Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Placki z kaszy jaglanej z pieca. Bezglutenowe BLW.

Te placuszki to naprawdę 2w1! Często bierzemy je w drogę lub piknik jako ciastka. Są dziecinnie proste i zrobisz je dosłownie w 5 min. Wystarczy mieć zalegającą w lodówce kaszę jaglaną. Są poranki kiedy dziecko jest marudne i chce tylko na ręce i do cycusia… Nam robienie placuszków poprawiło dziś rano humor 🙂 Ustawiłam Filipka na stołku i to on obsługiwał blender więc był bardzo szczęśliwy. Najbardziej zawsze intryguje go rozbijanie jaj. Powoli zaczynamy gotować razem 🙂

Dla kogo? Po 6 miesiącu. W przepisie jest jajko i banan więc nie powinien to być pierwszy posiłek dziecka.

11950948_1189354011090262_1915768229_n

Przygotuj:

na 12 średnich placków

  • ok 1,5 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (jeśli masz mniej to dodasz 2-3 łyżki mąki i też wyjdą świetne!)
  • 1 duży banan
  • 2 jajka
  • odrobina oleju kokosowego do posmarowania papieru

Jak?

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C na termoobiegu.
  2. Banan i jajko wrzuć do blendera i miksuj kilka minut (2-3 min), żeby masa lekko się spieniła – powstaną bąbelki. Dzięki temu placuszki będą delikatne i puszyste niczym chmurki 😉
  3. Wrzuć kaszę i miksuj jeszcze 3 min. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – kiedy wyłożysz je na blachę powinny tylko minimalnie się rozlać, a nie zlać w całość.
  4. Jeśli masa jest zbyt lejąca dodaj 2-3 łyżki mąki i wymieszaj łyżką. Robiłam je już milion razy i często miałam za mało kaszy. Używam zwykle mąki gryczanej lub kukurydzianej.
  5. Dużą blachę wyłóż papierem i lekko posmaruj olejem koko. Wykładaj łyżką małe placuszki. Piecz 10 min. Będą gotowe kiedy krawędzie lekko się zarumienią.

 

Kiedy mam dużo ugotowanej kaszy jaglanej robię je na 2 blachy bo te placuszki są nieziemsko dobre! Najlepsze z gorącym musem owocowym: malinowy/borówkowy/jabłkowy lub z domową nutellą. Filip jednak lubi je na sucho więc pamiętajcie, żeby nie polewać wszystkich sosem bo nie każde dziecko będzie z tego zadowolone .

11912970_1189354014423595_1006428863_n

Tylko 10 min w piekarniku!

11903581_1189354037756926_1092108583_n 11911040_1189354024423594_1122890126_n

Robiłam je już milion razy ale jeszcze nigdy Filipek nie jadł ich w kuchni przy stole 😉 Zawsze w biegu lub w piaskownicy…

11909777_1189354004423596_1433766378_n 11908191_1189354027756927_1460547480_n

Dodaj komentarz

31 komentarzy do "Placki z kaszy jaglanej z pieca. Bezglutenowe BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Eva
Gość

Witam 🙂
Czy można jajko czymś zastąpić? Np mąką ziemniaczaną? 🙂

Marta
Gość

U mnie z gruszka zamiast banana i siemieniem lnianym zamiast jajka wyszły obłędne! Dzięki, że jesteś BLW MAMO!

Ula
Gość

Zrobiłam i ja 🙂 Ale moje jakieś platfusowate wyszły,nie wiem dlaczego 😉 Smak trafiony w gusta małej Osoby 🙂

Agata
Gość

ja zamieniłam na gruszke i siemie,konsystencja super ale mi sie rozlały i woda z nich wyplynela:(znowu moja porazka:(

Kamila
Gość
Kamila

Wyszły wspaniałe. Moje proporcje 4 łyżki kaszy i te 4 łyżki gotuję, cały banan, jedno jajko. No i oczywiście wysmarowane olejem koko przed ułożeniem na blaszkę. Wszystko wyszło idealnie. Syn je już 4 placuszka:) A czy jak wstawię je do lodówki to jutro też będę mogła mu je podać?

Magda
Gość

Wyszły nam Mokre i rozpadajace sie😥😥Co zrobiliśmy źle?

Ang
Gość

Ach Aniu, co za świetny przepis!!!
W końcu mój 25 miesięczny synek je kaszę i to jaglaną właśnie!!!
Już pisałam, że się zakochałam w Twoich przepisach, ale muszę to powtórzyć. Nawet mój mąż chciał dokładkę placków. A słodkie śniadania nie są jego ulubionymi.
Jeszcze raz dziękuję i jutro chyba wypróbuję Twój kolejny przepis. W końcu na sanki do BLWboxa trzeba coś zdrowego wziąć.
Serdecznie pozdrawiam <3

Ang
Gość

I zapomniałam dopisać, że korzystałam z mąki jaglanej.
Bardzo często kupuję zdrowe rzeczy w większych opakowaniach z internetowych sklepów. Tam też kupiłam ekspandowaną kaszę jaglaną, orkiszową i owies. Bardzo smaczne. Ciekawa jestem tylko czy też są zdrowe. Czy tak jak płatki błyskawicznie już niekoniecznie tak zdrowe.

domibu
Gość
domibu

Fajny przepis. Szczególnie podoba mi się mała ilość składników i to że się piecze (smażenie placków jest męczące…). Wyszły dobre. Starszaki zajadały z jogurtem słodzonym. Wczoraj zrobiłam drugi raz, i dziwne – nie chcieli nawet spojrzeć…
Zastanawiam się, jak by smakowały z jabłkiem zamiast banana. Może spróbuję następnym razem.

ania
Gość

Próbuję zrobić placki drugi raz. Za pierwszym razem były surowe w środku i teraz właśnie kończę kolejne pieczenie. Wydaje mi się, że będzie powtórka. To ciasto ma być wypieczone i suche w środku??

Magda
Gość

Zrobiłam dzisiaj 🙂 bardzo smaczne i wygodne do rączki. Oczywiście, bałam się je piec i część usmażyłam ale te z pieca dałam synkowi. Wcinał jak szalony, choć ostatnio jest na nie z jedzeniem 🙂 Aaa, mimo wszystko dałam trochę mąki ziemniaczanej bo jakieś rzadkie to ciasto wyszło.

Monika
Gość
Monika

Super! Lubię proste przepisy z kilku produktów. Nie miałam ugotowanej kaszy jaglanej, więc użyłam namoczonych płatków błyskawicznych jaglanych.

Anablle
Gość
Anablle

Super przepis dziś synek 8-miesięczny zjadł pierwszy raz rewelka.Troche ich zostało czy jutro tez takie jedno dniowe mogę mu podać ??

Maja
Gość

Placuszki są wyśmienite. Ja jeszcze dodałam nasiona chia 🙂

Ewa
Gość

Pycha pycha pycha!!!!😊

wpDiscuz