Kochani to jest hicior! Łatwy, szybki i naprawdę zdrowy deser. Staram się ograniczać zboża, a ponieważ Filipek kocha jaglane rafaello postanowiłam zrobić coś podobnego ale tym razem bazą jest ugotowany batat. Wyszło pysznie! Wiecie, że słodkie ziemniaki poprawiają apetyt? Są doskonałym źródłem m.in.: beta-karotenu, wapnia, magnezu, potasu i witaminy C. A awokado to niepowtarzalny owoc, który zawiera w sobie mnóstwo dobrych tłuszczów oraz ogromną dawkę potasu oraz witaminy: E, C, A i B6. Filip nie chce tknąć awokado pokrojonego w plasterki, zielone “masełko” też mu nie odpowiada, a te kule uwielbia 🙂
Batatowe kule mocy to idealna przekąska na wynos. W sezonie piknikowym na pewno znajdą się w naszym koszyku.
Dla kogo? Na początku przygody z jedzeniem niemowlę powinno poznać awokado i batata w ich naturalnej formie ale jeśli chcesz zaserwować kule dziecku poniżej roku to oczywiście możesz bo w składzie nie ma nic czego maleństwo nie mogłoby spróbować. (Masło z nerkowców czy migdałów można spokojnie pominąć!).
To jest idealny przepis na gotowanie z dzieckiem! Może oblizać co tylko chce i próbować “surowej” masy. Filipek uwielbia dosypywać i dolewać 😉
- • 1 bardzo dojrzałe awokado
- • 2 średnie bataty (zobacz zdjęcie)
- • 2 czubate łyżki miękkiego masła/oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- • 3 łyżki syropu daktylowego/klonowego/miodu/melasy
- • 2 czubate łyżki karobu/kakao
- • 1 szkl lekko zmielonych wiórek kokosowych + 1/2 szkl do obtoczenia kul
- • 1/2 szkl masła migdałowego lub z nerkowców*- można pominąć
- • 2 łyżki zmiksowanych suszonych śliwek lub daktyli czy rodzynek - można pominąć
- • polewa czekoladowa: 2 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego + 2 łyżki karobu/kakao + 1 - 2 łyżki miodu/syropu klonowego itp
- 1. Bataty obierz i pokrój na 4 mniejsze części. Zalej wodą aby ledwo je przykrywała i przykryj pokrywką. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejsz ogień do minimum i gotuj ok 10 - 15 min aż kawałki będą spadać z widelca. Odlej wodę i zostaw do ostygnięcia.
- 2. Awokado obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż do miski, dodaj batata, masło, słodzidło i zmiksuj wszystko na gładko blenderem ręcznym. Kiedy już nie będzie grudek dodaj karob/kakao i ewentualnie masło z orzechów, mus z suszonych owoców i wymieszaj. (Spróbuj czy masa jest wystarczająco słodka - dla nas w sam raz).
- 3. Wsyp zmielone wiórki kokosowe (domowa gruba mąka kokosowa z pulpy po koko mleku) lub bardzo drobne wiórki np Belbake. Wymieszaj.
- 4. Nabieraj ręką ciasta wielkości orzecha włoskiego i twórz kule. Wyjdzie ich około 40. Możesz je obtoczyć w drobnych wiórkach koko. Filipkowi bardzo smakowały w tej formie. Z polewą czekoladową** są jeszcze smaczniejsze 😉
- Kule przechowuj w bardzo chłodnym miejscu do 24h ale najlepiej w zamkniętym pojemniku w lodówce do 4 dni. Smacznego!
- *Namoczone nerkowce (1/2 szkl lub więcej) możesz wrzucić do miski z batatem i awokado i zblendować. Z migdałami to się raczej nie uda i trzeba je wcześniej zmiksować.
- **Jeśli chcesz kule polać domową czekoladą to po zastygnięciu "odcinaj" je nożem od talerza bo czekolada zastygnie i może to spowodować, że kula przyklei się do talerza 😉 Po zastygnięciu możesz je ułożyc piętrowo w miseczce - nie skleją się.
- Polewa: rozpuść koko olej lub masło klarowane, zdejmij rondel z ognia i wsyp karob. Wymieszaj aż tłuszcz i karob dobrze się połączą. Dodaj płynne słodzidło i znowu dobrze wymieszaj. Polewaj kule i odstaw do zastygnięcia.
Witam 🙂
Mam pytanie 🙂, czy jak nie dodam tego masła migdałowego lub z nerkowców to konsystencja nie bedzie za luźna? Pół szklanki to dużo ,jak na coś co można pominąć 😉
To faktycznie dużo 😉 ale robiłam bez i z i wychodziły 😉 One zastygną jeszcze w lodówce. Pozdrawiam!
Witam, a czy można zamiast gotowane go batata dać purre z pieczonego?
Pewnie! 😄 ale potrzeba 2 czubatych łyżek żelatyny! Muszę szybko poprawić. Agaru wystarczyłyby 2 łyżeczki.