Batatowo sezamowe kule mocy. Najlepsze! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Batatowo sezamowe kule mocy. Najlepsze! BLW

Nasz numer 1! Filipek uwielbia domowe pralinki więc często eksperymentuję ale te są nieziemsko dobre i długo nic nowego nie wymyślę 😉 Łatwe i naładowane mocą! Po oblaniu czekoladą zmieniają się w deser, któremu trudno się oprzeć. Moje standardy deserowe zostały zaspokojone w 100%. Walczyłam ze sobą aby nie zjeść ostatniej kuleczki ale miłość do syna dodała mi sił i ostatnią zjadł on 🙂

Batat to doskonałe źródło m.in.: beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i witaminy C. Doktor Paul Pitchford twierdzi, że poprawiają apetyt.

Sezam zawiera dużo wapnia, magnezu, cynku i potasu. Dzięki dużej dawce witaminy E wzmacnia i chroni nasz układ nerwowy i wspomaga pracę mózgu. Ja użyłam miodu, który doskonale komplementuje sezam.

Kokos to kopalnia zdrowego tłuszczu ale nie tylko! Wymień najważniejsze witaminy i składniki mineralne, a kokos na pewno je ma 🙂 Potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. Witamina C, kwas foliowy, witamina E oraz witaminy z grupy B. Staram się włączać kokos w naszą dietę codziennie: koko mleko, koko olej, koko wiórki (muszą być bez siarki!).

Dla kogo? W przepisie jest sezam, który może być silnym alergenem dlatego na początek dajemy go tylko odrobinę. Sezam można zastąpić zmieloną garścią płatków migdałowych lub zwiększyć ilość wiórków.

13090324_1369878859704442_2108190793_n

Ta rączka to żadna aranżacja do zdjęcia 😉 Musiałam się bardzo spieszyć aby te pyszności uwiecznić.

13100971_1369878789704449_221629132_n

13081652_1369878753037786_1147646729_n

13101171_1369878766371118_361567545_n

Batatowo sezamowe kule mocy. Paleo BLW
Porcje 12
Zdrowe. Łatwe. Ok - bardzo łatwe! Przepyszne. Prawdziwa bomba zdrowia zatem do dzieła 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. • 1/2 średniego batata
  2. • 2 czubate łyżki zmielonego sezamu*
  3. • 2 czubate łyżki drobnych wiórków kokosowych** (Belbake z Lidla)
  4. • 1 łyżka roztopionego masła/oleju kokosowego/oleju z orzechów włoskich/migdałowego/sezamowego czy innego tłoczonego na zimno oleju o łagodnym smaku
  5. • 1/2 - 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  6. • Polewa: 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego + 1 łyżka karobu/kakao + 1/3 łyżki miodu
Wykonanie
  1. 1. Batata obierz i ugotuj w małej ilości wody. Pokrój na 3 części, a ugotuje się szybciej - około 10 min. Jeśli spada z widelca to jest gotowy. Ostudź go.
  2. 2. Batata przełóż do miski, dodaj miód i tłuszcz. Zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj zmielony sezam i wymieszaj. Teraz dodaj 1 łyżkę drobnych wiórków kokosowych i wymieszaj, dodaj jeszcze jeśli masa nie jest gęsta.
  3. 3. Masę odstaw do lodówki na 30 min lub dłużej.
  4. 4. Nabieraj około łyżeczkę ciasta i lep kule. Odkładaj na talerz lub do papilotek. Z polewą czekoladową są nieziemsko dobre! A taka polewa to dodatkowa porcja zdrowego tłuszczu 🙂 Bez polewy też są przepyszne!
  5. 5. POLEWA: masło rozpuść w rondlu, dodaj karob/kakao i wymieszaj. Zostaw na kilka minut aby przestygła i dodaj miód. Wymieszaj. Polewaj kule i łyżeczką zbieraj polewę, która ściekła na talerz i polewaj boczki. Pierwszy raz byłam taka cierpliwa i efekt mnie zachwycił więc warto! Odstaw do lodówki na 15 min i serwuj 🙂 [Odcinaj kuleczki nożem od talerza bo polewa mocno zastyga]
  6. Jeśli kule nie znikną dnia pierwszego to możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni ale najlepiej zjeść wciągu 3 dni.
Notatki
  1. *Sezam uprażyłam na suchej, rozgrzanej patelni. Nie zrumieniłam go nawet, tylko podgrzałam. Ostudziłam i zmieliłam w młynku do kawy. Można pominąć ten krok!
  2. ** Możesz użyć domowej koko mąki - przepis na blogu.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

16
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
ewelina
Gość
ewelina

Hmmm zrobione tylko kule za rzadkie co złe zrobiłam ;(((

Kasia
Gość
Kasia

Czy te kule są wystarczająco zwarte by nie zostały zgniecione przez małą rączkę? Synek jest na etapie selekcji “manualnej” – wszystko co łatwo się zgniata nie nadaje się do jedzenia. Pozdrawiam!

Magda
Gość
Magda

Zapytam też tu 😉 gdzie najlepiej kupić bataty?

Ewa
Gość
Ewa

Ile tego batata wagowo? Bo nie wiem czy mojego zaliczyć do średniego czy małego;)

weronika
Gość
weronika

Swietne sa! ale do pelni szczescia brakuje mi gestes czekolady, bo ta moja z kakao wyszla taka ze splywala z kulek i nie mam takiej pieknej czeko skorupki. co zrobilam zle? ale i tak dziekuje, bo nawet w tej niedoskonalej wersji sa doskonale!

Aleksandra Anna
Gość
Aleksandra Anna

Witam zrobilam dzis te kule 😀 zachecil mnie Pani opis i chec przetestowania czy sa az tak pyszne. Zrobilam z wiekszej ilosci batatow ,reszte skladnikow tez powiekszylam… wyszly w smaku jak chalwa… i zamiast w domu kieluc sezam uzylam gotowej tahini. Nie lubie chalwy, ALE przyznaje ze w tych kulach nie przeszkadza mi ich smak. Niestety masa na nie wyszla dosc miekka,a nie chcialam ladowac duzo kokosu. Zamrozilam je kiedy oblalam czekolada.Beda wyjmowane kiedy przyjdzie ochota na slodkie. Chce tez podziekowac za wszystkie wspaniale przepisy !!! sa genialne ! czekam kolejne 😀

Julia
Gość
Julia

Bardzo smakowite kulki- moje podniebienie zachwycone, choć moi trzej mali smakosze docenili, ale… tylko polewę “czekoladową”. Ale i tak jeszcze powtórzę te kulki, choćby dla mnie 😉 Pozdrawiam 🙂