy w kolory 🙂 Dziś arcy ŁATWE i pyszne pierogi, którym trudno się oprzeć (ja zjadłam 10 i myślałam, że pęknę…oj wstyd 😉 ). Możesz je zaserwować maluszkowi podczas Wigilii ale tradycyjne z kapustą (bez grzybów leśnych!) też są ok w niewielkiej ilości przed roczkiem. Nie eksperymentujcie jednak za dużo na samym początku rozszerzania diety bo Święta to często bardzo stresujący czas dla niemowlaka – nowe twarze, gwar, nieznane odgłosy i zapachy (dziesięć rodzajów perfum wymieszane z zapachem kapusty z grochem). Pamiętam pierwsze Święta Filipa…dzieliliśmy czas między dwa domy i mimo że dbałam o odpoczynek od gwaru drugi dzień Świąt zakończył się wymiotami. Nie chodziło o to, że zjadłam pierogi z kapustą (mamy karmiące mogą!) i uszka, tylko o to, że od Wigilii bardzo dużo się działo, rutyna Finia została kompletnie zakłócona i wieczorne wymioty były odpowiedzią na przestymulowanie.

Dla kogo? Pierogi zawierają gluten więc dla dzieci, które go tolerują.

BLW podczas Świąt? Pewnie!

Kluczowy jest ZDROWY ROZSĄDEK i UMIAR.

Z umiarem podajemy mak i kapustę z grochem bo mogą okazać się zbyt ciężkostrawne dla małego brzuszka i doprowadzić do bezsennej nocy. Jeśli na Waszym stole pojawią się pierogi z kapustą (bez grzybów leśnych, które podajemy najwcześniej po 7 roku życia, a najlepiej koło 12stego! Pieczarki po roku) to można je zaproponować. Osobiście nie szalałabym w Wigilię z serwowaniem nowości.

Sól jest zakazana do roku ze względu na nerki ale jeśli w Wigilię niemowlę zje jednego pieroga z kapustą czy kawałeczek posolonej ryby nic mu nie będzie. Jeśli to możliwe przygotuj jednak osobne porcje bez soli dla maluszka.

Dozwolone od 6 miesiąca życia:

  • Ryby – duszone lub pieczone
  • Barszcz gotowany bez grzybów! (Podaj w kubeczku – podtrzymuj od spodu i wlej niewielką ilość).
  • Uszka i pierogi bez grzybów – można podać z kapustą kiszoną lub z mięsem, jagodami czy z przepisu niżej 😉
  • Kasze np. gryczana czy ziemniaki
  • Warzywa i owoce
  • Muffinka bananowa czy kulki rafaello – lepiej się przygotować

Czego nie wolno?

  • Grzybów! Prof. Andrzej Brodkiewicz 2014r: „Nawet jeżeli dziecko zje jadalny grzyb, może wygenerować objawy jak przy zatruciu muchomorem sromotnikowym.” Wyczytałam, że powodem może być niestrawiona chityna lub pewne substancje białkowe, które w organizmie dziecka nie są trawione
  • Smażonych potraw
  • Cukroladek – niemowlę nie powinno być częstowane cukierkami. Przygotuj jakąś słodką przekąskę aby Babcie były szczęśliwe 😉 ale najsłodsze jest przecież mleko 🙂

Niemowlę może NIE CHCIEĆ jeść nic poza mlekiem jeśli jest przestymulowane więc niech Cię to nie zdziwi bo dzieci mleko kojarzą z rutyną, z ukojeniem.

Pierogi orkiszowe barwione buraczkiem na słodko.
Wydajność 17
Arcy łatwe i pyszne pierogi. Dobra alternatywa do pierogów pszennych. Nadziałam je uduszoną gruszką i zmielonymi nerkowcami ale można równie dobrze użyć dżemu dyniowo-jabłkowego czy owoców, np mrożonych jagód.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
3 min
Całkowity czas
23 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
3 min
Całkowity czas
23 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl mąki orkiszowej + ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  2. • 1/2 łyżeczki syropu klonowego - można pominąć bo farsz jest bardzo słodki
  3. • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  4. • 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody
  5. • 1 żółtko
  6. • 1 łyżka startego na paćkę ugotowanego buraka lub ok 1 łyżka soku (można zastąpić nim wodę)
  7. FARSZ: 1 duża gruszka, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego, garść orzechów nerkowce - zmielone (można zmielić wiórki kokosowe)
Wykonanie
  1. 1. Mąkę przesiej i dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto (jeśli za mocno się klei dosyp odrobinę mąki orkiszowej lub ziemniaczanej). Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Zostaw w misce przykrytej ściereczką na ok 10 min. Teraz przygotuj farsz (przepis niżej).
  2. 2. Podsyp mąką blat stołu (ja używam ziemniaczanej), obsyp też ciasto od góry i cienko rozwałkuj. Wycinaj szklanką krążki. wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładaj po łyżeczce farszu. Sklejaj boki ciasta, formując księżyce. Pierogi gotuje około 3-4 minut w gotującej się wodzie.
FARSZ
  1. Gruszkę obierz i pokrój na kawałki, włóż do rondla, dolej 2 łyżki wody i tłuszcz. Duś pod pokrywką aż gruszka zmięknie. Zmiksuj blenderem ręcznym i gotuj na małym ogniu bez pokrywki by odparować jak najmocniej wodę. Ja poszłam na łatwiznę i zagęściłam zmielonymi nerkowcami co sprawiło, że nadzienie stało się bardzo słodkie i sycące.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć mąkę z tapioki?