Sezon truskawkowy rozpoczęty więc korzystamy na wszystkie sposoby. Do masy na brownie dodałam mus truskawkowy i dodatkowo plasterki ułożyłam na wierzchu. Podaję przepis na dwie wersje: z jajem i bez. Dzięki jajku ciasto wyrośnie, nabierze lekkości i będzie smakowało tradycjonalistom 😉 Bez jaja ciasto jest wilgotniejsze i niższe czyli rasowe brownie. Oba ciasta przygotowuje się bardzo szybko.
Dla kogo? Sami oceńcie skład 😉 Wypróbowałam wersję z jajem i bez.
- • 2/3 szkl zmiksowanych truskawek + kilka na wierzch
- • 1 dojrzały banan
- • 15 daktyli (niesiarkowanych) + ok 1/3 szkl gorącej wody
- • ½ szkl mąki (u mnie gryczana)
- • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1 czubata łyżka karobu/kakao
- • 1/3 szkl tłuszczu (stopiłam masło klarowane) + odrobinka do posmarowania blaszki
- • 2 jajka - do wersji puszystej
- **W obu wersjach postępujemy tak samo. Jeśli dodajemy jajka to w punkcie 3**
- 1. Włącz piekarnik na 180C.
- 2. Daktyle zalej gorącą wodą (odstaw na 5 minut). Truskawki umyj i odszypułkuj. Banana obierz i połam.
- 3. Daktyle + woda z ich moczenia + truskawki + banan + roztopiony tłuszcz wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym na gładko.
- 4. **Jajka (jeśli używasz) wbij do miski i zmiksuj blenderem ręcznym - powinny się spienić**.
- 4. Wszystkie suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj je łyżką.
- 5. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do uzyskania gęstej, jednolitej masy. **Jeśli używasz jajek to teraz je dodaj do masy i wymieszaj aby połączyły się z masą**.
- 6. Masę wyłóż na natłuszczoną blaszkę 20cm/20cm. Wielkość blaszki ma znaczenie tylko przy wersji z jajem. Masa bez jajka jest bardzo gęste i nie rozleje się jeśli użyjesz dużej blachy - uformuj prostokąt czy kwadrat na środku.
- 7. Piecz ok 25 minut w 180C. Najlepiej ostudzić na kratce. Przechowuj 4 - 5 dni w lodówce. Nie próbowałam zamrażać ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie.
Bajecznie wyglądają! Muszę zrobić! 🙂
Dziękuję 🙂
Zrobiłam, wyszło pyszne, zaraz dodam u siebie 😉 Oczywiście z podaniem linka. Zrezygnowałam z daktyli.
Ooooooo super 🙂 Też wypróbuję wersję bez daktyli.
PS: Gratuluję utraty 22 kilo! To robi wrażenie i fajnie, że dzielisz się tym doświadczeniem na blogu. Namówiłaś mnie na zakup najnowszej płyty Ani Lewandowskiej 😉
Ja wyprobowalam przepis i jest swietny, a najważniejsze że zdrowy i nie mam wyrzutów sumienia go dac mojej córce. Zrobilam z olejem koko zamiast z maslem i tez bylo ok. 😉
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂 Pozdrawiam!
właśnie się moje ciasto piecze. sprawdzam patyczkiem i ciągle jest mokre, czy upieczone nie będzie suche jak biszkopt? piekę wersję z jajkami
Hej Aniu, patyczek może być lekko wilgotny. Potrzymaj jeszcze chwilę w nagrzanym piekarniku. My lubimy lekko wilgotne ciasta.
Robiłam to brownie z mrożonych truskawek, które najpierw zagotowałam i zmiksowałam. Dałam też nieco więcej mąki, bo ciasto przez truskawki było rzadkie. Efekt: pyszny podwieczorek, który zniknął błyskawicznie 🙂
Dzięki Ula za komentarz! Świetnie, że brownie wychodzi z mrożonych truskawek bo bałam się spróbować 😉 Pozdrawiam!
Czym można zastąpić banana ? Czy np. mus daktylowy się sprawdzi ? Czy banan robi za słodziło, czy potrezbny jest do konsystencji ? Strasznie mam ochotę zrobić to ciasto, ale niestety mój partner nie znosi bananów i przez to połowy słodkości nawet nie próbuje 🙁 tylko patrzy jak ja sie zajadam z dzieckiem 😉
P.S
Świetny blog, uwielbiam te przepisy i moje dziecko też !
Sprawdzi się 🙂 To musi dopiero być silny bananowstręt!
Dziękuję!!!
Witaj, robilam wersje jajeczna ale wygladala troche jak zakalec…myslalam ze bedzie bardziej puszysta. Ale i tak bylo bardzo smaczne to ciacho. Zamiast masla dodalam olej kokosowy, byl dosc wyczuwalny, kiedulys sprobuje z maslem…
Mam pytanie. Kupiłam karob w płynie, ile może stać otwarty? Skąd wiadomo, że się zepsuł? Patrzeć na datę ważności? Może głupie pytanie, ale mam pierwszy raz 🙂
Hej Monika! To mi wygląda na melasę z karobu 😋 Nie jest tak słodka jak np melasa daktylowa ale bardzo fajna (jak dla mnie lekko kawowy posmak). Mozna ją trzymać w spiżarni w ciemnym miejscu – u mnie kilka mcy tak dobie stała. W lodowce mocno gęstnieje. Teraz spiżarni nie mam i ciekawa jestem czy mozna ryzykować kuchenna szafkę 🤔 Jeśli się zepsuje najprawdopodobniej pojawi się pleśń na wierzchu. Pozdrawiam!
mmmmm…..pychota!zrobiłam na mące pszennej i sodzie oczyszczonej, bo akurat nic innego nie miałam pod ręką- fakt, nie wyrosło, ale jest genialne! no i mój prawie 2letni pomocnik miał przednią zabawę:)
Ile jajek dodać do ciasta?
Dwa 🙂 są na samym końcu listy składników 😉
Tak, przepraszam i dziękuję. Zauważyłam po czasie 🙂