Obiady Przepisy

Kurczę pieczone z żurawiną, jabłkiem, gruszką, marchewką i dynią. BLW

Kurczak pieczony w całości to wspaniała opcja dla dużych rodzin, na uroczystości rodzinne lub tak jak u nas ….kiedy wiesz, że wykorzystasz resztki 😉

Dla kogo? Nie wyobrażam sobie nie posolić pieczeni…ale co z maluszkami do 12 miesiąca? Nie solimy jednego udka i wszyscy będą zadowoleni 🙂 Czy dziecko pogryzie jeśli nie ma zębów? Raczej nie 😉 ale może possać mięso. Możesz też zblendować je na pastę i posmarować kromkę chleba lub cokolwiek da się posmarować.

Mina mówi sama za siebie! Chociaż Finio tak naprawdę skupił się na frytkach z batata 😉

Na żurawinę, jabłko, gruszkę i tymianek poszła jeszcze marchew i cebula, a na to wszystko kurczak:

  A z resztek mięsa, warzyw i owoców wychodzi przepyszny farsz do naleśników czy pierogów! Dla nas BOMBA! Wystarczy resztki wrzucić do blendera i powstaje pyszna pasta – na tosta też super 😉

Kurczę pieczone w jesiennych przysmakach: z żurawiną, jabłkiem, marchewką, dynią. BLW
Pieczony kurczak zagrodowy to łatwy i pyszny obiad dla całej rodziny. Z resztek pieczeni oraz miksu upieczonych warzyw i owoców można przyrządzić pyszny farsz do krokietów czy pierogów lub posmarować kromkę chleba 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 20 min
Składniki
  1. • Cały kurczak Zagrodowy do 2kg (cięższy wymaga dłuższego pieczenia)
  2. • MARYNATA: 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sól – 1 łyżeczka, pieprz czarny – 1 łyżeczka, kurkuma – ½ łyżeczki, papryka czerwona – 1łyżeczka, tymianek – 1łyżka suszonego lub listki z kilku gałązek
  3. • 2 gruszki
  4. • 1 jabłko
  5. • 2/3 szkl surowej żurawiny
  6. • 4 marchewki lub dynia (gruby półksiężyc)
  7. • 1 batat (można dodać do brytfanny lub upiec oddzielnie jak frytki)
  8. • 2 duże ziemniaki (można dodać do brytfanny lub upiec oddzielnie jak frytki)
  9. • czerwona cebula
  10. • 1 łyżka tymianku lub pęczek świeżego
  11. • 4 łyżki syropu klonowego
Wykonanie
  1. 1. Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W słoiczku czy szklance połącz składniki marynaty. Kurczaka ponacinaj i natrzyj marynatą. Odstaw na co najmniej 2h do lodówki ale najlepiej na całą noc.
  2. 2. Włącz piekarnik na 190C, grzałka góra-dół.
  3. 3. Wyjmij kurczaka z lodówki aby się ocieplił. Zabierz się za krojenie: gruszki i jabłko pokrój w kostkę (nie obieraj owoców), marchewkę obierz i pokrój w grube słupki. Cebulę pokrój w ćwiartki. Do środka kurczaka włóż garść gruszki i kilka gałązek tymianku. Na dno głębokiej brytfanny wysyp umytą żurawinę, gruszkę i jabłko, dodaj syrop klonowy i wymieszaj. Na owocach ułóż cebulę i marchew, a na nich ułóż kurczaka – najpierw PIERSIAMI DO DOŁU. PIECZ bez przykrycia 50 minut.
  4. 4. Pokrój ziemniaki i batata na drobne ćwiartki. Przełóż kurczaka – TERAZ PIERSIAMI DO GÓRY. Wrzuć pokrojoną dynię, ziemniaki i przemieszaj je z owocami (warto dosolić je na swoim talerzu). [Można też ziemniaki i batata pokroić na frytki* (jak widać na zdjęciach) i upiec na oddzielnej blaszce (wstaw 30 minut przed końcem). PIECZ bez przykrycia 45-50minut.
  5. 5. Wyjmij z piekarnika i chwilę odczekaj zanim pokroisz na porcje.
  6. Resztki pieczeni wraz z resztami upieczonych warzyw i owoców polecam zmiksować i powstałą pastą nadziewać pierogi, krokiety lub smarować tosta….mniam!
  7. Pieczeń podałam z kompotem żurawinowym (1 szkl żurawiny + 1 gruszka + 1 jabłko + garść gałązek tymianku +1,5 litra wody), którego nie trzeba nawet dosładzać ale można np. miodem, a maluszkom do roku niczym 😊
Notatki
  1. *Frytki z ziemniaków i batatów: wysmaruj blaszkę tłuszczem (masło klarowane). Ziemniaki pokrój w słupki lub plastry i oprósz mieszanką pieprzu, papryki słodkiej i szczypty kurkumy. Po 10 minutach przemieszaj. Dosól teraz lub na swoim talerzu jeśli dziecko nie ma roku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Kurczę pieczone z żurawiną, jabłkiem, gruszką, marchewką i dynią. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania
Gość

Gdzie zaopatrujesz się w świeża zurawinę?

wpDiscuz