Buraczano-gruszkowy sos do…wszystkiego! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Buraczano-gruszkowy sos do…wszystkiego! BLW

Burak i gruszka cudownie się komplementują. To moje ukochane jesienne połączenie. Sos pasuje do makaronu, do naleśników, na chleb – szczególnie z domowym pasztetem.

Dla kogo? 6m+

Buraczano - gruszkowy sos do ...wszystkiego! BLW
Porcje 4
Pyszny sos, który możesz serwować z makaronem, jako sos do pieczeni, z naleśnikami czy na chleb. Warto dodać kawałki mięsa jeśli wybierasz wersję z makaronem. Ja używam mięsa z zupy, które obrywam z kości (np ze skrzydła indyka), kroję i podsmażam z gruszką.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr
Czas przygotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr
Składniki
  1. -1 mały burak
  2. -2 małe gruszki
  3. -1 średnia marchewka z zupy
  4. -garść drobno pokrojonej natki pietruszki (2 łyżki)
  5. -1 łyżeczka masła klarowanego/oleju koko/oliwy z oliwek
  6. -mięso z zupy (tyle ile zjecie)
  7. -nasiona sezamu i czarnuszki do dekoracji
Wykonanie
  1. 1. Buraka ugotuj w łupinie (w zależności od wielkości od 30 min do 2h - polecam nieduże).
  2. 2. Gruszkę obierz i odkrój od gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu: olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa z oliwek. Dodaj gruszkę i obrane z kości mięso. Duś chwilę razem pod przykrywką, zamieszaj 1-2 razy.
  3. 3. Wszystkie składniki prócz mięsa wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Natka pietruszki powinna wcześniej być bardzo drobno pocięta bo inaczej trudno ją będzie rozdrobnić w blenderze.
  4. 4. Serwuj z makaronem (spaghetti, penne, świderki) i np mięsem.
  5. Sos świetnie pasuje do domowych mięsnych pasztetów. Dodatek do nadzienia do krokietów.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Agnieszka
Gość
Agnieszka

A szukałam właśnie takiego przepisu ! 🙂