Kolacje Obiady Przepisy

Barszcz na zakwasie bez grzybów. BLW

Jako mała dziewczynka w Wigilię jadłam tylko barszcz z uszkami więc ten przepis jest dla mnie szczególny. Barszcz w naszym domu nigdy nie był przygotowywany na zakwasie ale i tak był pyszny!

Zakwas z buraków ma moc więc warto go nastawić – potrzeba 5 dni. Jego dobroczynne działanie pięknie podsumowała Marlena Bhandari z Akademii Witalności: “Pół szklaneczki zakwasu dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.”

Dla kogo? Barszcz nie zawiera grzybów i można go śmiało serwować maluszkowi. Do roku kiszonki podajemy w minimalnych ilościach ze względu na sól. Mój zakwas jest z solą (będę próbowała ukisić ze skórką chleba na zakwasie).

15645068_1658341640858161_1989528822_n

Jabłko kompletnie się rozciapcia ale to nic bo wywar i tak trzeba przecedzić. Tu wersja bez majeranku i też pyszna. Zakwas dolewam dopiero przed podaniem barszczu. Wywar podgrzewam, dodaję sok z cytryny i zakwas. Mój zakwas jest słony więc wywaru nie solę,

15644840_1658341630858162_813982340_n

15666398_1658344950857830_1851814539_n

Piliśmy sobie dziś rano na drugie śniadanie. Pycha! Wpadłam na pomysł aby zamiast uszek upiec wytrawne pałeczki do maczania w barszczu 🙂 Filipek byłby zachwycony, a ja nic nie będę musiała lepić. Huuuurrrrra!

15645441_1658341594191499_2141747163_n

Barszcz na zakwasie.
Porcje 5
Przepyszny, pełen smaku barszcz. Dodatek zakwasu pięknie dopełnia smak. To jeden z lepszych barszczy jakie piłam 🙂 Polecam! Maluszkowi można podać w kubeczku. Dla Filipka chcę zrobić wytrawne pałeczki do maczania bo czuję, że uszek i tak nie spróbuje, a ja się tylko namęczę...
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 hr 30 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Składniki
  1. • 4 duże buraki
  2. • włoszczyzna: pietruszka - 1, marchew - 2 duże, seler - kawałek jak pół dłoni, (zielone liście pora - można pominąć lub dać 1/2 cebuli)
  3. • 1 jabłko
  4. • 2 suszone śliwki
  5. • 2 listki laurowe
  6. • 3 ząbki czosnku
  7. • 4 ziarenka ziela angielskiego
  8. • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  9. • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego do smaku, 1 łyżeczka majeranku
  10. • ok 1/2 l zakwasu z buraków (mój jest słony)
  11. • sok z cytryny do smaku
Wykonanie
  1. 1. Warzywa umyj i obierz. Buraki pokrój w grube plastry lub ósemki. Marchew, pietruszkę i selera przekrój wzdłuż. Jabłko dodaj w całości ze skórką. Wszystko włóż na dno garnka i dodaj listki laurowe, czosnek, ziele angielskie i zalej zimną wodą - warzywa mają być przykryte. Gotuj na bardzo małym ogniu ok 1,5 - 2h.
  2. 2. Przecedź wywar (dokładnie dociśnij warzywa). Do przecedzonego wywaru dodaj odrobinę tłuszczu, majeranek i pieprz. Na samym końcu wlej zakwas (barszcz NIE może się zagotować przy podgrzewaniu bo straci wartości) i kilka łyżek soku z cytryny (do smaku), ewentualnie dopraw. Gotowe 🙂
Notatki
  1. Wywar można przygotować dzień wcześniej, a w Wigilię dodać tylko zakwas z buraków.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Gosia
Gość
Gosia

Przepis wygląda bardzo kusząco! :), ale nie mam zakwasu z buraków no i niestety nie zdążę go zrobić do Wigilii, więc czy można dodać jakąś inną kiszonkę np. sok z kiszonej kapusty???????? / ewentualnie czy bez zakwasu też będzie smaczny???

Kasia
Gość
Kasia

A te składniki to na jaka ilość wody ?