Kolacje Przepisy Śniadania

2 świetne pasty na chleb z awokado. BLW

Mam wreszcie cudowny chleb z fermentowanej gryki! Kupiłam go u przemiłej pani Gosi ale dostałam dokładną instrukcję i swój robię po Świętach. Potem kolejne podejście do chleba na zakwasie… zakwasie, który robiłam już 3x i za każdym razem pleśń 🙁 Czuję, że tym razem będzie inaczej! W końcu zakwas z buraków wychodzi mi za każdym razem 🙂 Pasty kanapkowe z awokado są bardzo sycące. To również świetne dipy, a pasta z pieczonej papryki to również pyszny sos do makaronu.

Dla kogo? Oceńcie sami. W pierwszej paście jest jajo ale druga to tylko papryka, cebula i awokado.

pasty kanapkowe z awokado logoFilipek nie chciał spróbować czerwonej pasty ale wieczorem zjedliśmy ją z makaronem gryczanym 🙂

15592376_1655427827816209_434177563_n

15644886_1654874541204871_1840153404_n

15591864_1655427851149540_1146634485_n

15592404_1655427837816208_488522878_n

2 świetne pasty kanapkowe z awokado
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
27 min
Pasta jajeczna z awokado
  1. • 1 awokado (dojrzałe!)
  2. • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  3. • 1 łyżeczka tahini
  4. • sok z cytryny (1-3 łyżki)
  5. • 1/2 łyżeczki zmielonej czarnuszki
  6. • szczypta dobrej soli
Pasta z pieczonych warzyw i awokado
  1. • 2 papryki
  2. • 1 mała cebula
  3. • 1 awokado (dojrzałe!)
  4. • 1 ząbek czosnku
  5. • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
  6. • (1 łyżeczka oliwy z oliwek - można pominąć)
  7. • szczypta dobrej soli
Wykonanie
  1. 1. Pasta jajeczna z awokado: przestudzone jajko i wydrążone z łupiny awokado wrzuć do wysokiej miski. Dodaj tahini, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli (12m+) i zmieloną czarnuszkę. Zmiksuj na gładko blenderem ręcznym. W razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny.
  2. 2. Pasta z pieczonych warzyw: 2 papryki przekrojone wzdłuż (bez nasion), cebulę (pokrój w ćwiartki) i ząbek czosnku połóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz w rozgrzanym piekarniku: 180C, termooobieg, ok 20min.
  3. Kiedy papryka lekko ostygnie zdejmij tyle skórki ile łatwo odchodzi. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zmiksuj na gładko blenderem ręcznym.
  4. Pasta paprykowa świetnie nadaje się jako sos do makaronu. Filipek nie chciał jej tknąć w roli smarowidła ale z makaronem bardzo mu smakowała.
Notatki
  1. Pastę jajeczną najlepiej zjeść tego samego dnia. Można ją trzymać ok 2 dni w lodówce ale musi być szczelnie przykryta aby nie zmieniła koloru (zszarzeje).
  2. Pasta paprykowa z dodatkiem oliwy z oliwek czy innego oleju nierafinowanego może być przechowywana do 5 dni.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

4
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Alicja
Gość
Alicja

Skusilas mnie tym chlebem. Widzialam przepis na taki chleb na smakoterapii, ale zapomniałamo nim. Czyli warto spróbować?

Julia
Gość
Julia

Nasza ulubiona pasta to ostatnio awokado+kiszony ogórek, pycha 🙂
A zakwas na chleb żytni, polecam wziąć od jakiejś dobrej duszy która sama piecze. Zakwas im starszy, tym lepszy 🙂 Chętnie bym się podzieliła, ale nie wiem czy zaryzykowałabym wysyłkę pocztą 😉
Ps. A chleb z gryki, akurat właśnie wczoraj próbowałam u koleżanki 🙂 Też spróbujemy piec.

AnnaH
Gość
AnnaH

Od kiedy można wprowadzić czarnuszkę, nasiona czy olej?