Burak i gruszka cudownie się komplementują. To moje ukochane jesienne połączenie. Sos pasuje do makaronu, do naleśników, na chleb – szczególnie z domowym pasztetem.
Dla kogo? 6m+
Buraczano - gruszkowy sos do ...wszystkiego! BLW
2017-11-05 15:05:28
Porcje 4
Pyszny sos, który możesz serwować z makaronem, jako sos do pieczeni, z naleśnikami czy na chleb.
Warto dodać kawałki mięsa jeśli wybierasz wersję z makaronem. Ja używam mięsa z zupy, które obrywam z kości (np ze skrzydła indyka), kroję i podsmażam z gruszką.
Czas przygotowania
1 hr
Całkowity czas
1 hr
Składniki
- -1 mały burak
- -2 małe gruszki
- -1 średnia marchewka z zupy
- -garść drobno pokrojonej natki pietruszki (2 łyżki)
- -1 łyżeczka masła klarowanego/oleju koko/oliwy z oliwek
- -mięso z zupy (tyle ile zjecie)
- -nasiona sezamu i czarnuszki do dekoracji
Wykonanie
- 1. Buraka ugotuj w łupinie (w zależności od wielkości od 30 min do 2h - polecam nieduże).
- 2. Gruszkę obierz i odkrój od gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu: olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa z oliwek. Dodaj gruszkę i obrane z kości mięso. Duś chwilę razem pod przykrywką, zamieszaj 1-2 razy.
- 3. Wszystkie składniki prócz mięsa wrzuć do blendera i zmiksuj na gładko. Natka pietruszki powinna wcześniej być bardzo drobno pocięta bo inaczej trudno ją będzie rozdrobnić w blenderze.
- 4. Serwuj z makaronem (spaghetti, penne, świderki) i np mięsem.
- Sos świetnie pasuje do domowych mięsnych pasztetów. Dodatek do nadzienia do krokietów.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
A szukałam właśnie takiego przepisu ! 🙂
Bardzo się cieszę, że akurat u mnie 😉